23 septembrie 2023

In ultima perioada toata lumea discuta si scoate in evidenta avantajele Inteligentei Artificiale pentru afaceri si pentru viitorul nostru. Dincolo de aceste avantaje e corect sa discutam si despre riscuri si dezavantaje, pentru ca si ele sunt destul de importante si pot avea impact major asupra mediului de afaceri. Intelegerea lor si asumarea, sau nu, a acestora ar putea fi diferenta intre un business de succes si unul care are doar probleme odata ce a implementat AI-ul la nivelul afacerilor.

Inteligenta Artificiala e un pas important spre automatizare si spre simplificarea activitatilor din afaceri. Ea poate ajuta enorm in orice fel de departament al unei companii, angajatii isi fac treaba mai bine si rezultatele sunt imbunatatite. Dincolo de imaginea idilica si prea roz prezentata peste tot, AI-ul are si partile sale mai putin bune in afaceri. Care ar fi riscurile si dezavantajele AI-ului in afaceri?

Prejudecatile” AI-ului. Toti algoritmii AI sunt realizati de oameni, deci exista niste prejudecati incorporate ale celor care configureaza algoritmii de la baza Inteligentei Artificiale. Deci rezultatele oferite s-ar putea sa fie unele „partinitoare” inca de la inceput, ceea ce ar putea duce la consecinte greu de estimat si la raspunsuri care nu sunt tocmai obiective. Pe masura ce companiile incep sa lucreze cu algoritmii AI si sa isi construiasca diversi boti va fi nevoie de o dezvoltare si de „antrenamente” responsabile pentru raspunsuri cu acuratete cat mai mare si cat mai obiective.

Pierderea unor anumite locuri de munca. E poate cel mai mare risc pe care ti-l asumi daca introduci AI-ul in business. Deja se cunosc cate joburi care vor disparea daca AI-ul continua sa invete si sa devina tot mai bun la aproape orice. Ca sa nu se ajunga la pierderea locurilor de munca si disponibilizari angajatii trebuie instruiti, pregatiti pentru a face tranzitia mai usoara spre locuri de munca asistate de AI, in care Inteligenta Artificiala va avea un rol foarte important si va ajuta angajatii, nu ii va da afara imediat ce a devenit mai buna.

Schimbari majore in experienta umana. Daca tot ai Inteligenta Artificiala care face o parte din toate sarcinile tale te vei bucura de mai mult timp liber pentru tine, nu? Si asta ar trebui sa fie o veste buna si o realitate utopica la care multi viseaza deja. Insa nu e asa. Oamenii care vor beneficia de o anumita libertate mai mare si de timp pentru ei mai mult ar trebui sa se indrepte spre activitati care sa le inlocuiasca tot ce oferea locul de munca, socializare, implicare mentala, stimularea inteligentei si a creierului in ultima faza. Da, ai beneficii economice, castigi la fel de bine, muncesti mai putin, dar pe termen lung ceea ce aduce Inteligenta Artificiala in business nu va arata deloc asa de roz si tot locurile de munca clasice, fara AI, vor fi cele mai cautate, undeva unde sa nu poti fi inlocuit de AI.

Legislatie globala. Interactiunile globale mediate de AI vor trebui reglementate uniform si cat mai bine, mai eficient pentru a nu exista derapaje. Deciziile dintr-o tara vor afecta si ce se intampla in alte tari, deci toate incercarile legiutorilor de a pune in practica niste idei legate de AI ar trebui sa fie foarte bine cantarite. Deja U.E. a adoptat o legislatie destul de dura dupa multi specialisti, in care transparenta si consimtamantul sunt importante, insa SUA si China merg pe alta linie permitand companiilor sa aplice AI in afaceri dintr-o perspectiva mai libera, fara prea multe obstacole impuse.

Hacking accelerat. Inteligenta Artificiala deja a depasit orice fel de asteptari si este foarte eficienta cam in toate domeniile in care am ajuns sa lucram cu ea si sa depindem de ea. Automatizarea adusa de Inteligenta Artificiala nu a facut decat sa alimenteze atacurile tip phising, asistam la tot mai multe incercari de hacking care mai si reusesc datorita AI-ului care pare ca stie foarte multe chiar si cand vine vorba de hacking si Internet. Pe masura ce va deveni tot mai inteligent, algoritmul din spatele AI-ului modern, daca va cadea in mainile gresite, va oferi poate cel mai de temut instrument pentru orice fel de calculator din intreaga lume.

Terorismul AI. Stim deja despre conceptul de terorism incepand cu atentatele de la 11 septembrie 2001, concept care a luat amploare si a aruncat lumea intr-un alt tip de razboi, unul cu teroarea si teama de neprevazut. Doar ca terorismul nu se mai reduce astazi doar la acte ce implica bombe, avioane sau masini intrate in grupuri de oameni, atacuri armate. Se discuta tot mai mult si despre terorismul AI. Destul de complicat de inteles pentru ca pare deja abstract, terorismul AI se refera la implicarea de drone autonome care pot ataca oricand, la brate robotice si atacuri de la distanta cu roboti cu AI, cu nanoboti. Pe langa atacuri cibernetice gestionate de AI avem si manipulare in social media via algoritmi AI, spionaj si supraveghere cu AI pentru planificare de atacuri si colectare de date mult mai simplu.

Manipulare sociala via algoritmii AI. E foarte usor sa folosesti AI-ul ca sa dezinformezi, sa arunci in social media fel de fel de informatii care nu sunt reale si care par reale, par ca vin de la o anumita autoritate. Algoritmii AI pot avea halucinatii si acestea pot fi folosite foarte usor pentru a genera continut manipulator pentru social media si orice fel de site-uri de propaganda, de exemplu. Implementarea AI in cadrul afacerilor la scara larga ar duce tot mai departe manipularea sociala ca forma de influentare a potentialilor cumparatori si ca instrument de lupta impotriva concurentei.

Lipsa confidentialitatii datelor cand folosesti instrumentele AI. Ai vazut deja ce se intampla cu celebrul ChatGPT, care te avertizeaza ca datele tale vor fi colectate, are acces la informatiile tale, la input si la tot ce se genereaza ca sa invete algoritmul si produsul lor sa devina mai bun. Legislatia nu e bine implementata si nu prea exista in legatura cu datele private raportate la AI, asta pentru ca avantul Inteligentei Artificiale a inceput la finalul lui 2022 cand ChatGPT a schimbat total lumea internetului asa cum il stiam noi pana in 2022, mai ales la nivel de cautare si raportare la continut.

Inechitate socio-economica ca rezultat al folosirii AI in business. In multe companii se foloseste deja si se va folosi AI-ul in procesul de recrutare. Daca nu se tine cont de „prejudecatile” AI ideea de a masura trasaturile unui candidat, personalitatea prin intermediul vocii si trasaturilor faciale ar putea fi sortita esecului din perspectiva echitatii socio-economice. Pierderea locurilor de munca va fi doar inceputul daca nu se corecteaza din mers toate hibele pe care le are deja Inteligenta Artificiala si de care se stie de multa vreme.

Crizele financiare aduse de algoritmii AI. E poate cel mai sumbru scenariu la care te poti astepta. Industria financiara a devenit tot mai receptiva la tehnologia AI, tranzactionarea algoritmica ar putea fi responsabila de urmatoarea criza financiara majora care va zdruncina pietele. Algoritmii nu prea tin cont de contexte, de relatiile dintre piete, de factori complecsi precum incredere si teama, ei vor doar sa vanda si sa obtina si profit pentru cei care folosesc instrumentele respective. Vanzarea pe banda rulanta si implicarea in zeci de tranzactii la foc automat ar putea sa sperie investitorii si sa duca la volatilitatea pietelor. Doar un exemplu destul de recent: ganditi-va la momentul 2010 Flash Crash si Knight Capital Flash Crash si algoritmii care au luat-o pe campii si au provocat pagube insemnate.

AI-ul in investitii nu e asa de periculos, investitorii il folosesc pentru a lua decizii mai inteligente si mai informate pe piata. Organizatiile financiare trebuie sa fie sigure ca isi inteleg si controleaza algoritmii AI si deciziile lor inainte de a incepe sa ii foloseasca. Vezi daca iti imbunatatesti increderea sau vei avea probleme de incredere in brand pana sa introduci tehnologiile inteligente care sa duca haos financiar si la temeri printre investitori…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *