Securitatea stocarii a fost mereu pe primul plan. Avem tot mai multe date sensibile pe care le folosim si le stocam in permanenta in Cloud, pe dispozitive fizice, pe Internet, asa ca o securitate impecabila este necesara. Hologramele cuantice din lumina „rasucita” ar putea fi solutia pentru o securitate a stocarii mai buna intr-un viitor nu tocmai indepartat.
Securitatea stocarii se refera la un grup de parametri si setari care transforma stocarea in asa fel incat doar utilizatorii autorizati si retetele de incredere sa aiba acces la ea. In cadrul securitatii stocarii putem avea de la managementul hardware la dezvoltarea de aplicatii, controlul securitatii retelelor, protocoale de comunicare, politici organizationale, securitate fizic, comportamentul utilizatorilor. Protectia impotriva pericolelor on-line ca parte din securitatea stocarii va viza lupta impotriva virusilor de orice fel, codurilor malitioase.
Interactionam cu datele stocate direct si indirect mereu, asa ca securitatea stocarii este extrem de importanta oricand. De securitatea stocarii se ocupa departamentul IT de regula, implementand modalitati multiple de securizare a datelor si a dispozitivelor. Acest efort izolat e completat de o strategie la nivel organizational de prevenire a compromiterii datelor sensibile.
Protejarea datelor si sistemelor din companii, organizatii, se va putea face prin criptarea datelor, prin folosirea „cheilor” de securitate pentru a avea acces la date, prin dezactivarea unor servicii, prin aplicarea permanenta de actualizari, setarea unor metode de protejare avansata pentru datele sensibile vulnerabile, implementarea unor sisteme de protectie redundante pentru a salva datele de orice fel de atacuri nedorite.
Aici trebuie sa facem o distinctie clara intre securitatea datelor si protectia datelor. Securitatea datelor se axeaza pe prevenirea accesului neaturizat la date prin mecanisme de tipul controlul listelor, criptarea stocarii, autentificare in doi pasi etc. Protectia datelor se refera mai mult la grija si prevenirea, recuperarea rapida in caz de brese de securitate prin mecanisme pentru backup si recuperare date.
Se vor crea mereu copii ale datelor sensibile, importante folosite la recuperare daca pica infrastructura stocarii si apar atacuri cibernetice. Daca protejarea datelor e slab implementata pot sa apara riscuri de securitate majore-de exemplu, nu criptezi datele de backup, cineva poate sa fure fara probleme datele si sa le foloseasca in scopuri ilicite.
Mai nou, securitatea stocarii a ajuns la un alt nivel cu ajutorul particulelor de lumina „sucita” folosite in proiecte de mecanica cuantica pentru stocarea datelor dense intr-o maniera mult mai sigura si mai usoara.
Hologramele obisnuite sunt realizate cu ajutorul unor raze laser. Cercetarile recente i-au ajutat pe fizicieni sa poata crea holograme cu fotoni „suciti”, „incurcati”. Acesti fotoni care descriu o miscare altfel decat cea obisnuita pot da nastere unor holograme ce ofera posibilitatea unei criptari pentru date dense si ultrasigure.
Stim deja ca lumina se poate misca in foarte multe moduri, putem avea si lumina polarizata. Dar cand apare o miscare speciala numita moment unghiular orbital, se poate propaga si in spirale ce seamana cu niste paste spiralate. Fotonii „rasuciti”, ca oricare alti fotoni, pot sa fie o singura entitate, sa se comporte ca o singura entitate.
Orice fel de efecte asupra unei perechi de fotoni de acest fel se va vedea si la restul fotonilor de acelasi fel dintr-o zona. S-a reusit deja transmiterea de date prin „aer” cu acesti fotoni ciudati. Viteza de transmitere a datelor va fi asa mai mare pentru ca lumina poate sa circule extrem de rapid si in toate modurile posibile, fiecare „rasucire” fiind un nou canal de comunicare si de circulatie pentru date.
Acelasi principiu a fost aplicat acum pentru inregistrara datelor in holograme. In loc sa transmiti datele pe canale multiple de lumina, perechile de fotoni cu un numar diferit de „rasuciri” realizeaza seturi de date distincte intr-o singura holograma. Cu cat avem acel moment unghiular orbital mai prezent, cu atat vom avea mai multe date stocate intr-o holograma unica.
Cresterea varietatii de „rasuciri” va duce si la securitate mai buna pentru toate datele stocate in holograme. Oricine vrea sa aiba acces la informatia din holograme trebuie sa isi dea seama cum anume a fost „rasucita” lumina in momentul inregistrarii, stocarii informatiei acolo.
Pentru a avea o holograma care se bazeaza pe doua tipuri de „rasuciri” ar trebui sa ai o combinatie corecta de rasuciri din vreo 80 de posibilitati pentru a decoda datele. Daca inmultesti cu sapte „rasuciri” posibile distincte ajungi lejer la milioane de posibilitati. Criptarea holografica cuantica va oferi un nivel de securitate superior la toate tipurile de sisteme de securitate cunoscute in prezent.
Ca sa demonstreze cum functioneaza aceasta metoda inedita, oamenii de stiinta au codata cuvinte si litere in holograme si au citit datele cu lumina „rasucita”. Desi au fost produse imagini din datele holografice, stocarea in sine nu trebuie sa fie confundata cu imaginile holografice. Alte scheme cuantice holografice din trecut produceau imagini directe ale obiectelor, inclusiv ale structurilor microscopice.
Stocarea cu aceasta lumina ciudata e momentan destul de inceata, ai nevoie de 20 de minute sa decodezi o imagine a acronimului BIT, securitatea demonstrata nu e prea buna nici ea pentru ca sunt pana la sase forme de lumina „rasucita” folosita in toate experimentele deja facute. Imbunatatirile tehnice si cercetarea viitoare vor reusi sa imbunatateasca rezultatele. Criptarea informationala cuantica se va baza cu siguranta pe aceste metode de criptare inedite, in special criptarea imaginilor cuantice.