4 decembrie 2024

Conflictul din Ucraina, pornit de o Rusie care isi doreste cu orice pret sa puna stapanire pe cat mai multe teritorii care i-ar fi apartinut „de drept”, a afectat in mod negativ economia globala in cele trei saptamani de cand se desfasoara in fata noastra si a intregii lumi. Inainte de izbucnirea conflictului din Ucraina economia ruseasca era una dintre cele mai mari din lume, Rusia fiind un furnizor principal de energie si mancare.

Dar a inceput razboiul si a avut de suferit nu numai Rusia, care a primit sanctiuni economice pe banda rulanta, din partea U.E. si S.U.A, ci intreaga economie. Care este si va fi impactul razboiului asupra inflatiei, asupra cresterii economice sau asupra pretului energiei?

Deja efectele sanctiunilor impuse Rusiei pe cale economica se vad foarte bine. Bursa nu s-a mai deschis, bancile au probleme, oamenii au probleme, toti oligarhii rusi au de suferit, companiile au pierderi semnificative. Accesul la sistemul de plati SWIFT si stoparea proiectului legat de transportul de gaze rusesti in Germania au avut si ele impact puternic asupra unei Rusii din ce in ce mai slabite din punct de vedere economic.

Costul sanctiunilor pentru Rusia este partial amortizat prin preturi mari practicate pentru gaze si pentru exporturi de petrol. Insa impactul economic net pe care il va resimti Rusia in perioada urmatoare va fi unul negativ. PIB-ul rusesc va scadea cu 1.5 procente in 2022 si cu 2.6 procente in 2023. Inflatia in Rusia va atinge si depasi 20%, pentru ca sunt preturi mari pe import si moneda nationala e in colaps de cateva saptamani bune. Rata cresterii economice se va incetini, nu vor mai fi investitii deloc in perioada urmatoare si problemele economice din Rusia se vor adanci.

Insa nu doar Rusia va fi cea care va incerca sa isi revina dupa un razboi si dupa toate sanctiunile, ci si intreaga lume si Europa. Razboiul din Ucraina reprezinta o provocare pentru economia globala, de crestere economica nu prea se mai poate vorbi, inflatia va fi si mai mare peste tot. Economiile din Rusia si din Ucraina sunt surse principale pentru multe tari, se importa titan, paladiu, grau si porumb exportat din aceste tari. Toate produsele care depind de aceste resurse se vor scumpi.

Inflatia foarte mare in toata Europa va fi usor de observat pe fondul unei Rusii care impune preturi uriase la energie, gaze, dar si la petrolul exportat ca sa scape cum poate de sanctiuni si de efectele lor.

Un impact puternic asupra economiei globale il va avea si valul de refugiati din Ucraina, care se estimeaza ca va depasi 4-5 milioane. Depinde cum se „reaseaza” economia dupa razboi, cum va evolua conflictul din Ucraina si cati oameni vor mai pleca din tara lor.

Riscurile politice si nesiguranta nu vor permite investitorilor sa se mai gandeasca la investitii. De aici si o scadere a PIB-ului global cu 0.5 procente in 2022 si cu pana la 1 procent in 2023, adica aproximativ 1 trilion de dolari luati din PIB-ul global. Inflatia va creste cu 3 si 2 procente anul acesta si in 2023, ceea ce se va adauga la traiul mai scump si la un consum limitat de problemele financiare.

Uniunea Europeana ramane in continuare vulnerabila la crize majore in economie, inca depindem de Rusia si de tot ce ofera ea… Pietele europene nu sunt deloc stabile, banii sunt tot mai greu de investit si de gasit si situatia se va inrautati in curand daca razboiul din Ucraina va mai continua.

Vor fi si schimbari demografice in tarile vestice, de unde si presiune mai mare pe bugetele nationale, vor fi cheltuieli mari la nivelul NATO, si ele vor aduce presiune asupra bugetului si asupra resurselor, se va ajunge la inflatie si mai mare la nivel european.

Cresterea economica asteptata la nivelul PIB-ului din zona euro va fi inexistenta, vom avea un aspect negativ, cu 0.9 procente in 2022 si cu 1.5 procente in scadere in 2023. Inflatia aici va fi mai mare cu 5.5% in 2022 si cu 2.1% in 2023

Preturile energiei in Europa vor creste foarte mult din cauza preturilor mari la export practicate de Rusia si exporturilor scazute de gaz ca instrument de santaj. Inflatia va fi urmata de recesiune in toate tarile importante U.E. si de probleme grave locale si nationale.

Una dintre tarile cele mai afectate va fi si Marea Britanie. Cresterea estimata la nivelul PIB-ului tarii va fi redusa la 4 procente in 2022 si se va reduce cu 0.5 procente in 2023. Marea Britanie are importuri de gaz din Norvegia si mai produce si ea cat poate, asa ca nu va fi afectata prea tare de ce exporta Rusia, dar va suferi din pricina preturilor prea mari practicate pentru gaze. Inflatia acolo va fi de 7 procente in 2022 si de 4.4 procente in 2023, in crestere cu peste 2 procente…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *