9 septembrie 2024

Evolutiile din tehnologie din ultimele decenii si ambitia arhitectilor de a veni cu noutati pe piata au determinat aparitia unor proiecte de arhitectura si implementari diferite de cele pe care le stiam si le vedeam deja. De la cartiere rezidentiale la cladiri de birouri, proiectele au devenit din in ce mai complexe si cu doze mari de inedit. Unele blocuri din zone rezidentiale au depasit orice fel de asteptari in privinta formei lor.

Arhitectii sunt dispusi sa inoveze si sa se joace cu idei si cu a lor creativitate indiferent de ce proiecte au. Pana la urma asta e si pariul lor, sa poata veni cu ceva nou si sigur, stabil pentru clientii lor. Si de multe ori creativitatea lor e dusa la extrem si apar forme de blocuri la care nu te-ai fi gandit nici intr-o mie de ani. Iata doar cateva exemple concludente in randurile ce urmeaza.

Sluishuis, Tarile de Jos. Cu o constructie rigida, unghiulara, blocul Sluishuis, o colaborare intre danezi si olandezi, arhitecti cu experienta, se afla langa Lacul IJ din Amsterdam. Are 442 de apartamente de inchiriat si ocupate, are o forma ciudata si ofera confortul pe care l-ar oferi orice alt bloc. Una dintre firmele de arhitectura care s-a ocupat de constructia sa a mai realizat si un bloc in forma de tetraedru Via 57 West in Manhattan.

Fake Hills, China. E o cladire foarte ciudata aflata in orasul port Beihai ce seamana cu o linie serpuita suspendata daca e privita de undeva de sus sau de la nivelul sau. S-a vrut a fi de la inceput un mod de a iesi in evidenta printre blocurile zgarie-nori cu forme standard de prin toata China si s-a reusit. Avand o astfel de forma arhitectii au proiectat pentru cladire si pereti de alpinism, terenuri de tenis, gradini si piscine pe mai plate ale acoperisului, deci ai de toate in aceasta cladire si in afara ei. Toti cei care locuiesc acolo nu au prea multe de comentat, viata e exact ca in orice bloc, cand esti interiorul apartamentului tau. De abia cand iesi afara iti dai seama ca e ceva in neregula.

Ilot Queyries, Franta. Problema cu acest bloc si ceea ce i-a adus faima in toata lumea e… panta de la nivelul acoperisului. Se afla in Bordeaux, panta variaza intre 14 grade si 45 de grade, in functie de relatia cu soarele. Olandezii de la MVRDV sunt creatorii formelor ciudate pentru a maximiza ventilatia naturala si lumina. Intr-o parte cladirile sunt mai inalte ca sa fie la fel precum cele din cartier, in alta parte sunt cladiri de noua etaje care se afla aproape de raul Garonne.

The Wave, Danemarca. Cinci creste care par ca alearga ca un rollercoaster de-a lungul malului apei Fiordului Vejle definesc perfec The Wave. In interiorul blocului se gasesc 100 de apartamente dispuse pe toate cele noua etaje. Viziunea cladirii ii apartine lui Henning Larsen, care a murit din pacate in 2013 inainte ca opera sa sa fi fost finalizata. 11 ani a durat construirea cladirii, criza financiara din 2008 fiind un punct de cotitura si un motiv de oprire pentru toate lucrarile la bloc.

Cladirea care coboara scarile, Italia. E un fel de arc strans cu 47 de apartamente de vacanta, inaltandu-se deasupra unei piete pe piloni unghiulari de metal. Supravegheaza Laguna Venetiana in Jesolo, este rezultatul muncii si ideii firmei de arhitectura ElasticoFarm si Bplan Studio. Iti ofera vedere la apa fara a bloca insa celelalte blocuri si panorama oferita de ele. Desi pare tot timpul ca se va prabusi peste tine daca o privesti din exterior, cladirea e foarte sigura si are o fundatie foarte rezistenta, sunt oameni care locuiesc acolo si toata lumea e multumita de forma blocului.

L’Arbre Blanc, Franta. Sou Fujimoto impreuna cu Nicolas Laisné, Dimitri Roussel si OXO Architectes au creat un bloc cu 113 apartamente, de 17 etaje, care se vrea o reinventare a blocului turn. Ideea din spatele arhitecturii ciudate a fost simpla: sa se incurajeze „imbratisarea” exteriorului, sa nu se mai stea atat de mult intre patru pereti. Blocul din Montpellier este modelat in forma de copac si e caracterizat de departe de multe balcoane tip consola care par sa „atarne” precum frunzele unui pom, unele avand lungimi si peste sapte metri.

La Muralla Roja, Spania. S-a finalizat de abia in 1973, este o caldire foarte colorata si e opera arhitectului spaniol Ricardo Bofill. Blocul se afla aproape de varful coastei Calpe, are forma unei fortarete adevarate, cu scari interioare de o complexitate geometrica fantastica si rute circulare care seamana cu ceea ce vedem in tablourile lui MC Escher.

XS House, SUA. Se afla in Cartierul Chinezesc din Philadelphia, are sapte apartamente si e foarte subtire blocul, terenul de sub el e cat un loc de parcare. Ca sa poata fi totusi util pentru cei care aleg sa stea acolo zona sa a fost extinsa cu ajutorul golfurilor, mezaninului, unitatilor superioare pe doua niveluri. Ai o singura scara, o forma ciudata si un bloc care poate fi locuit si ofera tot ce gasesti intr-un bloc cu forma normala. E o constructie ingenioasa si excelenta mai ales pentru replicat in zone prea aglomerate unde vrei sa mai ai o cladire care intra intre altele doua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *