24 septembrie 2023

O sarcina nu are cum sa apara daca nu exista fecundarea, intalnirea dintre un spermatozoid sau mai multi si un ovul si penetrarea ovulului de spermatozoidul castigator. Cercetarile recente au demonstrat ca spermatozoizii care raman in grup si sunt grupati dupa ce sunt ejaculati in vagin si incep calatoria spre ovul au sanse mai mari sa ajunga in preajma sa si sa se ajunga si la penetrarea memebranei ovului si la fecundare pentru crearea unei vieti noi.

Sistemul reproducator masculin creeaza in permanenta spermatozoizi, celulele reproducatoare masculine, in testicule. Capul spermatozoizilor contine ADN-ul, care se va combina cu ADN-ul din ovul rezultand o fiinta noua, cu un cod genetic unic. Varful capului spermatozoidului se numeste acrozom, care ii permite spermatozoidului sa penetreze ovulul si sa permita fecundarea sa.

Partea din mijloc contine mitocondrii, care ofera energie pentru deplasare, miscarea cozii. Miscarile cozii spermatozoizilor ii vor ajuta sa ajunga rapid la ovul. Fertilizarea apare doar atunci cand ovulul si spermatozoidul se contopesc si materialul genetic se combina.

La pubertate baietii au milioane de spermatozoizi produsi in fiecare zi, fiecare avand 0.002 inch lungime. Dupa stimularea sexuala in urma masturbarii sau unui act sexual cu penetrare vaginala, anala, spermatozoizii se combina cu lichidul seminal si se formeaza sperma. Sperma contine peste 500 de milioane de spermatozoizi si este aruncata cu putere din penis la orgasm, apare ejacularea prin uretra. Pana la aparitia unui spermatozoid matur vor trece 2.5 luni, atat dureaza productia sa.

Recent, oamenii de stiinta au descoperit faptul ca spermatozoizii care se grupeaza si se deplaseaza impreuna mai rapid, mai drept si mai direct decat cei care sunt de unii singuri, asa ca vor ajunge mai rapid la ovul pentru fertilizare. Studiile facute pe oameni si pe bovine au demonstrat ca sansele de a aparea o sarcina sunt mai mari daca avem mai multe astfel de grupuri de spermatozoizi ajungi in sistemul reproducator feminin, de la partea feminina a perechii de animale. Nu e neaparat o viteza mai mare de deplasare, e vorba de a ajunge la tinta si a putea mentine „tinta” pana la final.

Cand sunt de unii singuri spermatozoizii tind sa urmeze o miscare sub forma de curba, ceea ce contravine ideii ca distanta dintre doua puncte, cea mai scurta, e in linie dreapta. E foarte important insa ca directia in care se indreapta spermatozoizii sa fie cea corecta odata ajunsi in trompele uterine si uter.

Spermatozoizii au o misiune aproape imposibila dupa ce sunt ejaculati in sperma si isi incep lungul drum spre ovul ca sa isi incerce sansa penetrarii. Ei se deplaseaza contra unui curent de mucus ce vine din cervix si care e departe de uter. Pentru ca nu ai fi avut cum sa studiezi deplasarea in corpul uman s-a recreat in laborator canalul de deplasare cu o substanta ce imita mucusul din cervix.

Indiferent ca sunt in grup sau singuri, spermatozoizii inoata impotriva curentului in mucus. In experimente spermatozoizii care erau in grupuri mergeau drept in contra mucusului, curentului, iar cei singuri alegeau cu totul alte directii greu de prezis. Daca curentul de mucus era prea puternic multi spermatozoizi singuri erau „maturati” si se abateau de la mersul lor, dar cei in grupuri isi pastrau deplasarea lenta si reveneau in cursa.

Spermatozoizii din studiu erau de la bovine, dar avantajele descoperite am putea sa le vedem si la oameni. Dimensiunile spermatozoizilor de la oameni si de la bovine sunt cam aceleasi, se fertilizeaza un singur ovul. Dar, spre deosebire de porci si alte mamifere care depoziteaza sperma direct in uter, la animale si bovine spermatozoizii isi incep calatoria din vagin si calatoresc prin cervix spre uter.

Studiile viitoare si rezultatele lor pornind de la aceste descoperiri ar putea veni cu raspunsuri clare legate de infertilitatea la oameni si de cauzele acesteia in afara celor deja cunoscute. Testarea spermatozoizolor in conditii cat mai apropiate de cele din vagin si din sistemul reproducator feminin ar putea oferi ajutor practic celor care nu pot avea copii pe cale naturala intr-o fereastra de timp determinata.

Cum raspund spermatozoizii la mediul din jur, cand sunt in vagin si merg spre uter, trompe uterine si cum va putea schimba ceva acest comportament al lor vor fi inca doua intrebari pe care oamenii de stiinta urmeaza sa le studieze din toate perspectivele. Selectia unor spermatozoizi mai buni pentru reproducerea asistata si fertilizarile in vitro va fi mult mai simpla si va fi un avantaj important daca vrei sa ai succes de la primele incercari de a ramane gravida prin alte metode decat cele clasice.

Reproducerea asistata este de departe cea mai simpla si mai buna metoda de a ramane gravida cand vrei si fara efort din partea partenerului, fara prea multe “incercari” timp de luni bune. Cu spermatozoizii grupati si alesi in functie de calitatile lor si de deplasare, de particularitati sansele vor creste sa ai sarcini sanatoase imediat dupa fecundare, indiferent cum si unde se intampla ea, in interiorul corpului tau sau in laborator, in vitro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *