4 decembrie 2024

Ai auzit peste tot de stil de viata sau mai pompos lifestyle, de tipurile sale si de cat de important este sa il intelegi si sa ii constientizezi importanta. Stilul de viata este modalitatea prin care comunici diferentele, interesele, comportamentul individualizate.

E practic un mod de a trai dupa niste reguli ce depind si de tine si de personalitatea ta. Prin stilul de viata transmiti opiniile si atitudinile tale. Ca sa intelegi mai usor ce e cu stilul de viata si cu tipologia sa, de ce e asa de important ti-am pregatit un articol interesant in randurile ce urmeaza.

Alfred Alder a fost primul care a venit cu un nou concept, lifestyle. Era un psiholog austriac. Mai tarziu acest lifestyle a fost definit de psihologi si sociologi ca apartinand unui grup sau unei persoane, constand in conditiile de trai, comportamente, obiceiuri tipice individului, alese de acesta. Potrivit lui Alder, stilul de viata este cracterul de baza al persoanei asa cum e el stabilit in copilaria timpurie.

Stilul de viata e pana la urma o combinatie de factori tangibili si intangibili. Cei tangibili au legatura cu variabile demografice, profilul demografic individual, cei intangibili sunt legati de aspectele psihologice ale unui individ, valori personale, preferinte, perspective subiective. Daca vrem o definitie ceva mai complexa am putea spune ca stilul de viata reflecta atitudinile individuale, modul de a trai, vaclorile, perspectiva asupra lumii, deci incerci sa inserezi un sentiment de sine si sa creezi simboluri culturale care rezoneaza cu identitatea personala.

Sistemele sociale din jur si cele tehnice vor constrange alegerile legate de stilul de viata si simbolistica proiectata asupra ta si a celor din jur. Stilul de viata ar mai putea include foarte bine optiuni si perspective politice, religia, sanatatea, intimitatea si multe altele.

Putem clasifica stilul de viata in foarte multe categorii, foarte bine putem avea mai mult decat un stil de viata. Se bazeaza pe cultura, munca, preferinte pana la urma. Care ar fi cele mai cunoscute tipuri de stil de viata sau lifestyle?

Stil de viata activ. Daca esti extrovertit si cauti mereu sa fii in centrul atentiei acest stil de viata sau lifestyle ti se potriveste. Un stil de viata activ include exercitii fizice, socializare la greu, realizarea lucrurilor care iti faci placere, muncesti fix ceea ce iti face placere. Te simti bine, nu trebuie sa fii productiv toata ziua. Dar daca ai energie foloseste-o cat poti de bine si doar in favoarea ta.

Stil de viata sanatos. Auzim de el mereu, medicii il recomanda, nutrionistii il recomanda si ei pe langa dieta adecvata specifica unor anumite afectiuni. A nu se confunda cu stilul de viata activ. In stilul de viata sanatos ai inclus si mancarea care iti aduce suficient de multi nutrienti de calitate.

Eviti mancarea procesata puternic, fast-food, mananci doar ingrediente, mancare care iti ofera energia de care are nevoie corpul, nimic mai mult. Un stil de viata sanatos e primul pas spre un stil de viata activ. Important este sa ai un echilibru intre un stil de viata activ si un stil de viata sanatos. Degeaba vei manca sanatos si vei incerca sa mentii un stil de viata sanatos daca stilul de viata activ e lasat mereu pe ultimul plan si stai toata ziua in pat sau pe canapea, cu o telecomanda in mana si telefonul in fata ochilor.

Stilul de viata solo, retras. Toti cei introvertiti sau oamenii care adora sa stea singuri si sa nu ii deranjeze nimeni se incadreaza in stilul de viata solo. Sunt independenti in multe feluri, vor sa castige cat mai mult, sa calatoreasca, dar totul de unii singuri. Sunt mai responsabili din acest motiv, reusesc sa faca tot ce isi propun. Totul e despre disciplina si despre impunerea unui anumit ritm. Nu te controleaza nimeni, ai un stil de viata liber, tu decizi mereu ce vei face in secunda urmatoare si ce repercusiuni ai de suportat daca nu iti ies lucrurile chiar asa cum iti doresti.

Stil de viata rural. Il gasesti la tara, in sate, comune. Rutina de zi cu zi e banala, simpla, chiar plictisitoare, mergi la camp, cultivi legume, fructe, zarvat, cereale. Oamenii de la sate traiesc in deplina comuniune cu natura, aproape de natura, in pace, fara sa se streze prea tare. Si stilul de viata rural este unul la care tanjesc multi oameni de la oras, pe care putini reusesc sa il inteleaga si sa il accepte asa cum e.

Stilul de viata urban. Il gasim la oras, indiferent cat de mare sau de mic e orasul. Ritmul e mereu alert, oamenii adora acest stil de viata pentru ca are dinamism mai mare, obtii mai multi bani din activitatile pe care le desfasori, viata e mai palpitanta si se intampla multe la oras, deci stilul de viata nu e plictisitor deloc. Dar acest stil nu e pentru toata lumea, asa ca trebuie mai intai sa te obisnuiesti cu el si apoi sa incerci sa il transformi in functie de propriul stil si de viata pe care vrei sa o ai.

Stil de viata nomad. Il vedeam la populatii din Asia Centrala in vremuri antice. Stilul de viata nomad e intalnit si astazi in prezentul modern, il adopta oamenii care calatoresc si le place sa se mute dintr-un loc in altul, chiar si cu locuinta. Nu te atasezi de nimic, te acomodezi rapid, ai nevoie de multa determinare si de multa flexibilitate. Nu e pentru toata lumea, asta e clar, multi vrem un stil de viata in care sa fim stabili si siguri pe noi si pe ce se intampla in jur, sa fim in siguranta mereu. Predictibilitatea nu are ce cauta in stilul de viata nomad.

Stilul de viata boem. Este un stil mai degraba artistic. E stilul de viata mai mult spiritual. Calatoresti, cauti aventuri, iti satisfaci si dorintele artistice. Nu prea iti pasa asa de tare de ce se intampla in jur, tu esti in lumea ta, ai ritmul tau lent, boem, ai o viata boema in care totul e roz si poate fi si mai roz de atat.

Stilul de viata digital. Il traim cel putin jumatate de zi. Ne digitalizam si viata se digitalizeaza pe zi ce trece. Daca e bun sau nu acest stil depinde foarte mult de cel care il adopta. Te conectezi mereu cu multa lume, ai mai multe oportunitati decat in viata reala. Dar ai si o parte mai putin placuta a acestui stil pe care o vezi mai ales in tinerete.

Cum arata un stil de viata sau un lifestyle ideal?

  • Perspectiva pozitiva mereu, vezi partea plina a paharului in orice;
  • Fii dragut cu oricine, in orice situatie;
  • Fii fericit, fericirea e o calatorie si nu neaparat o destinatie, un scop in sine;
  • Echibru in tot si in toate;
  • Entuziasm molipsitor;
  • Timp usor de gestionat oricand, cu accentul pus pe familie.

Care e rolul stilului de viata in planificarea carierei personale? Raspunsul e foarte simplu de dat: identifici stilul de viata in care te incadrezi sau pe care l-ai adoptat deja si il pliezi pe locul de munca la care aspiri. Tine minte ca diferite cariere vor solicita si stiluri de viata diferite. Incearca intai stilurile de viata, veti care ti se potriveste, vezi si ce joburi vrei sa ai si de abia la final alegi si stilul de viata la care ramai si jobul perfect pentru tine.

De exemplu, daca adopti un stil de viata tech va fi foarte dificil pentru tine daca nu ai cunostinte matematice suficiente, deci nu ai stil de viata si job care sa se potriveasca perfect, sa fie sincronizate. Ce ai de facut? Creezi o lista cu toate conditiile favorabile si alegi un stil de viata. Jobul va veni de la sine, vei constata asta data viitoare cand ai de cautat alt loc de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *