
E un sentiment minunat cand ai deja o idee solida de afacere in minte si te gandesti deja cum ai putea sa o vezi si in realitate. Insa pana la a avea o afacere functionala si profitabila pe termen mediu si scurt e nevoie de o testare riguroasa a viabilitatii ideii de afaceri pe care a ai deja schitata in mintea ta.
Nu e ceva foarte complicat, nu te speria. Trebuie doar putina atentie si rabdare, curaj sa vezi tot ce ar putea as nu mearga bine cu ideea ta si cateva idei bune de instrumente si modalitati de verificare a viabilitatii unei idei.
Viabilitatea unei idei de afaceri pare la prima vedere o chestiune destul de complicata. E o notiune abstracta, asa este, dar testarea sa nu trebuie privita deloc cu teama. Din contra. Trebuie sa fii relaxat si sa o testezi exact asa cum testezi si un ingredient, un condiment in bucatarie. E foarte important sa iti dai seama daca o idee e sau nu viabila de la inceput daca vrei sa nu esuezi si sa ajungi sa cheltuiesti prea mult ca sa ajungi la un rezultat deloc multumitor… Ce ai de facut ca sa testezi viabilitatea unei idei? Iata cateva etape importante de urmarit.
Verificarea fezabilitatii. Pana sa te gandesti si la implementarea unei idei e foarte important sa vezi daca ai o piata pentru ideea ta, daca ai suficient de multi clienti ca sa te poti dezvolta, sa iti vinzi produsele si serviciile. Trebuie sa te gandesti serios la ce numar de clienti iti va fi necesar ca sa ai servicii si produse ce iti vor aduce o profitabilitate cat mai buna.
Incearca sa creionezi un portret robot al clientilor potentiali. Daca sunt interesati de ce vei vinde tu, de unde sunt, ce varsta au, sunt femei, barbati, cat sunt dispusi sa cheltuiasca pentru ce oferi tu. Foloseste si analize on-line si instrumente on-line care iti vor da mai multe detalii despre publicul tau tinta.
Foarte important este sa vezi ce se intampla in piata vizata, daca exista, ce face competitia, ce a reusit ea sa faca. Nu te mai gandi la o idee daca piata pe care te vei lansa cu ea are deja prea multe afaceri asemanatoare cu produse si servicii care sunt deja cunoscute. Doar daca ai ceva uau! pe care chiar te bazezi poti sa te lansezi pe o piata unde abia daca mai loc sa te „misti”.
Nu te feri sa utilizezi date statistice, sa ai si multe instrumente de analiza automate on-line daca vrei sa iei mereu o decizie foarte buna. Fezabilitatea unei idei de afaceri sau unui business este de departe cea mai importanta mai ales daca esti la inceput si nu dispui deloc de un buget foarte mare.
Verificarea dorintei publicului tinta vizavi de produsele si serviciile vandute. Daca ai stabilit deja ca ai o idee aparent fezabila trebuie sa mergi mai departe cu analiza ta detaliata si sa vezi daca publicul tinta chiar vrea sa cumpere ce oferi tu, daca are intentia sa cumpere ceva din oferta ta. E bine sa discuti cu un numar cat mai mare de oameni si sa ai de fiecare data urechile „ciulite” la tot ce ti se spune si ti se transmite. Incearca sa afli ce vor clientii, de ce au nevoie cu adevarat, ce cauta, daca produsele si serviciile tale le vor satisface nevoile reale. Poti afla usor ce fel de beneficii si avantaje se asteapta sa primeasca, ce poti tu sa oferi clientilor si cum ii va multumi. Cand vor vrea sa cumpere ceva de la tine, vor cumpara on-line, off-line, iata alte intrebari la care trebuie sa gasesti raspuns rapid odata ce ai oamenii potriviti in fata.
Poti sa afli toate raspunsurile de care ai nevoie prin adresa directa, discutii cu oamenii din publicul tau tinta, prin sondaje, prin sondaje on-line, pe retele de socializare, etc.
Testarea obiectiva. Te va ajuta sa raspunzi la o intrebare foarte simpla: vor cumpara clientii ce vinzi tu? Simplifica si prioritizeaza cat poti de mult daca vrei sa ai succes cu ideea ta de afaceri. Testeaza cateva produse in magazinele on-line, testeaza cateva tipuri de design, versiuni beta, gandeste niste campanii pilot de promovare pentru cateva produse si vezi ce reactii ai la toate. Cauta doar clienti care sunt dipusi sa interactioneze cu produsele si serviciile de testat si care fac deja parte din publicul tau tinta bine definit. Nu cheltui foarte mult cu testarile, poti sa faci totul on-line, cu instrumente diverse pentru a nu avea un buget foarte mare pentru testare.
Nu te rezuma doar la a analiza toate datele colectate. Incearca sa te adaptezi din mers in functie de ce vor clientii si sa aduni si mai multe informatii din cat mai multe surse. Daca aceste testari se dovedesc a fi un real succes ai salvat din start timp si bani si vei avea produse si servicii perfecte pentru clientii tai.