11 decembrie 2023

O relatie de lunga durata este o raritate astazi, intr-o societate moderna in care relatiile nu mai sunt de multa vreme ce au fost pe vremuri. Ajungem sa fim implicati foarte repede intr-o relatie, avem intalniri on-line, ne cunoastem on-line si ajungem sa ne despartim la fel de repede. Relatiile de lunga durata parca nu mai sunt deloc ce au fost si focul iubirii, pasiunea si dragostea nu par sa mai fie asa de importante. Ce putem face insa sa mentinem pasiunea si dragostea intr-o relatie ce se vrea de lunga durata?

Dragostea si pasiunea, iubirea sunt importante in relatiile de lunga durata. De la inceput ne dorim relatii de lunga durata, indiferent ce inseamna aceasta lunga durata, 50 de ani sau poate doar 15 ani. Nu e suficient sa ai o relatie bazata doar pe respect sau pe compromis ca sa speri ca va fi una de lunga durata. E nevoie de o flacara a iubirii aprinsa si de pasiune cat mai multa, de intelegere, dar si de dragoste reciproca. Ce se poate face pentru a evita monotonia in cuplu si a avea in continuare dragoste si pasiune sincere, reale?

Comunica eficient si fara menajamente nevoile tale. Relatiile de lunga durata se bazeaza pe comunicare eficienta. Asta e cheia unei relatii in care nu sunt probleme si in care flacara iubirii si pasiunea sunt mereu prezente. De fiecare data comunica cu partenerul si vezi ce asteptari are de la tine, ce inseamna pentru el dragostea si iubirea in relatii si impartaseste si tu ce ai vrea sa primesti si cum ai vrea sa arate dragostea intr-o relatie de viitor. Doar asa poti sa eviti monotonia si o eventuala despartire si sa speri la o relatie care chiar dureaza.

Compromisul e mereu pe masa. Daca vrei sa mentii aprinsa flacara iubirii si pasiunea din relatia voastra e bine sa te gandesti si la compromis. Asta nu inseamna sa cedezi de fiecare data sau sa incerci sa renunti la tot pentru persoana iubita, de dragul iubirii si relatiei. Compromisul e perfect in relatie cand amandoi lasati de la voi si cand iubirea este mereu pe primul plan, fara insa a se ajunge la o cedare totala si la indiferenta doar pentru a mai exista iubire.

Intalnirile continua si dupa ce relatia e stabila. Da, ai auzit bine, e vorba de intalniri si dating. Daca ai deja o relatie stabila, unde ai deja iubire si pasiune, asta nu inseamna ca trebuie sa renunti neaparat la dating. Continua sa planifici intalniri romantice in unele seri, ocazional, mergeti in locuri care au o oarecare insemnatate pentru voi, cautati sa aveti amintiri cat mai multe de la diverse evenimente la care participati in doi.

Implicarea in conflicte productive. Ca in orice relatie de durata mai apar si conflicte. Si in acele momente relatiile pot sa para destul de complicat de mentinut si de protejat si dragostea si pasiunea care au aparut cu greu. Evitati orice fel de conflicte aprinse, acte de cruzime, ascultati ce are de spus si celalalt, empatizati si oferiti intelegere atunci cand intervine un conflict mai aprins. Nu ai cum sa ai dragoste daca nu exista si intelegere cat mai buna mai ales daca e vorba de pasiune si de o iubire care dureaza de ceva vreme. Conflictele trebuie sa fie productive de fiecare data si sa se ajunga la un inteles, sa iasa ceva bun din ele si sa se gaseasca solutii pentru orice si la orice.

Exprimarea dragostei cat mai des posibil. Sa nu te gandesti ca este prea tarziu sau nu e momentul potrivit sa spui un „Te iubesc”. Oricand simti ca trebuie sa pronunti aceste cuvinte, cat de des posibil ar fi indicat, e bine sa iti exprimi sentimentele direct si cu ajutorul lor. Nu trebuie neaparat sa vii cu buchete scumpe de flori sau cu tot feluri de cadouri de lux. Un „Te iubesc” spus din toata inima si in momentele potrivite va valora mai mult decat orice fel de alte lucruri si obiecte. Nu porni nici de la premisa ca partenerul/partenera stie ca il/o iubesti, el/ea are nevoie de confirmari cat mai dese daca tot vrei ca flacara pasiunii si dragostea sa fie mereu la fel ca in prima zi.

Mentinerea independentei e importanta. A avea o relatie buna si de durata, in care pasiunea si iubirea sunt mereu la loc de cinste si sunt vizibile nu inseamna sa renunti total la independenta individuala si sa uiti de tine. Partenerii trebuie sa mai aiba timp si de altceva decat de relatie, sa nu se afunde in ea si sa se limiteze la ea. Asta nu e iubire, e mai degraba o teama perpetua de a nu gresi sau a nu ramane fara iubire si pasiunea, fara partenerul de viata. Nu trebuie sa fii dependent total de iubirea celuilalt sau de persoana de langa tine. O relatie care dureaza si unde dragostea e la fel de puternica si „vie” ca la inceput e relatia in care independenta individualitii e la fel de importanta precum relatia.

Piperarea viateii sexuale. Ca sa pastrezi pasiunea si dragostea in relatia de lunga durata e nevoie si de relatii sexuale si de viata sexuala activa si cat mai interesanta pentru ambii parteneri. Sexul e excelent daca vreti sa redescoperiti afectiunea si sa aveti experiente inedite. Incercati mereu lucruri noi in dormitor, incercati sa fiti satisfacuti cand terminati o partida de amor si sa nu cadeti in plasa monotoniei si sexul de nevoie sau de dragul de a face sex ca sa nu zica ceva partenerul. Viata sexuala un pic mai piperata este cheia pentru o relatie de lunga durata si pentru dragoste si pasiune la surperlativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *