Accidentul vascular cerebral apare cand te astepti mai putin si poate cauza decesul daca nu este tratat cat mai repede. Sansele ca un pacient ce a trecut printr-un AVC sa paralizeze sunt foarte mari. Paralizia de la AVC este cauzata de sistarea transmiterii impulsului neural intre creier si muschi.
O astfel de paralizie afecteaza partea opusa a corpului raportat la zona din creier unde s-a produs AVC-ul, aproape toti pacientii vor ajunge la ea, asta e sigur. Un tratament revolutionar de data recenta ar putea aduce o speranta in viata celor care au ramas paralizati dupa AVC.
Paralizia dupa AVC poate fi determinata de atacurile ischemice tranzitorii, de niste mini-AVC-uri ce anunta un AVC masiv in viitor. De regula aceste atacuri apar in zonele din creier unde nu exista circulatie prea buna, simptomatologia atacturilor dureaza putin.
AVC-ul ischemic poate fi si el pe lista tipurilor de atacuri cauzatoare de paralizie. El se datoreaza unui cheag de sange ce blocheaza circulatia normala a sangelui spre creier. Blocajele sunt adesea determinate de acumulari de grasime pe vasele de sange, ingustarea lor, la care se adauga si cheagurile existente.
AVC-ul hemoragic duce la paralizie fara discutii. Un vas de sange se rupe, are loc o mica explozie uneori, fix in creier si creierul e „inecat” in sange. Aici discutam despre trei tipuri de AVC hemoragic, anevrism, malformatie arteriovenoasa si hemoragie craniana grava.
Simptomatologia paraliziei cauzate de un AVC e foarte usor de recunoscut. Apar probleme de vorbire la inceput, dureri mari de cap, stare de rau, greata varsaturi de la AVC, confuzie, cuvinte care nu sunt pronuntate corect, instructiuni ce nu pot fi intelese. Pacientii nu mai pot sa isi miste picioarele, bratele, fata, manifestarile sunt vizibile pe o parte a corpului.
Durata paraliziei asociate cu un AVC este una greu de estimat, depinde de la caz la caz si de cat de grav a fost AVC-ul, in ce zona a creierului a aparut. Recuperarile sunt posibile, in 6 lunis-ar putea sa vezi niste imbunatatiri, dar s-ar putea sa treaca ani buni pana sa iti revii cat de cat si sa ai o viata normala.
Pacientii care au paralizie de la AVC pot folosi mai nou dispozitive medicale implantate care trimit impulsuri electrice in coloana vertebrala, mobilitatea fiind imbunatatita partial. Asa se pot reface miscarile voluntare la cei care au paralizie in partea superioara a corpului dupa AVC-uri.
Da, terapia fizica poate face minuni, dar nu exista inca tratamente atat de eficiente si tehnici care sa permita controlul total asupra membrelor deja paralizate. Conexiunea dintre creier si coloana vertebrala e distrusa odata ce ai accident vascular cerebral grav. Creierul incearca sa trasmita semnale catre coloana vertebrala si sa determine miscari musculare, dar mesajul nu mai ajunge la muschi.
Folosind tehnici si tehnologie existenta pentru injectiile la coloana vertebrala in cazul anesteziilor o echipa de cercetatori si specialisti in medicina recuperatorie a inventat un dispozitiv electric care se amplaseaza de-a lungul coloanei vertebrale pentru a stimula nervii de acolo. Stimularile sunt nedureroase si se simt ca niste vibratii mai puternice.
Alinierea dintre electrozii din dispozitiv cu nervii din zona respectiva se activeaza muschii care sunt slabiti in urma accidentelor vasculare cerebrale. Pulsurile de la acesti electrozi amplifica semnalele din creier, stimuleaza nervii si activeaza musculatura, refacand miscarile voluntare controlate ale pacientilor cu paralizie dupa AVC-uri.
S-au observat imbunatatiri majore la pacienti, au putut desena o spirala, au deschis un lacat, au putut apuca lucruri, au ridicat o farfurie, cana cat timp era activ dispozitivul implantat. Stimularile electrice au fost facute patru ore pe zi, cinci zile pe saptamanta, 29 de zile in continuu. La patru saptamani de la incetarea tratamentelor imbunatatirile observate s-au pastrat. Impreuna cu terapie fizice intensa rezultatele vor fi si mai bune, cred cercetatorii implicati in acest proiect.
Pe viitor, pacientii care au avut paralizie dupa AVC vor putea sa se hraneasca singuri, sa sorteze niste cuburi, de exemplu, atat timp ca aparatul e activ si functioneaza in parametri normali. Operatia de implantare e minim invaziva, nu are riscuri asociate, valoarea procedurii este clar demonstrata in toate testele deja facuta. Se va putea acoperi si de o asigurare de sanatate normala daca va exista o reglementare in acest sens.
Dar tratamentul nu va functiona deloc la pacientii care au probleme mari de mobilitate, dar la cei mai multi pacienti care au totusi ceva mobilitate ramasa recuperarea va fi si mai usoara mai ales daca sunt asociate si terapii specifice.
Stimularea electrica a coloanei vertebrale pentru tratarea paraliziei determinate de AVC-uri va fi tratamentul viitorului si speranta pentru mii de pacienti. Iara daca mai devine si accesibila pentru cat mai multi oameni, tehnica va schimba radical viata a milioane de oameni din intreaga lume. Pana atunci urmarim cu interes tot ce se intampla si rezultatele altor teste si inovatii tehnologice din medicina si stiinta.