23 aprilie 2025

O tara „verde” spune multe despre guvernarea de acolo si despre grija fata de conservarea si refacerea mediului inconjurator, despre sanatatea cetatenilor. Doar ca nu toate tarile isi doresc sa aiba un astfel de atribut si reusesc sa faca ceva chiar si prin aplicarea unor politici publice si modele vazute la alte tari. Pentru unele tari, din fericire, mediul e cu adevarat important si e mereu o prioritate.

E usor sa iti dai seama care sunt cele mai „verzi” tari din lume sau care aspira si sunt foarte aproape de a avea acest atribut. Daca te uiti la Environmental Performance Index (EPI) de la Universitatea Yale, Joint Research Centre (JRC) de la UE si Green Future Index (GFI) de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) si date relevante de la platforma IQ Air vezi clar care sunt tarile care isi merita atributul „verde”. Multe tari europene sunt prezente in topurile legate de tarile „verzi”.

Suedia. Are ceva probleme la emisiile de CO2 per locuitor, ocupand un loc destul de prost in topuri, 28, cu 4.18 tone, locul 4 in Europa. Dar Suedia stia sa pastreze ecosistemul marin, e pe locul doi in privinta cresterii de emisii de CO2 in GFI raportat la industria transporturilor. In alta ordine de idei, Suedia sta bine in multe studii, ocupa locul 5 in EPI, 9 i GFI si 4 pentru cea mai mica medie anuala concentratie PM2.5 la 6.6 μg/m³.

Danemarca. Este pioniera in promovarea sustenabilitatii, asa ca o vedem in acest top si e firesc sa fie asa. Are un ranking bun in EPI si GFI, ocupand locul 1, respectiv locul 2. Dar are probleme cu emisiile de CO2 per locuitor si cu concentratia PM2.5 anuala, ocupand locul 31 cu 4.43 tone CO2, locul 16 cu 9.6 μg/m³ concentratie PM2.5. Toata lumea e conectata la sisteme de canalizare si ape sunt tratate cum trebuie, deci avem siguranta 100% in privinta apei.

Marea Britanie. Pana in 2050 Marea Britanie vrea sa nu mai aiba probleme atat de mari cu emisiile CO2. Ocupa locul 2 in EPI si 5 in GFI, asa ca e clar ca britanicii vor sa aiba o tara verde in viitorul apropiat. Dar mai e mult de lucrat ca sa scapi de emisiile de CO2 si de concentratia medie anuala PM2.5. Marea Britanie e de abia pe locul 34 cu 4.66 tone CO2 per locuitor si are un loc 13 ocupat cu 8.8 μg/m³ concentratie PM2.5. Dar sta foarte bine la politicile legate de clima.

Finlanda. Este pe locul 3 in EPI si 6 in GFI. Exceleaza la capitolul inovatii pentru a deveni o tara cat mai verde, este pe primul loc la concentratie PM2.5, cea mai mica medie anuala, are 5.5 μg/m³. Dar si ea trebuie sa se concentreze mai mult pe reducerea emisiilor de CO2, pentru ca ocupa un rusinos loc 45 cu 7.29 tone per locuitor. Deja sunt planuri si se fac eforturi nationale pentru reducerea dependentei de combustibili fosili pana la 50% pana in 2030.

Elvetia. Ocupa locul 9 in Epi si 14 in GFI. Nu are asa de mari probleme cu emisiile de CO2 per locuitor, cu media anuala concentratie PM2.5-este pe locul 27 cu 4.07 tone CO2 si 20 cu o concentratie PM2.5 de 10.8 μg/m³. Sta bine la apa potabila sigura, la salubrizare, are si rate DALY excelente, printre cele mai mici din lume.

Franta. Are un loc 12 asigurat in EPI, locul 7 in GFI, produce 4.26 tone de emisii CO2 per locuitor, are locul 29 in studiile citate. Concentratia medie anuala PM2.5 este de 11.4 μg/m³, deci locul 23 e ocupat fara probleme. Sta bine si la politicile si actiunile raportate la clima, ocupa locul 4. Din 2015 Franta s-a tinut si de Obiectivele de dezvoltare durabilă ale UN, deci alt pas important in privinta drumului spre o tara verde cu adevarat in viitor.

Costa Rica. Costa Rica stie ce inseamna tara verde si cat de importanta este, asa ca ia in serios viitorul sau verde. Este pe locul 8 daca ne raportam la concentratia medie anuala PM2.5 cu 7.8 μg/m³, este pe locul 12 cu 1.55 tone emisii CO2 per locuitor si pe locul 20 in GFI. Dar asta foarte bine la scorul legat de rata de crestere SO2 din EPI, ceea ce inseamna ca scapa de emisiile de CO2 cu pana la 4% pe an.

Islanda. Sta cel mai bine din perspectiva GFI si e pe locul 10 in topul EPI. Are media anuala concentratie PM2.5 de 6.1 μg/m³ si ocupa locul 3 din acest motiv. Dar mai e loc mult de imbunatatiri in privinta emisiilor CO2 per locuitor, Islanda e de abia pe locul 56 cu 9.23 tone emisii CO2. Guvernul din Islanda vrea sa obtina neutralitatea in privinta carbonului si emisiilor pana in 2040 si sa nu mai depinda de combustibilii fosili pana in 2050, asa ca locurile ocupate de Islanda se vor modifica in anii ce vor veni.

Norvegia. Este pe locul 20 in EPI si 5 in GFI. Este in topul tarilor cu transport verde, are concentratie medie anuala PM2.5 de 7.5 μg/m³ si 7.74 tone emisii per locuitor CO2, ocupand locurile 7 si respectiv 49 la aceste categorii din studiile amintite. Norvegia are planuri ambitioase ca sa reduca cu 90% sau 95% chiar emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2050.