9 septembrie 2024

Familia are o influenta importanta asupra comportamentului nostru. De la familie invatam cum sa interactionam cu lumea din jurul nostru si cu societatea, cu noi insine. In copilarie si in tinerete invatam de la parintii nostri si incercam sa intelegem cat mai bine ce ni se intampla si ce se va intampla in viitorul apropiat. Influenta familiei este mai importanta decat credem, iar cultivarea relatiilor cu familia si construirea lor va fi mereu primul pas spre o dezvoltare normala in viata de adult.

Relatiile cu parintii, cu familia ne afecteaza mai tarziu, pe masura ce ne maturizam. Sanatatea fizica are de suferit daca relatiile familiale nu au fost atat de bune. Studii recente au dovedit ca o relatie buna cu familia, cu membrii ei in copilarie, in tinerete poate influenta grija pe care o ai fata de tine, vei face alegeri alimentare mult mai sanatoase. Daca relatiile cu familia si influenta familiei sunt negative atunci apare si stresul si obiceiurile alimentare nesanatoase, nu mai esti asa de preocupat de sine si de tot ce se intampla cu persoana ta.

Sanatatea psihica ar putea fi afectata si ea in functie de relationarea cu familia. Un suport puternic, pozitiv din partea familiei la varste fragede inseamna si o sanatate a psihicului mai buna in viata de adult. Dragostea si sustinerea din copilarie vor fi suportul pentru dezvoltarea in viata de adult si mentinerea unui echilibru psihic perfect. In lipsa dragostei si sustinerii din copilarie adultii devin vulnerabili in fata bolilor psihice moderne.

Sanatatea emotionala este si ea influentata de relatia cu familia si de pozitia familiei fata de tine. O relatie buna cu familia ne invata cum sa interactionam mai eficient in societate, cum sa construim prietenii durabile. Invatam cum sa impartim totul cu cei din jur, familia contribuie si la definirea empatiei. Rivalitatea sau competitia din familia vor duce la probleme de adaptare si la o sanatate emotionala problematica.

In viata de adult vom continua sa interactionam cu o multime de oameni care ne amintesc, de multe ori, de anumiti membri ai familiei, ne amintim si ne dam seama de niste lucruri din trecutul nostru de care nici macar nu eram constienti pana atunci. Relatiile cu alti indivizi pot fi unele mai usor de construit daca ai avut relatii bune cu oamenii din familie de care iti amintesc respectivii.

O dinamica sanatoasa a familiei e cea in care toti membrii tin unii la altii, se simt in siguranta, se ajuta, unde esti incurajat sa te dezvolti, sa iti dezvolti individualitatea si sa ajungi sa te intelegi pe sine. O dinamica sanatoasa a familiei poate fi obtinuta prin petrecerea unui timp de calitate cu toti membrii, ca o familie, prin rezolvarea problemelor importante impreuna, printr-o comunicare eficienta verbala si prin actiuni care vor ajuta membrii familiei sa isi pastreze echilibrul.

Important de retinut ca relatiile de familie sunt organice, se schimba mereu. Trebuie sa oferi fiecarui membru al familiei, si mai ales tinerilor, spatiul necesar pentru dezvoltare. Tinerii au nevoie sa se descopere, sa aiba un spatiu al lor, intimitate, sa devina independenti in ritmul lor. Ar fi bine sa se evite orice fel de activitati impuse si sfaturi repetate obsesiv pentru ca dezvoltarea lor individuala va avea de suferit. Ca parinte nu mai trebuie sa iti doresti ca al tau copil sa traiasca viata pe care tu nu ai avut ocazia sau nu ai putut sa o traiesti.

Cum se pot construi si dezvolta relatii de familie puternice, durabile?

  • Apreciaza toti membrii familiei-tinerii trebuie sustinuti, incurajati si recompensati chiar si cu un Multumesc sau cu un Bravo dupa ce au indeplinit o activitate. Asa se vor simti importanti si sistemul lor de valori va putea fi definit mult mai bine;
  • Recunoaste si apreciaza talentele, diferentele, punctele forte ale celor din familie-conteaza foarte mult ca fiecare membru al familiei sa il vada pe celalalt ca fiindu-i egal si ca avand talente sau diferente care nu fac altceva decat sa scoata in evidenta utilitatea sa in cadrul familiei si poate in societate;
  • Concentreaza-te pe problemele curente-nu aduce mereu probleme din trecut si reprosuri despre lucruri din trecut. Incearca sa discuti in familie doar problemele si sa le rezolvi la timp;
  • Colaboreaza si invata ce inseamna colaborarea in familie-fiecare membru al familiei se va simti important si facand parte din familie, orice fel de activitati duse la final trebuie recompensate cu Multumesc sau Bravo pentru ca relatiile de familie si cu familia sa ramana mereu unele puternice si stabile;
  • Stabileste reguli clare in familie-e important sa ai reguli clare pentru toti membrii familiei si sa te asiguri ca sunt respectate. Nu ai nevoie de reguli prea dure in familie, dar ele trebuie sa fie coerente, clare, afisate mereu undeva pentru ca toti membrii familiei sa le vada;
  • Invata tinerii sa ierte si sa explice ce nu e in regula in relatiile de familie-e bine sa existe iertare, sa existe explicatii pentru comportamente si gesturi si mania si gelozia nu ar trebui sa faca parte din peisaj. Tinerii si copiii trebuie sa fie responsabili de toate actiunile lor, sa isi asume responsabilitatea. Sentimentul de apartenenta trebuie cultivat si el prin tot felul de activitati distractive si jocuri, sesiuni de discutii intre membrii familiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *