
Fobia este o teama excesiva si irationala de un anumit lucru. Fobiile vin la pachet cu sentimente puternice traite pe moment, cu panica, ori de cate ori esti intr-un loc, intr-o situatie, dai de un obiect, de o vietate. De regula o fobie apare doar cand exista un lucru concret de care ne temem foarte tare.
Impactul fobiilor poate fi unul moderat, ne enerveaza, irita reactiile noastre sau pot avea impact mult mai puternic, aproape ca paralizam de teama, nu mai gandim rational deloc. Cei care sufera de fobii realizeaza ca nu sunt rationale, dar nu pot face nimic in privinta lor si le pot da viata peste cap. Tratamente pentru fobii exista si putem scapa de ele la un moment dat, dar doar daca depunem si noi ceva efort si ne dorim sa nu ne mai fie atat de teama.
Milioane de oameni din toata lumea sufera de fobii. Ele apar inca din copilarie si se dezvolta, devin din ce in ce mai complexe si mai multe pe masura ce devenim tot mai constienti de noi si de lumea din jurul nostru.
Cauzele fobiilor sunt unele cunoscute. Factorii genetici si factorii de mediu pot sa contribuie la aparitia fobiilor. Copiii care au rude ce sufera de diferite afectiuni mintale pot sa dezvolte mult mai rapid astfel de frici puternice. Se adauga evenimentele traumatizante, expunerea la spatii inchise, la inaltimi extreme, muscaturi de insecte, animale, comportamente ciudate ale animalelor ca fatori declansatori.
Si pacientii care au afectiuni medicale si probleme de sanatate vor ajunge sa dezvolte cel mai probabil diverse fobii. Socurile la nivelul creierului, operatiile, abuzul de substante interzise, depresiile netratate, toate vor duce la aparitia fobiilor foarte greu de tratat si de diagnosticat.
Simptomatologia fobiilor este una extrem de complexa, de la afectiuni psihice serioase, schizofrenii, pana la halucinatii, paranoia, teama de a mai iesi din casa sau de a mai interactiona.
In general, toate simptomele apar cand sunt prezente animale de tot felul, inaltimi, poate furtuni, sange, injectii, rani grave, cand suntem prezenti in lift, in avion etc.
Cele mai frecvente simptome care anunta prezenta unei fobii pot fi: atacul de panica, ritm cardiac accelerat, respiratie ingreunata, vorbire rapida, imposibilitatea de exprimare, tensiune crescuta, gura uscata, probleme de stomac, tremur, dureri in piept, stare de rau, transpiratie excesiva pornita din senin.
Exemplele cele mai bune de fobii ar putea fi agorafobia, frica de spatii sau situatii din care nu ai cum sa scapi, spatii deschise. Celor care sufera de agorafobie nu le place aglomeratia, nu le plac grupurile mari de oameni, prefera sa stea mai mult in casa. Daca ajung intr-un loc de unde nu pot scapa incep sa se panicheze, iar daca mai au si o problema medicala vor face atacuri de panica dese pentru ca vor crede ca nu are cine sa ii ajute in spatii deschise.
Alt exemplu de fobie: glosofobia. Teama de a vorbi in public, insotita de anxietate puternica este o fobie reala. Simptomele pe care le simt cei care au aceasta fobie sunt unele cat se poate de reale doar cand se gandesc ca vor vorbi in public. Acrofobia este teama de inaltimi si este intalnita cu o frecventa destul de mare in randul adultilor sau in randul copiilor. Oamenii care sufera de acrofobia nu merg la munte, nu urca la etaje inalte ale unei cladiri. Au vertij, stare de rau, ameteala, transpiratie excesiva, stari de lesin extrem de periculoase.
Aviofobia, teama irationala de zbor, dentofobia, teama de dentist si de proceduri stomatologice, hemofobia, teama irationala de sange, de rani, insotita frecvent de lesin, arahnofobia, teama de paianjeni, cinofobia, teama de caini, nictofobia, teama de cosmaruri, de intuneric. Iata cateva exemple de fobii care ne-ar putea afecta viata de zi cu zi si care exista in realitate, nu sunt deloc inventii.
Tratamentele pentru fobii implica folosirea de tehnici terapeutice, de medicamente sau o combinatie a acestora. Terapia congnitiv-comportamentala este cea mai folosita pentru fobii. Practic pacientul este expus la sursa fricii irationale, scapi de anxietate si inveti cum sa iti gestionezi sentimentele si trairile puternice.
Gandurile negative sunt schimbate, credintele disfunctionale dispar si ele in urma terapiei, reactiile negative la prezenta fobiei nu vor mai fi o problema pe viitor. Cu ajutorul tehnologiei moderne pacientul va fi expus la sursele fobiei sale prin intermediul realitatii virtuale.
Ca medicamente vor fi administrate antidepresivele, cele pentru anxietate vor ajuta si ele la calmarea emotiilor si la eliminarea reactiilor fizice la aparitia fricii excesive necontrolate. Cu o combinatie de medicamente si terapie profesionala fobiile vor fi de domeniul trecutului in timp, iar cu multa rabdare si ambitie pacientii vor reusi sa treaca peste acest tip de afectiuni mintale.