14 decembrie 2024

Orice tara are o moneda oficiala. Unele au denumiri mai ciudate, altele valoreaza foarte mult sau foarte putin. Dar ele exista si sunt acolo ca sa ajute economia sa functioneze si sa le fie de folos si oamenilor, sa poata cumpara ce isi doresc simplu si fara batai de cap. Insa unele bancnote si monede din trecut sau din vremuri ceva mai apropiate de prezentul nostru modern sunt cel putin ciudate si au aparut si intr-un context deosebit.

Cand te gandesti la bancnote si monede iti vin in minte niste forme rotunde din metal sau niste hartii dreptunghiulare de diverse marimi, folosite aproape zilnic la cumparaturi de tot felul. In anumite parti ale lumii si in vremuri mai indepartate sau mai apropiate de vremurile moderne am avut o multime de monede si bancnote inedite, care i-au fascinat pe colectionari si le-au oferit o multime de surprize placute, cele care s-au putut colectiona si cumpara, desigur. Iata doar cateva astfel de exemple:

Bancnote din lemn. Germanii au vrut sa isi reconstruiasca economia dupa Primul Razboi Mondial. Cum economia era la pamant, germanii au inceput sa foloseasca orice, lemn, folie de aluminiu, matase pentru a putea sa plateasca intr-un fel pana cand sistemul lor economic isi revenea complet. Colectionarii au cumparat bancnotele ciudate si astfel banii si monedele au revenit in circulatie. A fost o rezolvare ingenioasa la o problema spinoasa. Astfel de bancnote pot fi vazute si astazi in colectiile celor care au vrut sa aiba si astfel de bani si i-au pretuit mai mult decat ar fi facut-o orice german.

Dolarul pedepsei cu moartea. Pe vremuri dolarul era o moneda care se falsifica la greu. La inceput se putea falsifica foarte usor daca aveai o imprimanta, nu prea erau modalitati sa iti dai seama care e dolar adevarat si care e fals. Nici securitatea monedei americane nu era asa de buna. Ca sa nu se mai falsifice atat de mult dolarul s-a printat pe bani, asa ca toate cele 13 colonii au inceput sa printeze un mesaj, ceva scris pe bani ca sa nu mai poata fi falsificati. Inainte de „In God We Trust” a fost „credem in pedeapsa cu moarte.

Bani pe care ii poti folosi sa cumperi doar anumite lucruri. In multe culturi banii nu pot fi folositi ca sa cumperi chiar orice. Poti cumpara, de exemplu, o sotie sau ceva pamant. In Vietnam a existat o moneda speciala care arata ca niste cupoane, rupeai cuponul si plateai c u el, cumparai haine. Denominarea era la nivel de haine, o ciudatenie, dar lucrurile functionau. Te gandeai bine ce cumperi pentru ca nu puteai sa arunci oricum aceste cupoane-monede foarte importante pentru orice familie.

Monede comestibile. Poate cea mai veche modalitate de plata din lume era… sarea. Salariul, cuvantul, deriva din latinescul „salarium”, care erau banii platiti soldatilor romani ca sa cumperi sare. In desertul Sahara era cam singura moneda disponibila in Evul Mediu, se folosea la scara larga si in Africa de Est. Ca sa iti dai seama ca „moneda” era reala lingeai bine sarea si dupa o rupeai in bucati ca sa faci rost de „maruntis”.

Alt tip de moneda pe care o puteai consuma era reng, niste turmeric invelit in fibre de nuca de cocos folosita doar in Insulele Solomon, dar si cacao, in Mexic si America Centrala aveam negot cu cacao. Branza Parmigiano Reggiano era si ea moneda importanta si garantie bancara in Italia. Semintele otravitoare din Burma erau si ele un tip de moneda foarte ciudat.

Cea mai mare bancnota din lume. Prin 1946, Ungaria a avut recordul mondial la denomiare, prezentand 100 milioane de miliarde Pengo. Si cat valorau aceste sute de miliarde in dolari americani. 20 de centi americani, atat. Trebuie sa tinem cont ca era 1946 si lucrurile nu stateau deloc bine pentru Ungaria, valoarea denominarii parea uriasa, dar in realitate, cand o comparai cu alte monede si denominari ca valoare, vedeai ca nu ai de ce sa iti faci griji si sa te sperii.

Moneda… lui Kennedy. Descendentii lui Ginghis Han nu au fost prea incantati cand au vazut prin 2007 moneda mongoleza de 500 Tugrik care avea pe spate pe presedintele John F. Kennedy. Si daca se apasa pe „Kennedy” auzeai si o parte din discursul Ich bin ein Berliner. Kennedy e oricum adorat in Mongolia pentru ca a lansat Corpul Pacii, dar aceste monede, bancnote au disparut rapid, fiind luate la preturi bune de cei mai avizi dintre colectionari.

Moneda decupata din Republica Democrata Congo. Cand regimul totalitar al lui Joseph Mobutu a fost inlaturat in 1997, noul guvern avea nevoie de o noua moneda, cu un nou design. Cum nu erau bani pentru a regandi total moneda s-a luat o decizie simpla: s-a scos imaginea lui mobutu de pe 20.000 de bancnote si problema a fost rezolvata. Imaginea a fost decupata rapid si toata lumea a fost multumita, guvernul facuse economie si populatia avea moneda noua.

Piele de veverita pe post de moneda. In Rusia medievala pieile de veverita erau moneda de schimb. Botul, ghearele si urechile erau folosite in comert, la schimburi, erau pe post de maruntis. In timpul Ciumei Negre Rusia nu a fost afectata atat de tare. De ce? S-au redus si parazitii transmisi de la veverite la om si animalutele nu mai aveau cum sa imbolnaveasca atata lume.

Piatra Rai. Insula Yap din insulele Solomon are o moneda ciudata, piatra Rai. E un disc din piatra cu o gaura in centru, are diametru de 3.6 m si cantareste peste opt tone. Oamenii de acolo merg in Palau si isi risca viata pe apa ca sa scoata roca din munte si sa le aduca pe insula. Parte din valoarea monedei e data de marime, insa valoarea reala este data de efortul urias depus ca sa ai asa ceva. Pietrele raman intr-un loc, se schimba doar proprietarii lor. In timpul ceremoniilor publice se transfera si dreptul de proprietate asupra pietrelor. Exportul de roci Rai e interzis prin lege. O astfel de moneda o putem gasi in holul Bank of Canada, in Ottawa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *