11 decembrie 2023

Omul este o fiinta sociala, suntem animale sociale si am evoluat in asa fel incat sa beneficiem de pe urma interactiunilor sociale. Socializarea este mai importanta decat crezi si iti aduce numeroase avantaje daca o intelegi si stii cum sa te folosesti de ea. Singuratatea nu e niciodata o solutie, specialistii au demonstrat de-a lungul timpului ca oamenii care stiu sa se foloseasca de aceasta “arma secreta” vor avea succes in tot ce fac si se vor descurca mai usor.

Intr-un studiu din 2011, publicat in Nature, oamenii de stiinta au argumentat ca socializarea ar fi fost un atu al stramosilor nostri cand au trecut de la a cauta mancare pe timp de noapte la a cauta mancare si a desfasura activitati pe timp de zi. Socializarea le-a folosit stramosilor nostri si cand au avut nevoie de o comunicare avansata si de un schimb de idei mai “efervescent”. Suntem pana la urma fiinte empatice, aratam compasiune si stim ce inseamna compasiunea, o recunoastem.

Socializarea ne ofera o multime de avantaje de care ar fi pacat sa nu profitam. Nu stii care sunt acestea? Le vei afla in randurile ce urmeaza.

Socializarea te ajuta sa iti gasesti prieteni noi. Prin socializare gasesti foarte usor alti indivizi de varsta ta sau poate mai mari care au aceleasi pasiuni, aceeasi gandire, aceleasi valori. Daca nu ai prea multi prieteni si vrei sa iti maresti lista cat mai repede doar socializarea te poate ajuta. Nu conteaza in ce mediu are loc socializare, unde te afli cand socializezi. Important este sa fii inconjurat de oameni faini si sa te distrezi, sa discuti, sa comunici cu ei si sa va intelegeti bine. Si mai e ceva important de retinut: prietenii care ti-i faci prin socializare fata in fata sunt prieteni adevarati si prietenia voastra va fi de durata spre deosebire de prieteniile obtinute prin socializarea on-line.

Cand ai mai multi prieteni esti si mai fericit, stii ca ai pe cine te baza oricand, ai cu cine iesi, comunici cu ei si sunt langa tine si la bine, si la rau. Si asta e foarte important pentru ca pana la urma, asa cum am vazut deja la inceputul articolului, omul e fiinta sociala. Socializarea te ajuta sa iti faci rapid prieteni si cand te-ai mutat intr-o zona noua, in alt oras si nu prea mai ai prieteni pe care sa ii vizitezi, nu mai ai cu cine sa te intalnesti cand ai nevoie de putina relaxare.

Socializarea iti ofera ocazia unica de a explora si alte culturi. Interactionezi cu oameni din alte tari, iei contact cu alte culturi, afli despre obiceiurile si traditiile lor mai usor si iti imbogatesti cultura generala. Si e foarte interesant si foarte placut sa socializezi cu oameni care vin din alte tari si sa fii in preajma lor mai ales daca ti-ai propus sa stii cum stau lucrurile si in alte tari si cum sunt oamenii de acolo. Diversitatea culturala si cunoasterea ei, intelegerea conceptului de diversitate culturala sunt mult mai simple prin intermediul socializarii. Daca pleci de la inceput de la o socializare constanta si reusesti sa fii mereu langa oameni din alte culturi vei avea doar de castigat pe viitor.

Socializarea te ajuta sa ai succes si in mediul corporate. Daca stii cum sa socializezi si esti o persoana sociabila din fire vei gasi si joburi bune si vei ajunge in pozitiile dorite, pe posturile dorite mult mai usor in orice companie mare. Socializarea in corporatii, cu cat mai multa lume, este un must daca vrei sa evoluezi si sa urci in ierarhia interna, sa ai si salarii mai bune si sa fii mult mai apreciat. Succesul este garantat mai ales daca ti-ai facut deja un scop din a socializa zi de zi. Vei vedea imediat schimbarile in viata ta si in jurul tau la job si vei putea spera si la un post de conducere, de ce nu, odata ce ti-ai imbunatatit socializarea si modul in care o vei pune in practica.

Socializarea iti imbunatateste calitatea vietii si iti face viata mai usoara. Nu mai ai probleme psihice daca socializezi mereu, esti mai stabil din punct de vedere mintal, interactionezi mai bine si mai usor in societate, la job, daca socializezi zi de zi. Calitatea vietii va fi imbunatatita simtitor daca nu uiti sa mai mergi si la o terasa cu prietenii, sa va intalniti acasa la un prieten sau la tine, sa discutati, sa jucati jocuri de societate si sa petreceti timp de calitate impreuna. Socializarea e cheia spre o viata mai usoara si pentru tine, dar si pentru cei care sunt in jurul tau, in fata ta.

Socializarea nu iti va permite sa te simti singur si vei gestiona mai usor emotiile. Socializarea e cel mai bun „medicament” pentru tratarea singuratatii. Nu vei mai fi niciodata singur, vei fi inconjurat mereu de prieteni si persoane care te vor ajuta sa treci peste toate problemele ce vin la pachet cu singuratatea. Plus ca vei gestiona mai usor emotiile, vei avea cu cine sa vorbesti cand suferi sau cand vrei sa iti exprimi emotiile, sa discuti cu cineva despre o situatie care determina emotii puternice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *