
Ciclurile economice sunt foarte importante pentru orice economie. Intelegerea lor si analiza fazelor acestora vor fi singurele metode de a avea o economie perfect functionala si de a preveni problemele financiare si economice nationale si regionale.
Am tot auzit vorbindu-se despre cicluri economice, despre cat de importante sunt si de fazele lor. Dar ce sunt ciclurile de afaceri sau ciclurile economice? Ciclul economic nu este altceva decat o miscare descendenta si ascendenta a PIB-ului in jurul tendintei de crestere pe termen lung. Avem un ciclu economic cand discutam despre perioada care apare intre alternanta succesiva a fazelor de diminuare si de crestere a activitatilor economice. Orice fel de activitate economica are o evolutie neuniforma si apar fluctuatii frecvente.
Daca discutam despre fluctuatii la nivelul activitatii economice avem fluctuatie sezoniera, accidentala, factori aleatorii intervin, razboi, inundatie, ciclica, factor interni legati de activitatea economica repetati la anumite intervale de timp, dar fara termene riguroase. Un ciclu economic dureaza cam patru-zece ani, fluctuatiile economice pot dura si mai mult.
Ciclurile economice sunt inevitabile, sunt influentate de factori politici, sociali, economici, chiar si medicali, a se vedea pandemia de COVID-19. Sunt patru faze ale acestor cicluri: expansiune, punct de maxim, contractie, punct de minim. La inceput e un echilibru dupa care apare destabilizarea.
Daca vrem o alta etapizare a ciclului economic am putea discuta despre recuperare, unde avem stagnare si crestere usoara, extindere, unde avem crestere economica mai mare, boom, unde avem crestere economica epuizata partial, recesiune, unde activitatea economica incetineste, scade consumul, investitiile dispar, apare somajul si creste mult, depresie, recesiune continua in timp, fara sa ne gandim ca urmeaza ceva prea bun in economie.
Ciclul economic e ca un val, ajunge sa se formeze, are un maxim, dupa care descreste si dispare doar ca sa se formeze din nou.
In prima faza, expansiunea, ratele dobanzilor sunt scazute, deci poti sa imprumuti bani. Cererea de bunuri creste, creste si productia, se fac angajari, se investeste masiv, creste PIB-ul, creste si profitabilitatea.
In faza de punct maxim nu mai exista o crestere reala, e cresterea maxima. Creste totusi cererea, dar producatorii nu mai pot sustine productia, se fac investitii si dezvoltari de afaceri, dar costurile de productie crest mult, cresc preturile pentru ca producatorul sa recupereze investitiile si cheltuielile, profiturile scad si aproape sunt inexistente.
Apare presiunea inflationista, economia „fierbe”. Intervine Banca Centrala pentru a diminua preturile prea mari si inflatia, va fi mai scump sa imprumuti bani.
In faza de contractie a ciclului economic. Nu se mai cheltuieste asa de mult pe produse, costurile de productie sunt prea mari, scade oferta, investitiile sunt precaute mereu, mai putine, apare contractia PIB-ului pentru ca lumea nu mai cheltuieste bani.
Cererea scade, scade si productia, scad veniturile oamenilor, angajarile nu mai sunt posibile, urmeaza in mod firesc recesiunea. Intervine iar Banca centrala sa mai scada dobanzile cat se poate si sa nu avem inflatie uriasa.
In faza de minim sau de recuperare apare fix cand economia intra intr-un alt ciclu. Se reintorc productia buna, profitul, investitiile, creste iar cererea de bunuri, angajarile sunt din nou posibile, creste venitul, creste si PIB-ul.
Cat despre durata ciclului economic, ea nu e una specifica, clara. Putem avea totusi cicluri: scurte, 40 de luni durata medie, nu ajung in fazele de depresie, ciclurile mici sau Kitchin, cicluri medii, 7-11 ani, includ mai multe cicluri scurte, dar nu sunt depasite complet, se ajunge la criza economica, ciclul Joggler, lungi, 47-60 de ani, durata medie 54 de ani, cu faze lente, recesiunile sunt lente, depresiunile economice sunt de amploare, ciclurile Kondratieff.
Forma de masurare a ciclului economic este cu ajutorul PIB-ului. Daca ai PIB crescut, ai situatie expansiva sau generatoare de venit, daca ai PIB care scade, atunci ai recesiune si se pierd venituri.
Factorul de ocupare a locurilor de munca ne spune clar daca ne aflam intr-un ciclu economic. Rata somajului este cel mai bun indicator al ciclului economic actual. Avem recesiunea, somajul e mare, ai somaj mic inseamna ca esti in expansiune sau in faza de varf a ciclului economic.
Faza in care ne aflam acum in tara noastra e una de recesiune cel mai probabil, pe fondul razboiului de langa noi, crizei sanitare majore din trecut, pandemia de COVID-19 si problemelor politice-sociale-economice regionale.
Care ar fi cauzele ciclurilor economice? Pot fi unele externe si interne. De exemplu, putem avea cauze ce tine de fluctuatiile cererii, factori ce tin de aprovizionare. Daca avem tehnologii noi care ajuta partea de aprovizionare ne putem afla usor in faza de expansiune a ciclului economic. Alte cauze probabile pentru ciclul economic pot fi problemele socio-politice locale, regionale, dezastre naturale, probleme medicale grave globale, vezi pandemia COVID-19, decizii politice ce afecteaza alte mecanisme ale ciclului economic.
Importanta fazelor ciclului economic si ciclurilor economice pentru economiile nationale si regionale este foarte mare. Intelegerea fazelor ciclurilor permite decidentilor sa ia decizii informate. Se poate profita de pe urma expansiunii si se pot lua masuri pentru fazele de contractie si de recesiune. Diversificarea veniturilor, reducerea cheltuielilor lunare, crearea unor fonduri de rezerva, managementul mai bun al datoriilor, toate acestea pot fi pasi importanti pentru a nu ajunge la probleme majore in recesiune.
Deciziile de investitire se vor face mereu dupa ce intelegem cum anume ciclul economic influenteaza diferite sectoare de activitate si zone ale economiei. Cele mai sensibile zone in caz de cicluri economice rapide sunt tehnologia, partea de consum si actiunile financiare. Actiunile ce tin de tehnologie se descurca bine cat e expansiune, dar au probleme majore cand apare contractia si recesiunea.