Sunt prea multe materiale pe piata care folosesc in productie si animale si ceea ce poti lua de la ele. Avem piele, lana, matase, casmir, blana. Din fericire, in secolul al-XXI-lea avem si numeroase alternative vegane la materialele clasice. Si acestea se pot dovedi alternative excelente pentru noile tendinte in moda si pentru protejarea naturii.
Cum nimic nu e atat de roz precum pare, si in cazul materialelor textile vegane nu tot ce e etichetat vegan e chiar… vegan de multe ori. Moda este gandita sa scoata in evidenta haine care sunt frumoase si sunt atragatoare din punct de vedere estetic. Dar asta nu valideaza o incercare de a pacali consumatorii sub umbrela „veganului”. Moda vegana inseamna alegerea unor materiale textile care nu implica animalele in procesul de obtinere. Si materialele vegane pot fi la fel de rezistente si de frumoase precum materialele clasice.
Cine alege materiale vegane face un bine naturii, dovedeste ca este un consumator care gandeste si care vrea sa joace un rol activ in transformarea lumii intr-un loc mai bun de trait. Sustenabilitatea este cuvantul de ordine si in materie de materiale vegane din moda. Insa unele materiale, vezi bumbacul, nu prea sunt variante sustenabile, asta desi le putem cataloga oricand ca fiind vegane.
Materialele vegane din industria modei sunt facute din plante in mare parte, sunt biodegradabile, sunt resurse regenerabile. Dar tot timpul trebuie sa ne gandim si la cate resurse se folosesc ca sa se produca. Si tot ele sunt eco friendly, deci prietenoase cu mediul, deci sunt cele care nu au nevoie de alte substante adaugate ca sa ajungem la produse finite.
Si pentru sportivi se pot gasi solutii, mai ales ca imbracamintea lor are si ceva sintetic in ea-avem materiale sintetice din reciclate. Intotdeauna variantele organice de resurse primare pentru materialele din industria modei trebuie sa fie organice ca sa discutam intr-adevar de materiale vegane.
Ajungem si la discutia care ne intereseaza, despre pielea vegana. Pielea vegana este facuta din… plante. Putem avea piele din ciuperci, mere, ananas. Interesant este ca pielea facuta din ciuperci, de exemplu, e superioara celei facuta din piele de animale.
Recent, s-a obtinut o piele din ciuperci inactive ce pot creste iarasi si pot sa repare orice fel de probleme structurale, de estetica a pielii. Miceliul ciupercilor este foarte important in procesul de productie.
Echipa de cercetatori care a obtinut pielea care se poate „repara” singura va fi foarte cautata mai ales ca hainele au tendinta sa se degradeze in timp. Prima data s-a crescut miceliu intr-o supa plina de proteine, carbohidrati si alti nutrienti. Un fel de piele formata la suprafata lichidului a fost curatata si ingrijita si s-a obtinut un tip de piele foarte fragila.
Cu ajutorul temperaturilor si substantelor chimice au forma pielea lasand parti din ciuperci functionale. Ciupercile inactive erau un fel de noduli mici pe miceliu care reveneau la viata si cresteau mai mult miceliu cand aparea o „defectiune”. Gaurile facute in pielea vegana s-au astupat rapid odata ce respectivele ciuperci au revenit la viata. Odata ce s-au reparat zonele respective erau la fel de rezistente si puternice precum zonele unde nu au existat probleme. Dar reparatiile erau vizibile dintr-o anumita parte a pielii, daca o priveai de dedesubt.
Cu nutrientii corecti ciupercile se trezeau la viata si pielea devenea ca noua in cel mai scurt timp. In urmatorii ani aceasta tehnica ar putea sa fie o realitate si sa vedem haine din piele vegana care practic nu vor avea nimic daca se mai crapa pielea, daca avem gauri sau defecte ce apar din cauza vechimii.
E nevoie insa ca echipa care lucreaza la acest concept de piele vegana sa gaseasca noi metode de a avea piele mai rezistenta si sa determine cum sa controleze cresterea ciupercilor. Interesant este ca daca mergi cu o haine de piele vegana cu respectivele ciuperci in ploaie te poti trezi ca incepe sa creasca… haina sau sa te trezesti cu niste ciupercute care ies din ea😊. Ramane de vazut ce vor reusi sa mai faca oamenii de stiinta si unde se va ajunge cu materialele vegane. Pana atunci incercati sa alegeti mereu materiale vegane in detrimentul celor clasice pentru o natura care are sanse sa ne ajute si peste 20-30 de ani…