9 septembrie 2024

Esti la inceput de an si vrei sa iti lansezi o afacere proprie, sa nu mai depinzi de angajatori? Chiar daca nu e un an bun pentru afaceri lansate ai putea sa te descurci foarte bine daca tii cont de cateva lucruri elementare de pus la punct inainte de a demara o afacere noua anual acesta.

Cei care se gandesc la afaceri noi in 2023 risca si stiu de la inceput ca exista o probabilitate destul de mare ca businessul sa nu functioneze asa cum te-ai astepta. Ceea ce faci inainte de lansare va defini si ce se va intampla cu afacerea dupa lansare, asa ca ar trebui sa fii pregatit si sa te gandesti la orice fel de detaliu pana sa lansezi efectiv un business nou intr-un an atat de complicat. Ce ai de facut? Iata cateva posibile sugestii. Poti completa si personaliza aceasta lista cu multe alte etape pe care le crezi benefice pentru un succes garantat al afacerii tale. E important insa sa le respecti pe cele date in aceasta pagina ca sa nu ajungi la faliment mai repede decat te-ai fi asteptat in momentul lansarii afacerii tale.

Documenteaza-te bine inainte de lansare. Inainte de a lansa orice fel de afacere in 2023, un an foarte greu, dominat de recesiune si de provocari majore in orice fel de domeniu, ai nevoie de documentare serioasa. Trebuie sa iti cunosti bine piata, clientii, sa stii totul despre concurenta la inceput, ca sa iti dai seama daca ai vreo sansa sa iti mearga foarte bine afacerea si sa mai ai si profit ca sa rezisti pe piata. Iti vei pune urmatoarele intrebari si vei cauta raspunsurile la ele: Crezi in ideea ta? Poti sa vinzi serviciile si produsele pe care le lansezi, produci? Este afacerea merea simpla, usor de implementat? Un produs unic, servicii unice, originale si idei simple de business te vor duce mai departe decat ti-ai imaginat.

Porneste intotdeauna de la un plan de afaceri. Cu un plan de afaceri foarte bine pus la punct stii spre ce te indrepti, ce poti face sa iti atingi toate obiectivele dorite si, cel mai important, vezi si ce ai de facut pentru a nu ajunge la un esec nedorit. Planurile de afaceri sunt perfecte pentru a atrage bani si investitori, cu ajutorul lor pui in practica ce stii deja despre piete si despre afaceri. Orice plan bun de afaceri va contine un sumar executiv, descrierea companiei tale, analiza de piata, descrierea ofertei, descrierea strategiei de marketing, descrierea nevoii de finantare, necesitatilor in privinta finantarii, proiectii financiare, documentarea pentru cercetarea deja facuta, cercetarea de piata.

Alege o structura a afacerii. Nicio afacere nu va deveni realitate daca nu ai o structura bine definita pentru ea. Structura afacerii iti va afecta orice fel de detalii legate de business. Poti sa te gandesti la proprietate tip corporatie, la LLC, la parteneriate, la proprietate personala, S.A., S.R.L. In structura afacerii vei detalia tot ce tine de cadrul juridic si tot ce te poate ajuta sa ai succesul dorit. Nu te gandi la ceva prea complicat si alege structura in functie de afacere si de domeniul in care activezi, de orizontul tau de asteptari in privinta afacerilor.

Alege un nume pentru afacere si ai grija sa il inregistrezi oficial. Numele afacerii e primul pe care il vor vedea clientii si e o modalitate excelenta de promovare, ca sa ajungi cat mai repede la clientii tai. Numele businessului tau trebuie sa fie reprezentativ pentru ce faci, ce vinzi, pentru brand, pentru ofertele pe care le ai, sa fie scurt, usor de retinut, memorabil, clar. Si cand ai un nume perfect testeaza-l intai, vezi cum va fi primit de clientii tai, dupa care mergi rapid la autoritatea care se ocupa de inregistrarea numelor de afaceri ca sa fie doar al tau.

Obtine licente de functionare, acte oficiale. Indiferent de domeniul in care functionezi va trebui sa ai licenta de functionaer si acte oficiale care sa te ajute sa ai o afacere legala, care sa fie mereu usor de controlat si de verificat, sa ofere servicii si produse de calitate. Fa o documentare serioasa inainte de a lansa orice fel de afacere si incearca sa obtii cat mai rapid licenta de functionare ca sa demonstrezi clientilor cat de importanti sunt pentru tine si cat de importanta e legalitatea pentru tine si pentru afacerea ta. Asa nu risti amenzi si stai fara stres, te preocupi de ceea ce e important pentru afacerea ta.

Creeaza un site de prezentare pentru afacere. E practic cea mai buna decizie pe care o poti lua inainte sa lansezi o afacere. Site-ul tau trebuie sa fie simplu, informativ, usor de navigat, sa respecte valorile brandului tau si sa includa toate serviciile si produsele pe care le vinzi, descrieri detaliate, informatii de contact, program de lucru, review-uri. Nu uita si de promovarea pe platformele de socializare cunoscute, ca sa ajungi si mai rapid la clientii tai. Actualizeaza periodic site-ul si ai grija sa ai si un blog unde sa postezi regulat si sa interactionezi cu fiecare client in parte.

Angajeaza consultati si parteneri de incredere. Da, stii tu mai bine ce sa faci cu afacerea ta, dar nu ar strica niste ajutor la inceput de drum. Incheie parteneriate cu avocati, brokeri de asigurari, specialisti in taxe si impozite, contabili, economisti, specialisti Relatii Publice. Externalizeaza ce servicii poti ca sa iti gestionezi si mai eficient afacerea si sa mai scapi de cheltuieli inutile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *