
Intotdeauna noi, oamenii, am incercat sa depasim momente complicate pentru noi intorcandu-ne la trecut, in trecut. Amintirile, fotografiile, sunetele pe care le pastram pe o caseta cu cei dragi care nu mai sunt alaturi de noi, toate ne ajuta sa mergem mai departe si sa reusim sa ne mentinem un echilibru psihic cat mai solid. Studii recente au aratat ca nostalgia poate fi utila si atunci cand ne confruntam cu schimbari majore in jurul nostru, de exemplu cu o pandemie care transforma realitatea sigura intr-una foarte nesigura…
Cu peste 300 de ani in urma, un medic elvetian, Johannes Hofer, a observat un comportament bizar la mercenarii care erau implicati in diverse lupte. Soldatii erau anorexici, erau abatuti si adesea plangeau din nimic. Multi au incercat sa se sinucida. De ce sufereau mercenarii? Erau bolnavi de „nostalgie”, considerata atunci o afectiune cerebrala de natura „demonica”.
Intre timp nostalgia nu a mai avut asocieri cu entitati necunoscute si am inceput sa o intelegem din ce in ce mai bine. Hofer vedea in nostalgie o boala care putea fi sinonima cu dorul de casa, o stare in care te legi de tot felul de evenimente din trecut, cu incarcatura emotionala puternica.
Studiile facute in timp au dovedit ca nostalgia poate ajuta la ameliorarea simptomatologiei asociate dementei, dezorientarii, intristarii.
Chiar si in cazul pandemiei de COVID-19, nostalgia ne poate fi utila. Oamenii de stiinta au vazut ca oamenii care s-au gandit la ce se intampla inainte de pandemie, la „vremurile bune” dinainte erau mai fericiti. Singuratatea pe care am trait-o cu totii in pandemie poate fi tratata mai simplu cu ajutorul nostalgiei.
Ca sa intelegeti mai bine ce se intampla cand apare nostalgia trebuie sa va ganditi la sistemul imunitar uman. Cand apare infectia te imbolnavesti, dar se activeaza si sistemul imunitar si dintr-odata te faci bine mai repede. Singuratatea reduce bucuria, fericirea, dar declanseaza nostalgia, si nostalgia determina cresterea bucuriei resimtite.
Nefericirea si nostalgia se lupta intr-un fel de razboi absurd. Dar ce se intampla cand manipulezi nivelul de nostalgie resimtit? Nostalgia castiga lupta cu nefericirea? Da, cu siguranta. Studiile au aratat ca subiectii nostalgici, care deveneau si mai nostalgici erau si mai fericiti, bucurosi, stiau sa se bucure din nou de viata chiar si in izolare.
La inceputul pandemiei de COVID-19 s-a testat si impactul nostalgiei asupra fericirii. Voluntarilor participanti la studii li s-a cerut sa isi aminteasca o amintire speciala si sa scrie vreme de trei minute despre ea. Apoi li s-a cerut sa noteze si sa evalueze starea de fericire resimtita, de la 1 la 7. Rezultatul: cei care s-au gandit la o amintire speciala, cu incarcatura emotionala mare, au fost mai fericiti.
Speranta oamenilor de stiinta este ca fericirea obtinuta prin inducerea nostalgiei ne poate ajuta sa folosim amintirile nostalgice ca sa ne simtim mai bine. Poate fi o forma excelenta de terapie.
Nostalgia are si o parte sociala, efecte sociale. Intr-un alt studiu participantii au completat si au stabilit un inventar al nostalgiei, in care au notat cat de nostalgici au fost cand s-au gandit la 20 de evenimente din viata trecuta. Mai tarziu li s-a spus ca vor mai participa la doua studii, unul in care se vor intalni cu alti participanti si altul in care nu se vor intalni cu nimeni. Participantii care au avut un nivel crescut de nostalgie fata de experiente sociale erau tentati sa participe la intalnirile cu alti oameni.
Nostalgia nu e doar despre amintiri cu cei dragi, e despre orientarea spre construirea de noi experiente sociale. Ideea este sa iti amintesti de evenimentele care iti provoaca nostalgie cat mai des daca vrei ca efectele sale si fericirea sa dureze.
Dar nostalgia poate avea si efecte negative, mai ales pentru cei care trec prin experiente traumatizante iarasi amintindu-si de ele iar si iar. Pentru ei terapia care implica nostalgia nu este recomandata pentru ca va face mai mult rau decat bine.
Studii asemanatoare s-au facut si pe refugiatii sirieni ce traiau in Arabia Saudita. Nostalgia in cazul lor crestea stima de sine, intelegeau mai bine viata si se raportau la ea si aveau sentimentul de apartenenta sociala si un optimism ceva mai dezvoltate. Insa daca ne raportam la viitor, amintirile nostalgice nu prea ne ajuta sa fim atat de optimisti cand vine vorba de ceva ce nu controlam, viitorul.
Memoria va fi mereu la dispozitia noastra si ne vom putea aminti orice dorim si inca avem prezent in memoria de lunga durata. Intr-o zi, poate, se va putea aplica o terapie a nostalgiei peste tot, pentru cei care au nevoie. E nevoie de niste amintiri speciale aduse in prezent pentru a trece peste tot ce e dificil in viata si asta va reusi sa o faca doar terapia prin nostalgie intr-un viitor nu foarte indepartat. Studii in acest domeniu se vor mai face si cand se va ajunge la un rezultat suficient de bun cu siguranta ca nostalgia va fi inclusa pe lista de tehnici terapeutice acceptate la nivel global.