24 septembrie 2023

Boala Creutzfeldt-Jakob este o afectiune degenerativa la nivel cerebral ce poate determina dementa si, in ultima instanta, decesul. Simptomatologia este foarte asemanatoare afectiunilor ce au legatura cu dementa, de exemplu boala Alzheimer, insa progresul sau este unul extrem de rapid. Tratamente care sa vindece boala Creutzfeldt-Jakob nu exista, fiind vizata doar ameliorarea simptomelor.

Prima data cand s-a discutat despre boala Creutzfeldt-Jakob a fost undeva prin anii 1990, cand unii oameni din Marea Britanie au dezvoltat o forma aparte a acestei afectiuni, varianta vCJD, dupa ce consumasera carne de la vite bolnave. Boala clasica Creutzfeldt-Jakob nu are nicio legatura insa cu o carne contaminata. Toate tipurile acestei afectiuni sunt de luat in seama imediat ce apar simptome, dar sunt rare. Unul sau doua cazuri apar la un milion de oameni in fiecare an in toata lumea, adesea cazurile sunt ale unor batrani trecuti bine de 60 de ani.

Simptomele tipice pentru boala Creutzfeldt-Jakob incep cu o deteriorare la nivel mintal rapid, in doar cateva luni nu mai esti in stare de nimic. Incep schimbarile de personalitate frecvente, pierderile de memorie, gandirea din ce in ce mai dificila, vederea incetosata, orbirea uneori apare si ea. Insomniile, imposibilitatea coordonarii miscarilor, dificultatile de vorbire, de inghitire, miscarile tip tremurat, toate se inscriu pe lunga lista de simptome ale acestei afectiuni ciudate.

Pe masura ce boala inainteaza si nu e diagnosticata apar si mai multe probleme, cele existente se agraveaza, ajungandu-se la coma. Cedeaza plamanii, inima, apar pneumonii, infectii unde te astepti mai putin si intr-un final decesul. In doar un an ajungi de la probleme ce pot fi tratate la deces si asta e cel mai cumplit lucru.

La persoanele cu varianta CJD, cazuri rare, apar mai ale simptome psihice, dementa, uitarea frecventa apar mai tarziu in timpul progresului bolii. Varianta de CJD afecteaza pana si tinerii si poate sa apara imediat si sa dureze 12-14 luni.

Cauzele bolii Creutzfeldt-Jakob sunt cunoscute. Afectiunea apare adesea din cauza unei grupe de boli transmisibile, TSE-uri-in creier apar in timp un fel de gauri microscopice ca urmare a instalarii bolii. Variatiile anormale ale unei proteine numita prion ar fi printre cauzele importante detectate de catre experti. In mod normal ele apar in corpul uman si nu ne fac rau, dar devin infectioase la un moment dat si afecteaza procesele biologice normale.

Raspandirea si transmiterea bolii Creutzfeldt-Jakob sunt extrem de simple. Se poate transmite de la om la om prin tusit, stranutat, atingeri, contact sexual. Se va dezvolta sporadic, in mod spontan, prin mostenire genetica, apar mutatii genetice, prin contaminare, uneori de la transplantul de piele, de la instrumente nesterilizate folosite in timpul operatiilor. Doar un numar mic de pacienti ajung sa aiba boala dupa un consum de carne de vita infectata, de la vite care poate aveau boala vacii nebune.

Factorii de risc pentru boala Creutzfeldt-Jakob nu sunt pe deplin cunoscuti. Se intampla ca afectiunea sa apara din senin fara sa stii de ce, nu se identifica niciun factor de risc. Dar specialistii au evidentiat de-a lungul timpului cativa factori de risc importanti de care ar fi bine sa tinem seama. Acestia sunt: varsta, la peste 60 de ani, dar cazuri rare apar si la tinerii care au trecut de 20 de ani, genetica, apar mutatii genetice si parintele transmite boala copilului, expuneri la tesut contaminat repetate, mancarea contaminata.

Preventia bolii Creutzfeldt-Jakob este imposibila. Dar daca ai deja istoric familial in care predomina bolile neurologice ai putea sa mergi la consiliere genetica. Poti preveni usor boala avand grija la ce instrumente medicale sunt folosite cand ai proceduri complicate, operatii, la ce mananci si de unde mananci, mai ales daca vine vorba de carne de vita a carei sursa nu o cunosti.

Diagnosticarea bolii Creutzfeldt-Jakob este destul de simpla. Se incepe cu o biopsie de tesut din zona creierului, se examineaza tesutul prelevat si se stabileste daca e prezenta boala sau nu in urma analizei. Istoricul medical, personal, familial, examenul neurologic, analizele de sange vor contribui la stabilirea unui diagnostic cat mai corect. Se vor observa spasme, lipsa coordonarii corecte, reflexe anormale, schimbari la nivelul vederii si de natura vizuala-spatiala, de perceptie vizuala-spatiala.

La nevoie se recomanda si electroencefalograma, RMN, CT, testarea lichidului spinal, punctie lombara. Detectarea proteinei problematice prion se va face mai nou prin testare RT-QuIC.

Tratamentul pentru boala Creutzfeldt-Jakob va viza doar ameliorarea simptomatologiei, durerilor, si oferirea unei vieti cat mai usoare din moment ce boala nu poate fi vindecata. Se vor administra sedative, antidepresive pentru simptome psihice, pentru anxietate, depresie, medicamente pentru musculatura, pentru spasme si o mai buna coordonare, medicamente pentru durere, medicamente care previn crizele, medicamente antiepileptice.

Cu cat sunt depistate mai repede simptomele si te prezinti la medic pentru control, cu atat vei avea sanse mai mari sa poti face fata simptomatologiei deloc usoare care vine la pachet cu aceasta boala crunta. Sustinerea familiei e importanta si ea, poti merge si la psiholog, psihiatru pentru consiliere, tratamente specifice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *