10 octombrie 2024

Cutremure sunt in fiecare minut in toata lumea. E normal sa fie asa avand in vedere tectonica existenta si modul in care se misca placile pe toata suprafata Pamantului. Numai ca multe tari se confrunta extrem de des cu serii de cutremure si cu niste cutremure importante, mult mai multe decat in orice parte a planetei.

Nu ai cum sa stii cand va veni un cutremur, nu ai cum sa te feresti de natura si de ce se intampla la nivelul placilor tectonice, dar macar stii unde s-ar putea produce si iti iei masuri de siguranta. Oamenii din tarile cu cele mai multe cutremure reusesc sa aiba o viata normala pentru ca nu au incotro si s-au obisnuit deja cu tot ce inseamna seismicitate prounutata locala, regionala.

Turcia si Siria au fost zdruncinate recent de unele dintre cele mai grave si mai puternice cutremure din ultimii zeci de ani, de peste 7 grade Richter, la un interval de doar cateva ore. Mii de raniti, morti si blocuri intregi cazute, o multima de pagube materiale, milioane de oameni ramasi in cateva secunde fara nimic si autoritati depasite total de amploarea dezastrului. Asta e imaginea din Turcia si din Siria zilele acestea. Dar ca in Turcia mai sunt multe tari care au seismicitate pronuntata si cutremure mari destul de des, nu e o noutate pentru nimeni.

Pana sa vedem topul tarilor cu o seismicitate pronuntata mereu trebuie sa intelegem cum apare un cutremur. Un cutremur va deveni realitate in momentul in care doua blocuri de roca aluneca unul fata de altul. Suprafata unde are loc alunecarea aceasta este numita falie sau plan de faliei. Hipocentrul este punctul de sub suprafata vizibila a Terrei unde incepe cutremurul, unde incepe vibratia.

Pozitia, locul care se afla fix deasupra hipocentrului poarta numele de epicentru, de acolo pornesc undele devastatoare. Un cutremur major e precedat de unele cutremure cu intensitate mai mica, dar exista si replici dupa un cutremur care vor continua luni, saptamani intregi, chiar si ani-vezi cazul secventei de cutremure din judetul Gorj, Romania, inceput dupa cutremurele mari de peste 5 grade Richter din februarie 2023.

Revenind la cutremure frecvente, acestea sunt tarile care au cele mai mari probleme cu ele:

Filipine. Se afla pe locul 8 intr-un top 10 al tarilor afectate frecvent de cutremure puternice. Intre 1990 si 2022 in Filipine au fost peste 52 de cutremure semnificative, care s-au simtit. Motivul seismicitatii ridicate? Pozitionarea Filipine e problema, se afla de-a lungul Inelului de Foc al Pacificului, zona in care sunt sute de cutremure de diferite magnitudini mereu, in fiecare minut. Plus ca aici e activitate vulcanica intensa, ai si doua placi tectonice importante care se intalnesc in zona. Autoritatile din Filipine sunt pregatite mereu de cutremure mari, oamenii nu se panicheaza asa usor si in general populatia stie ce are de facut si nu mai priveste de multa vreme cutremurele ca pe ceva atat de inspaimantator, deja cutremurul face parte din realitatea de zi cu zi.

India. India se poate „lauda” cu 57 de cutremure semnificative intre 1990 si 2022 si cu locul 7 in top 10 tari afectate de multe cutremure. Problema in India este localizarea sa. Se afla aproape de limita dintre zonele din jurul Indiei si placilor Eurasiei. Placa tectonica indiana se misca spre nord cu 4 cm pe an, se loveste mereu de marginea sudica a placii Eurasiatice, de unde si cea mai periculoasa zona de pe Terra, unde coliziuni masive pot duce la cutremure moderate si mari oricand. Viata in India se desfasoara normal in ciuda acestei seismicitati pronuntate.

Turcia. Cele doua cutremure peste 7 grade pe scara Richter din Turcia, din februarie, ne-au reamintit faptul ca Turcia sta mereu pe un butoi de pulbere. Pana in prezent, din 1990 incoace, in Turcia au fost iregistrate peste 60 de cutremure importante. De ce sunt atat de dese cutremurele puternice in Turcia? Explicatia e simpla si tine de fizica pamantului. Cam toata Turcia se afla pe Placa Anatoliana. Si daca nu era suficienta amplasarea nefericita avem si doua linii de falie majore, Falia Anatoliei de Nord si falia Anatoliei de Est, asa ca e oarecum firesc sa vedem si cutremure majore precum cele devastatoare de la inceput de februarie, cu mii de morti si raniti in cele mai afectate zone.

SUA. Cu peste 77 de cutremure importante intre 1990 si 2022, SUA se afla pe locul cinci in topul tarilor cu activitate seismica importanta. Frecventa cutremurelor e mare si aici pentru ca sunt probleme in partea de vest a tarii. Aceasta zona se afla foarte aproape de limita placii Nord Americane, asa ca multe cutremure au loc imediat ce exista tensiuni venite din alte parti. Detectia americanilor e foarte buna, cutremurele sunt monitorizate si detectate rapid, se analizeaza in detaliu fiecare in parte si institutia care se ocupa de tot ce tine de cutremur are si sisteme de alerta rapida care pot salva vieti in caz de dezastru natural, cutremur urias la nivelul SUA. Americanii sunt si ei obisnuiti si nu privesc cu atata spaima cutremurele mai mari, pe care le si simt adesea.

Japonia. 94 de cutremure semnificative au fost intre 1990 si 2022 in Japonia, asa ca isi merita locul 4 in topul amintit. La Japonia avem o situatie speciala, ea se afla pe centura din Pacific unde sunt sute si mii de cutremure anual. Zona de coasta lunga si complexa determina o vulnerabilitate speciala la tsunami, care apar adesea dupa ce are loc un cutremur puternic in apa, la mare adancime. Cutremurele si vulcanii activi dintr-odata pot sa determine dislocarea unor volume mari de apa si de aici avem tsunami. Japonezii sunt insa linistiti si stiu ce sa faca, nu se impacienteaza cand aud de si simt cutremure, cladirile sunt poate cele mai rezistente la cutremure avand in vedere cat de multe cutremure sunt pe an in tara respectiva.

Iran. Are peste 110 cutremure importante resimtite intre 1990 si 2022. Problema mare a Iranului sunt liniile de falie majore care trec prin tara. Placile tectonice Arabica, Indiana, Eurasiatica se intalnesc in puncte diferite din Iran, si acolo apar tensiuni si cutremure mereu. Iranienii au invatat sa traiasca fara sa se streseze prea tare, la anumite perioade de timp mai sunt si cutremure mari cu multe victime, dar macar cei de acolo au invatat sa duca o viata normala pentru ca nu au ce sa faca.

Indonezia. Indonezia vine tare din urma cu 161 de cutremure importante intre 1990 si 2022. Tara se afla la limita a trei placi tectonice majore Indiano-Australiana, Eurasiatica, dar si la intalnirea placilor din Pacific cu restul placilor amintite. Si Indonezia se afla pe Inelul de Foc al Pacificului, asa ca activitatea seismica este si mai mare odata ce incep si vulcanii si mai vin si tensiunile tipice de pe placile tectonice.

China. Cu peste 182 de cutremure importante intre 1990 si 2022, China e pe locul I la seismicitate si la frecventa seismelor resimtite. Activitatea si miscarea placilor tectonice din zona este extrem de pronuntata, parti din China sunt la contactul dintre placile tectonice Eurasiatice, Paficice si cele din Oceanul Indian. Numai in 2008, un cutremur major de 7.9 grade pe scara Richter a lovit provincia Sichuan omorand 87.000 de oameni si multi dintre acestia nu au mai fost gasiti niciodata. Plus ca in China avem si multe regiuni muntoase cu multe alunecari de teren si alte probleme geologice, care ar putea oricand sa declanseze un cutremur mare in apropierea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *