
Te-ai putea gandi ca depresia e aceeasi pentru toata lumea, indiferent de varsta si de sex. In realitate, depresia este perceputa si experimentata diferit daca ne uitam la baieti sau fete, barbati sau femei. Desi simptomele pot fi aparent asemanatoare discutam despre o depresie “traita” si exprimata diferit in cazul sexului masculin.
Depresia este o boala psihica ce iti afecteaza modul in care simti, gandesti si actionezi. Depresivii au sentimente de tristete profunda, isi pierd interesul pentru activitati zilnice care odata le faceau placere, viata personala si profesionala este afectata si ea.
Cele mai comune simptome ale depresiei sunt usor de recunoscut. Te ingrasi sau slabesti pentru ca mananci prea mult sau deloc, apar insomniile sau dormi prea mult, nu mai ai energie, ai oboseala accentuata fara vreun motiv anume, iritabilitatea e crescuta, te simti mereu vinovat, nu iti mai vezi rostul in viata, te concentrezi greu, gandesti greu, iei greu decizii.
Si cel mai grav incepi sa ai ganduri legate de suicid si de moarte. Simptomatologia trebuie sa fie una persistenta si sa o ai pentru mai mult de doua saptamani, pe o perioada lunga de timp ca sa se poata discuta despre depresie.
In fiecare an 15 tineri si adulti sunt diagnosticati cu depresie. Unul din sase oameni va avea depresie la un moment dat in viata sa. La tineri si la cei de pana in 20+ ani depresia apare si mai rapid si se manifesta puternic. Femeile sunt mai predispuse la riscul de a dezvolta o depresie urata, insa si barbatii au mari probleme cu ea. Daca mai ai si rude depresive, diagnosticate cu depresie sansele sa ai si tu depresie in viata cresc foarte mult.
A nu se confunda tristetea cu depresia. Depresia este o afectiune de durata, tristetea e pasagera, pot sa fie episoade care dureaza cateva zile, ore, dupa care nu mai avem simptome asociate cu tristetea. Cand esti depresiv te dispretuiesti pe tine insuti, nu crezi ca mai esti valoros in societate, ca mai ai vreun rol. Tristetea negestionata corect poate duce la depresie daca la baza ei au fost socuri, pierderea cuiva drag, momente complicate din viata, pierderea locului de munca.
Studii recente au aratat ca modul in care e experimentata depresia difera foarte mult daca e sa comparam baietii cu fetele. In urma unui studiu american din 2021 s-a constatat ca baietii au sentimente de tristete persistenta si de deznadejde in 29% din cazuri, in comparatie cu fetele, la care s-a constatat o crestere a procentelor cu pana la 21%, pana la 57% fata de cifrele deja cunoscute din trecut.
Spre deosebire de baieti, fetele se confrunta mai des cu stresul generat de retelele de socializare, cu violenta sexuala, domestica, drepturile lor nu sunt mereu recunoscute si protejate. Fetele, si mai tarziu femeile, sunt mai predispuse la a interiorizeze sentimentele, baietii le exteriorizeaza mai rapid. Baietii sunt iritati, mai nervosi, nu plang mereu si nu tin in ei la fel de multe sentimente puternice si emotii asa cum o fac fetele.
Si cu toate astea depresia la baieti si barbati e privita cu prea mare lejeritate. E suficient sa ne gandim la ce s-a intamplat prin anii 1960 si 1970 in Suedia, insula Gotland, unde rata suicidala a crescut periculos. In 1983 s-a lansat un program educational sustinut de stat pentru doctorii din Gotland legat de tratamentele pentru depresie si prevenirea suicidului in randul tinerilor. Problema a fost acolo ca numarul de sinucideri scazute doar cand era vorba de femei, fete.
Numarul baietilor si barbatilor care aveau ganduri de suicid sau ajungeau la un gest extrem era aproape la fel timp de doi ani si jumatate, cat a durat un studiu. Barbatii tind sa nu discute prea mult despre ce simt si medicii ignora simptomele clare, evidente de multe ori doar pentru ca e vorba de barbati si nu despre femei. La barbati depresia se manifesta diferit raportat la simptomatologia observata la femei, ei devin impulsivi, ostili, agresivi.
Intre timp a aparut si o scala de masurare a depresiei la barbati, dezvoltat de un anumite Simon Rice, un psiholog din Orygen. Scala se concentreaza pe suprimarea emotiei, pe furie si agresivitate, pe folosire de alcool si droguri, pe simptomatologie somatica, ingrijorari legate de sex si de somn, pe asumarea riscurilor.
Instrumentul de depistare a riscului de depresie la barbati e simplu de folosit. Indivizii primesc intrebari legate de cat de des li se aplica niste afirmatii raportat la ultima luna din viata lor. Scala e mai precisa si permite specialistilor sa isi dea seama rapid, in functie de raspunsurile sincere, daca barbatul sau baiatul sufera sau nu de depresie.
Ideea este ca printre intrebarile adresate sa fie si unele tipice pentru barbati, adresate doar lor si nu generaliste. De multe ori poti confunda simptomele si indivizii pot sa nu se confrunte cu depresia, mai ales daca discutam despre adolescenti, tineri aflati inainte de pubertate sau la inceputul ei, de aceea e buna precizia indicata.
Simptomele de baza care indica depresia sunt la fel la baieti si la fete. Dar internalizarea simptomelor apar diferentele, barbatii nu vor incerca sa le interiorizeze, femeile o vor face mereu. Barbatii pot si ei sa interiorizeze sentimente, emotii de teama sa nu fie vazuti ca fiind vulnerabili. Si cand interiorizarile se intampla pe o perioada mai lunga riscul de suicid creste mult la baieti, barbati.
E mult de dezbatut si sunt multe controverse in privinta depresiei si manifestarii sale in functie de sex, de gen. Un lucru e important de retinut: vulnerabilitatea barbatilor si baietilor in fata simptomatologiei depresiei trebuie luata in serios. Chiar daca discutam despre „sexul puternic, tare”, barbatii nu ar trebui sa neglijeze sanatatea lor psihica si ar trebui sa mearga la psihiatru, psiholog pentru a avea o diagnosticare corecta a depresiei si pentru gestionarea ei eficienta.
Nu doar femeile intra in depresie si se confrunta cu ea in momente cheie ale vietii sau cand se asteapta mai putin. Desi la ele este mai evidenta, depresia se manifesta extrem de puternic si la barbati, deci nu ar trebui sa fie trecute cu vederea simptome evidente aparute si la ei.