4 decembrie 2024

Rusia nu pare sa cedeze deloc pe fronturile din Ucraina si nu are de gand sa termine razboiul absurd inceput in februarie 2022. Se joaca cu cartile pe fata, Rusia nu cedeaza si vede in orice fel de incercari de ajutor din partea NATO si SUA o modalitate de a tulbura si mai tare apele din tara lui Putin. O regiune din Ucraina, anexata ilegal in urma cu noua ani, cu o istorie tulbure, ramane punctul fierbinte al acestui razboi care va mai continua luni bune de acum incolo: Crimeea.

Pe masura ce zilele trec si conflictul din Ucraina se adanceste ingrijorarile tarilor din jur si NATO cresc mai ales de cand Crimeea a devenit tinta precisa a ucrainenilor care o vor recucerita, adusa iarasi sub „aripa” Ucrainei. De cealalta parte, Rusia ameninta ca daca vor exista bombardamente masive in Crimeea, Marea Britanie si SUA vor fi „tarate” in coflict imediat. Pe ce se bazeaza Rusia? Pe niste supozitii potrivit carora Ucraina ar planifica un atac masiv in Crimeea cu rachete cu raza lunga de actiune HIMARS  si Storm Shadow date de SUA si de Marea Britanie.

Ucraina nu se lasa si declara de cate ori are ocazia ca vrea inapoi Crimeea anexata ilegal la Rusia. Rusia vine si ea cu scenariul sau si spune mai nou ca vrea sa „curete” Ucraina centimentru cu centimetru. Cum „curata” teritoriul Ucrainei? Cu artilerie, atacuri aeriene, cu drone de origine iraniana Shahed, cu rachete de tot felul.

Pierderea Crimeei, unde e si o baza navala importanta la Sevastopol, in favoarea Ucrainei ar putea duce la o escaladare uriasa a conflictului si asa periculos pe fondul unor amenintari constante cu razboi nuclear si atacuri nucleare tintite din partea Moscovei. Rusia a anexat Crimeea in 2014, ilegal, si de atunci sustine cu vehementa ca protejeaza tot ce se afla pe teritoriul sau.

Ucraina ar putea relua controlul asupra regiunii Donbas, dar doar daca NATO si SUA ar putea sa furnizeze si sa faciliteze ajungerea echipamentelor de lupta in tara cat mai repede si in numar cat mai mare, plus antrenamente rapide ca sa stie soldatii ce au de facut cu ele. Pericolul cel mare este legat de tot ce au acum ucrainenii pentru a ataca si teritoriul rusesc, daca vor-deja au fost trimise drone pentru atacuri pe teritoriul rusesc, dar nu s-a intamplat mare lucru.

Rusia mai are o problema ce o impiedica sa termine rapid ce vrea sa faca in Ucraina: aplica tactica dominarii dusmanului prin mase mari de oameni, soldati, si mai putin cu ajutorul echipamentelor performante care sa ofere si rezultate notabile in teritorii. Tactica a functionat in al Doilea Razboi Mondial, insa in prezent nu mai functioneaza deloc odata cu implicarea NATO si a americanilor si oferirea de antrenamente si tot ce e nevoie pe front, in limita securitatii regionale si a unui buget fix.

Ultimul lucru de care am avea nevoie acum e o Rusie fragmentata, in colaps, situatie similara cu cea din anii 1990 cand U.R.S.S se destrama. Daca se pierde controlul si puterea in Rusia putem asista si la pierderea controlului asupra armelor nucleare, ceea ce e un pericol pentru intreg globul, nu doar pentru tarile vecinii si NATO.

Presedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a propus si un plan de pace in 10 parti, dar de care Rusia nici nu vrea sa auda pana cand Ucraina nu renunta la lupta si practic se preda si renunta la teritorii care ii apartin de drept. Si cum Ucraina nu va renunta la lupta si la teritoriile ocupate ce va aduce Rusia la masa negocierilor? Crimeea.

Inca de cand Ecaterina Cea mare a cucerit Crimeea in 1783 si a stabilit Sevastopol ca baza naval principala, Crimeea a fost parte din strategia militara a Rusiei. In 1954, Rusia transfera Crimeea Ucrainei cand inca era parte a U.R.S.S. Dupa care a venit dizolvarea U.R.S.S in 1991, iar Ucraina a ramas cu Crimeea. Rusiei nu i-a picat bine deloc miscarea proasta pe care a gandit-o cat inca era U.R.S.S, asa a anexat rapid Crimeea cand a avut ocazia, in 2014, si Sevastopol a devenit oras federal. De atunci peste 800.000 de rusi s-au mutat in Crimeea. Crimeea ramane o linie rosie pe care Putin cu siguranta nu are curaj sa o depaseasca.

Ca sa fie o amenintarea serioasa pentru Crimeea, trupele ucrainene ar trebui sa se apropie si sa cucereasca Melitopol, Armiansk sau Skadovsk, ceea ce nu prea se va intampla cat armata rusa e pe pozitii. Dar inainte sa vrea Melitopol, Ucraina trebuie sa captureze Tokmak, unde avem transee peste transee, mine, bariere „dinti de dragon”. 90.000 de soldati rusi ar fi in acea zona.

Avansul Ucrainei spre Crimeea ar putea sa il forteze pe Putin sa negocieze intr-un final, ceea ce ar fi pentru Rusia doar o tactica de tergiversare, intarziere ca sa mai consolideze niste pozitii de pe front. Cata vreme Vladimir Putin ramane la putere obiectivele lui pe termen lung vor ramane neschimbate, inclusiv cele legate de Crimeea…

Deocamdata nu stim cum vor evolua lucrurile, insa Crimeea va fi mereu un punct fierbinte de care se vor teme toate statele din jurul Ucrainei? De ce? Pentru ca de acolo ar putea escalada conflictul si ne-am putea trezi cu al Treilea Razboi Mondial si cu un posibil razboi nuclear foarte usor..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *