28 februarie 2024

In vacante sau in calatorii in interes de serviciu, daca vrem sa parcurgem rapid distante mari vom folosi avionul. Ca sa ajungem sa ne imbarcam in avion mergem pe aeroport, acolo unde putem alege linia aeriana dorita, luam biletul si asteptam sa urcam la bordul aeronavelor. Daca in Romania avem 17-18 aeroporturi si ni se pare mult, in multe tari acest numar este unul infim raportat la cat de multi turisti si calatori exista si au nevoie de un aeroport. Asa se face ca vom gasi tari in care sunt aeroporturi cu sutele sau cu miile pentru a deservi toti oamenii care ar dori sa calatoreasca cu avionul.

Tarile cu multe aeroporturi sunt si tarile cele mai vizitate si cele mai interesante din lume, sunt tari mari, cu populatie multa, aglomeratii urbane uriase care nu s-ar descurca daca nu ar avea si aeroporturi la tot pasul. Dincolo de tarile care sunt mai aproapiate de noi ca numar de aeroporturi si se descurca asa cum pot avem si campioanele care au fost mereu peste orice asteptari la capitolul numar de aeroporturi. Iata care sunt:

Africa de Sud. Are 407 aeroporturi, printre care si Aeroportul International Cape Town, O.R. Tambo sau King Shaka. Pe toate aeroporturile internationale vei avea zboruri inspre tara si dinspre tara. Companiile aeriene care opereaza in Africa de Sud sunt South African Airways, Airlink, FlySafair sau chiar Global Aviation. Sa nu uitam de cele mai populare linii aeriene din lume, Singapore Airlines Limited, Delta Air Lines si American Airlines Group Inc.

Australia. Aproape de Africa de Sud ca numar de aeroporturi este Australia, cu 418. Aeroportul international Sydney este de departe cel mai aglomerat din toata Australia. Doar in aprilie 2023 au fost peste 3 milioane de pasageri care au trecut pe acolo. Companiile aeriene care opereaza pe majoritatea aeroporturilor australiene sunt Virgin Australia, Alliance Airlines, Qantas, dar si Jetstar.

Ecuador. 432, atatea aeroporturi gasesti in Ecuador. Cel mai aglomerat aeroport de acolo e Mariscal Sucre International Airport, in capitala Ecuadorului, Quito. Cele mai populare companii care inca mai opereaza in acea zona sunt Avianca Ecuador, LATAM Ecuador, TAME Airlines, Equair, Aeroregional Ecuador, Ecuador Plus Airlines.

Marea Britanie. La o tara atat de mare si cu atat de multi turisti in fiecare an te-ai fi asteptat sa vezii peste 1.000 aeroporturi in toata tara. Insa Marea Britanie nu se poate lauda decat cu 460 de aeroporturi. Liniile aeriene populare in tara sunt British Airways, Eastern Airways, EasyJet, sau poate Delta Airlines. Cel mai aglomerat aeroport din Marea Britanie este de departe London Heathrow, alaturi de London Gatwick. Pe Heathrow au fost anul trecut peste 61 de milioane de pasageri, pe London Gatwick peste 32 de milioane de pasageri.

Franta. Cu doar patru aeroporturi in plus fata de Anglia, Franta intra si ea in topul tarilor cu un numar mare de aeroporturi, avand 464. Cele mai mari aeroporturi de acolo si cele mai aglomerate sunt Paris Orly sau Paris Charles de Gaulle. Companiile aeriene care opereaza zborurile in Franta sunt Air France, Transavia France, Hop!, Air Caraibes, Twin Jet, si chiar Air Corsica.

China. 507 aeroporturi, atat are o tara uriasa precum China. Cel mai aglomerat aeroport tot timpul anului este Aeroportul International Guangzhou Baiyun, companiile aeriene care opereaza pe aeroporturi sunt China Southern Airlines, Air China, China Airlines si China Eastern Airlines.

Germania. Nu aveam cum sa nu amintim de Germania cand vine vorba de aeroporturi. In tara sunt 539 de aeroporturi, aici vin mai degraba studenti si tineri si tranziteaza aceste aeroporturi destul de frecvent. Principalele companii aeriene care opereaza la nivelul Germaniei sunt Condor, Avanti Air, Lufthansa.

Argentina. Are peste 916 aeroporturi, cel mai aglomerat este Aeroparque Jorge Newbery Buenos Aires. Companiile aeriene care opereaza zborurile de acolo sunt Aerolineas Argentinas, Andes Lineas Aereas, Flybondi, insa se adauga Singapore Airlines Limited, Delta Air Lines, Inc., American Airlines Group Inc. Milioane de turisti si cetateni argentinieni ajung pe aceste aeroporturi anual. Important de retinut ca nu toate sunt la cele mai inalte standarde si nu sunt toate la fel de mari si de bine dotate precum cele din orasele mai mari sau capitala.

Rusia. Rusia are 1.218 aeroporturi. Era o atractie destul de mare pentru pasionatii de cultura, de arta, asta pana sa inceapa razboiul din Ucraina. Liniile aeriene care opereaza in Rusia sunt Rossiya, S7 Airlines si Ural Airlines.

Canada. Si ajungem la cele mai importante tari din lista noastra. Canada are 1467 aeroporturi si chiar e nevoie de ele de vreme ce ai atat de multe atractii turistice unde vin milioane de oameni-vezi Cascada Niagara, CN Tower, Muntele Grouse, parcul national Banff. Companiile care opereaza pe teritoriul canadian sunt Air Canada, Air Transat, Canadian North, Canada Jetlines sau Air Canada Express.

Mexic. Depaseste lejer Canada la numar de aeroporturi, sunt peste 1714 in toata tara. Mexico City International Airport e cel mai aglomerat dintre toate aeroporturile. Liniile aeriene care opereaza in Mexic sunt Interjet, Aeromexico, Volaris.

Brazilia. Are nu mai putin de 4093 aeroporturi, e o tara uriasa cu foarte multi turisti si cetateni care prefera avionul ca mijloc de transport. Cel mai aglomerat aeroport este São Paulo/Guarulhos International Airport, iar liniile aeriene care opereaza aici sunt Azul, LATAM Brasil, Avianca, GOL. Pe langa peisaje de vis si locuri unice de vizitat, in Brazilia fotbalul e la putere, asa ca se justifica atat de multe aeroporturi.

SUA. Cum era de asteptat, pe primul loc ca numar de aeroporturi prezente in tara se afla, desigur, SUA. Are peste 13.513 aeroporturi, cele mai aglomerate fiind Hartsfield–Jackson Atlanta, Dallas/Fort Worth, Denver International Airport, O’Hare sau Aeroportul International din Los Angeles. Liniile aeriene care opereaza pe teritoriul SUA sunt Delta Air Lines, Inc., American Airlines Group Inc. Doar in 2021, ca sa va faceti o idee cati oameni pot tranzita aeroporturile americane mari, Hartsfield–Jackson Atlanta a avut 75.5 milioane pasageri din toata tarile lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *