6 decembrie 2024

Starea economiei nationale spune multe despre situatia in care se afla o tara. Unele tari au o economie care “duduie” si ajuta tara, altele au economii care abia reusesc sa mai supravietuiasca un an. Cele mai slabe economii din lume sunt si cele ale unor tari in care lucrurile merg din rau in mai rau si nu dau semne de schimbare in bine. Dar de ce se ajunge la asemenea economii problematice?

Ca sa putem spune despre o economie ca e puternica trebuie sa avem crestere economica, niveluri ridicare de ocupare a fortei de munca, inflatie care sa nu fie galopanta, baza larga de contribuabili. Cei mai importanti factori care ar contribui la existenta unei economii puternice ar fi: forta de munca calificata si productiva, infrastructura solida, mediu de afaceri care sa atraga investitori, sistem fiscal echitabil, investitii permanente in cercetare si dezvoltare, politica monetara si comerciala deschisa bine gandite.

Desi multe tari bifeaza cam toti acest factori si au economii puternice sau pe cale sa ajunga puternice rapid, sunt multe tari care se chinuie de ani sa fie pe linia de plutire, nici vorba sa isi doreasca obtinerea atributului “puternic” asociat economiei…

Myanmar. Cu un PIB pe cap de locuitor de doar 835 dolari si acces la finantari aproape zero, plus instabilitate politica mai mereu, Myanmar isi ocupa locul fara probleme in lista celor mai slabe economii din lume. Da, a mai fost vazut un progres din 2011 pana in prezent, dar unul foarte slab, care nu prea a ajutat la nimic. Zeci de ani Myanmar a fost sunt conducere armata.

Nu se discuta despre competitivitate economica, legislatia nu e eficienta deloc si nu ajuta economia, lipsa transparentei la nivel guvernamental e permanenta, infrastructura este foarte slaba. Disponibilitatea tehnologiilor moderne pentru populatie este limitata, 1% din populatie are abia acces la Internet de proasta calitate.

Burkina Faso. Mai rau decat Myanmar sta Burkina Faso, cu un PIB per cap de locuitor de 603 dolari. Si aici nu se discuta despre acces la finantari, educatia e de baza pentru ca discutam despre o tara africana, malaria e inca o problema in Burkina Faso, mor multi copii inca de la nastere, deci e si o problema demografica acolo. Infrastructura e una firava, deloc dezvoltata, educatia si abilitatile celor de acolo, care ii pot ajuta in gasirea unui loc de munca sunt ca si inexistente.

Mauritania. Are un PIB pe cap de locuitor de 1.157 dolari, ai spune ca sta bine fata de tarile precedente, insa finantarile si accesul la ele sunt problematice. Educatia e zero in tara, sistemul de educatie e la pamant, copiii si tinerii nu merg la scoala. Salariile foarte mici, fara nicio legatura cu productivitatea, sclavia si sistemul bazat pe sclavie, o mare problema, inscriminat din 2007-in 2012 inca mai discutam despre slavie, 10-20 procente din populatie…

Angola. Are PIB per cap de locuitor de 5.873 dolari, dar aici coruptia distruge tot ce s-ar mai putea face bine in tara. 1.5 milioane de morti, un razboi civil de un sfert de secol si multe probleme distrug sistemul economic anglolez. Dupa razboi, Angola devine si membra OPEC din 2006, e producator de petrol, dar nu prea are infrastructura, legislatia e slabuta, aprovizionarea cu electricitate e slaba si ea. Plus coruptia care e parca mai mare si mai „intinsa” ca oriunde in alte tari din jur.

Haiti. Iarasi discutam despre PIB per capita 759 dolari, dar si despre accesul la finantare aproape zero. Nu era de ajuns ca Haiti avea probleme, din 2010 au mai fost si altele din cauza cutremurului care a lasat in uram foarte multi morti. Drumurile si porturile din Haiti sunt cele mai rele din lume, disponibilitate electricitatii este limitata, independenta justitiei nu prea exista nici ea, nime nu mai are incredere in politica si in politicieni, mita e la putere, cel putin in mintea oamenilor care se gandesc la politicieni si ce ar putea sa faca.

Sierra Leone. Sta prost la PIB per cap de locuitor, 613 dolari, de acces la finantari nici nu se pune problema. Inflatia e mare, poate cea mai mare din lume, malaria e la ordinea zilei acolo, sunt si cazuri de tuberculoza foarte multe. Speranta de viata la nastere e de doar 47.8 ani, copiii mor adesea la nastere.

Yemen. Are PIB per cap de locuitor 1.377 dolari si o mare problema: instabilitatea politica. Coruptia, lipsa infrastructurii bine dezvoltate, mita permanenta adusa in discutie, guvernul nu stie ce sa faca cu tot ce are, banii, si ii arunca fara rost pe ce poate. Violenta e prezenta in regiune, avem grupari extremiste, terorismul si criminalitatea sunt intalnite la tot pasul.

Burundi. Nici nu se poate vorbi de un PIB per cap de locuitor pentru ca e prea mic in Burundi, doar 282 dolari, fondurile si accesul la finantari e zero absolut. Serviciile financiare si accesul la ele e S.F. in Burundi, coruptia e in floare, politica e cea care conduce cam totul in Burundi. Comportamentele etice, cea mai slaba politie si imposibilitatea de a face afaceri in tara sunt alte probleme care au adus Burundi in acest top rusinos.

Guineea. PIB per cap de locuitor de 519 dolari, coruptia la ordinea zilei. Asta spune totul despre aceasta tara in care calitatea infrastructurii este extrem de proasta, energia electrica e problematica si ea. Cazurile de malarie sunt o problema si sunt cele mai severe din lume. Muncitorii sunt mai mereu bolnavi, sistemul educational e la pamant, deci nu prea are cine sa munceasca.

Ciad. Are 1.006 dolari PIB per cap de locuitor, accesul la finantari daca vrei sa faci vreo afacere acolo e aproape zero. Infrastructura e sub orice critica, electricitatea e un capitol problematic, transportul e limitat. Dreptul la proprietate nu prea e protejat, fondurile pe care le mai are statul sunt cheltuite pe lucruri de care nu e nevoie. Mita si platile ilicite sunt la ordinea zilei in Ciad, sanatatea si educatia sunt si e le la pamant, cum era de asteptat. Speranta de viata la nastere e de doar 50 de ani si a mai scazut intre timp, malaria e o boala prezenta in tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *