
Inceput pe 7 octombrie 2023, conflictul deschis dintre Israel si Hamas pare ca nu se va sfarsi nici macar cand gruparea Hamas va fi fost eradicata, asa cum isi doreste acum Israelul. De ani buni Israelul a tot evitat confruntarile militare cu Hamas, incercand sa impuna un oarecare control pentru a mentine aparentele.
Dupa momentul 7 octombrie, Israelul a decis sa intre in Fasia Gaza si sa termine cu Hamas, pe toate caile posibile. Civili mor in continuare in Gaza, situatia e departe de a fi una care se rezolva rapid. Ce se va intampla in Gaza insa dupa ce se termina confruntarea?
Analistii politici se intreaba deja cum va arata Gaza dupa confruntarea Israel-Hamas. Deocamdata Israelul pare ca vrea doar sa castige razboiul si nu e interesat de nimic altceva. Insa interventia brutala a Israelului ca raspuns la atacurile Hamas nu va face decat sa destabilizeze nu numai zona respectiva si regiunile din jurul Fasiei Gaza, aducand ingrijorari la nivel global. Palestinienii radicalizati sunt un pericol real, ei pot declansa oricand un razboi asimetric si sustinut impotriva trupelor IDF in Gaza si civililor din Israel. Grupari diverse ar putea profita de haosul din Gaza de dupa razboi ca sa recruteze si sa se dezvolte.
Arabia Saudita si Egipt ar putea izola definitiv Israelul, Siria si Iranul ar putea declansa la randul lor noi atacuri in proximitate. Imaginea de dupa finalul razboiului din Gaza ar fi una greu de imaginat si de privit. Strazile din Gaza, Jabalia sau Khan Younis reduse la moloz si daramaturi, mii de palestinieni civili omorati cu sange rece fara sa aiba vreo vina, zeci de mii de palestinieni alungati departe de casa si suferind in cea mai mare catastrofa umanitara din vremurile moderne din regiunea respectiva.
Israel nu se opreste deloc dupa razboi. Ar putea sa faca un pact cu Autoritatea Palestiniana pentru a prelua controlul in Fasia Gaza in cooperare cu armata israeliana pentru a preveni aparitia unei alte „ramuri” a Hamas in zona. Scenariul din urma e putin probabil acum, dar pe viitor nu se stie niciodata ce se va intampla si cum vor decurge lucrurile.
Mai e o varianta in care Hamas revine fara probleme in Gaza imediat ce pleaca trupele israeliene de acolo. Populatia din Gaza nu se va desparti prea repede si prea usor de Hamas, care e mai mult decat un partid politic sau o grupare militara, e o miscare sociala pana la urma, formata prin anii 1980 si desprinsa din Fratia Musulmana Sunita. Poti sa distrugi ce vrei tu din infrastructura militara, din orice are Hamas, dar nu ai cum sa distrugi ideea de Hamas.
Dupa razboi s-ar putea sa asistam la aparitia unor forte extremiste in Fasia Gaza, nu va mai fi stabilitate deloc, nu va mai exista o autoritate unica ce va putea guverna si gestiona situatia e acolo. Noua Gaza de dupa razboi ar putea genera si mai mult extremism islamist in zona.
Dar avem si o varianta ceva mai complicata in care Israelul refuza sa paraseasca Gaza si sta acolo cu anii. Ca sa poti face asa ceva trebuie sa ai de partea ta si pe teritoriu trupele IDF, ceea ce ar duce la instabilitate in zona si la multe ambuscade. In viitorul apropiat ar aparea si combatanti noi in regiune, ceea ce ar inrautati si mai mult lucrurile si instabilitatea din Gaza.
Un risc major ar fi atragerea SUA in razboiul care va continua in Gaza. Criza din Israel, morala si militara va fi una si mai profunda daca se intampla asa. Insa sunt deja scenarii realiste in care un parteneriat international ar putea sa ofere o guvernare in Gaza israelo-americana, cel putin pana cand e gasita o solutie permanenta in regiune. Natiunile Unite vor ajuta la atragerea banilor si directionarea lor spre Gaza pentru a ajuta oamenii si a reface orasele distruse aproape complet.
Vor urma si alegeri in acest scenariu, supravegheate de SUA si Israel, desigur, palestinienii urmand sa isi aleaga liderii. Problema care se va pune mereu, indiferent de scenarii e urmatoarea: a invinge Hamas e foarte usor pentru Israel, dar a mentine pacea si a avea o pace de durata este un obiectiv critic mult prea greu de indeplinit, de pus in practica in Fasia Gaza. Israel si-a asumat deja mentinerea „securitatii” regiunii, ceea ce presupune si ideea de ocupare a Gaza pentru o perioada.
Autoritatea Palestiniana va iesi din razboi, probabil, mai puternica, si ar putea sa participe la guvernarea Gaza. Cam toti politicienii israelieni au dat raspunsuri vagi despre ce se va intampla cu enclava, cert este ca Israel are ceva simplu de facut in Gaza: sa inlocuiasca gruparea cu o guvernare alternativa, oricare ar fi ea, de dragul stabilitatii in zona. In Gaza nu exista administratie, conducere, deci ea va trebui construita…
Ramane de vazut cu vor evolua lucrurile in Fasia Gaza si ce fel va arata noua ordine in Gaza dupa ce Israelul termina cu Hamas si cu orice alte probleme mai are de rezolvat in zona. Nu ne ramane decat sa urmarim cu atentie evolutia contextului politic si sa speram ca se vor calma lucrurile acolo si oamenii vor reveni la o normalitate la care tind de mult ani…