9 septembrie 2024

Coloana vertebrala umana este un organ complex, care are nevoie de o atentie speciala si de o ingrijire cat mai buna de-a lungul vietii ca sa functioneze corect si sa ne ajute sa ne deplasam, sa facem orice fel de miscare dorim fara efort. Numai ca din cauza pozitiei incorecte din copilarie sau din viata de adult coloana vertebrala se deformeaza. Cea mai comuna deformare conduce la cifoza.

Cifoza presupune existenta unei coloane vertebrale curbate spre exterior mult mai mult decat ar trebui sa fie in mod normal. Partea de sus a spatelui bolnavilor de cifoza pare mai rotunjita, bombata in exterior.

Coloana vertebrala are oricum niste curburi specifice, pentru ca altfel nu am putea sta in picioare si nu ne-am putea misca deloc. In mai toate cazurile cifoza nu va afecta viata de zi cu zi asa de mult, nu prea are nevoie de tratamente. Dar sunt si cazuri cand ne va afecta emotional, esti mai constient de cum arati. In cazuri extreme se ajunge la dificultati de respiratie si la dureri, operatia e cam singura cale de a corecta cifoza extrema.

Cifoza e intalnita mai ales la tineri, care au scheletul in continua formare, se formeaza rapid oasele din punct de vedere structural si al lungimii. Dar si adultii batrani pot sa se trezeasca cu o cifoza de toata frumusetea. Se pierde flexibilitatea vertebrelor, coloana se indreapta spre exterior fortat. Unii bebelusi se nasc cu o cifoza congenitala, deci nu ai ce sa faci ca sa o indrepti decat cand acestia sunt mai mari.

Medicii fac distinctia intre trei tipuri comune de cifoza: cea posturala, cea a lui Scheuermann si cea congenitala. Primul tip apare in tinerete, in adolescenta in special, din cauza posturilor incorecte avute mai mereu, ligamentele si musculatura de la vertebre cedeaza incet, incat, vertebrele se misca si apare curbura incorecta a coloanei, rotunjimea in partea superioara, sunt afectate mai mult fetele.

Al doilea tip de cifoza apare cand vertebrele ajung sa aiba forme diferite, forma de pana e cea mai intalnita, baietii sunt mai afectati de aceasta data, este mai severa decat cea posturala, mai ales daca nu ai greutate prea mare, schimbarea pozitiei nu schimba si curbura incorecta. E insotit de dureri, cand stai in picioare sau faci activitati, stai jos pentru o perioada lunga de timp.

Al treilea tip, cel congenital, apare doar la anumiti bebelusi, coloana nu se dezvolta suficient de bine in timpul vietii intrauterine. Pe masura ce bebe creste se inrautateste curbura, cifoza, e nevoie obligatoriu de operatii la varste mici, apare la pachet cu alte defecte ce vor periclita functionarea inimii si rinichilor. Cam toti oamenii cu cifoza comuna, primul tip sau al doilea ajung sa fie diagnosticati in jurul varstei de 12-17 ani.

Cauzele cifozelor depind de tipul lor. La primul tip de cifoza avem postura incorecta, statul pe spate in scaune, cararea de greutati mari in ambele maini sau doar intr-o mana. La al doilea tip de cifoza cauzele pot fi legate de structura coloanei, probleme la ea, iar la cel de-al treilea tip cu siguranta e un factor genetic la mijloc sau defecte in timpul formarii organelor vitale in timpul vietii intrauterine si dezvoltarii fatului. Alte cauze ale cifozelor: varsta, ranile, operatiile complicate la coloana.

Simptomatologia cifozelor e simpla. Avem curbura incorecta si forma rotunda in partea de sus, musculatura din spatele coapsei mai stransa. Ne gandim si la dureri in cazuri severe, de spate, de umeri, senzatia de picioare slabite, oboseala cronica, respiratie ingreunata, probleme cu echilibrul in pozitie verticala si la deplasare, incontinenta urinara, eliminarea involuntara a scaunelor.

Diagnosticarea cifozelor se va face foarte bine in urma unui screening pentru scolioza in scoli. Dar si in urma vizitei la ortoped sau la medicul specialist, medicul de familie, la adolescenti mai ales, se poate diagnostica cifoza dupa ce parintele observa curbura incorecta a coloanei copilului. Se va testa si capacitatea persoanei afectate de a se aplica inspre partea din fata sa si a strange gleznele cu mainile fara a avea probleme legate de coloana, picioarele raman drepte, se ajunge usor la glezne.

Se va solicita si examen radiologic, radiografii ale coloanei-curbura naturala a coloanei e la 20-45 grade, dar daca ai cifoza ajungi sa ai peste 50 grade curbura. Se fac si teste pentru boala Parkinson la persoanele mai in varsta, analize de sange si screening pentru alte boli ce pot duce la asemenea deformari ale coloanei.

In cazurile severe de cifoza ti se va cere sa testezi si plamanii si respiratia pentru ca e afectata si respiratia din cauza curburii prea mari. Un RMN, CT e de dorit daca se presupune ca exista probleme mai mari ce au dus la cifoza sau care insotesc cifoza.

Tratamentele pentru cifoza exista si sunt eficiente, dar doar daca diagnosticare a fost facuta din timp. Ele vor depinde de varsta, de istoricul medical, de tipul de cifoza, de severitatea curburii depistate. Ideea este sa opresti curbura din a se inrautati. Se ajunge si la operatie daca niciun tratament nu da rezultate.

La al doilea tip de cifoza, daca avem curbura la mai putin de 75 de grade pot merge si tratamente care nu implica operatii. Care ar fi tratamentele recomandate pentru cifoze? Monitorizarea curburii prin radiografii permanente, terapia fizica, exerciti de abdomen, pentru musculatura spatelui, medicatie pentru durere, antiinflamatoare, bretele pentru spate in cazurile mai grave, mai ales la copii, adolescenti.

Operatia e mereu recomandata daca ai cifoza congenitala, daca curbura coloanei la tipul II de cifoza e prea mare, peste 75 grade, daca ai dureri mari de spate dupa orice tratamente care nu implica operatiile.

Prevenirea cifozelor de tip I sau chiar II e posibila. Ce ai de facut? Ai grija la postura corporala, iti intaresti musculatura de la abdomen si de la spate, nu te ingrasi exagerat, nu mai cari greutati mari, preferi ceva cu roti, mentine flexibilitatea corporala si fa exercitii fizice usoare zi de zi.

Atentie la un lucru: cifozele pot reveni, chiar si dupa tratamente de lunga durata. Mergi mereu la doctor, monitorizeaza coloana vertebrala si vezi ce poti face ca sa previi revenirea in forta a cifozei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *