10 octombrie 2024

Statisticile ne dezvaluie o realitate clara: peste jumatate din populatia globala foloseste retele de socializare. Asta inseamna peste 4.6 miliarde de oameni sau 58.4%, si cifrele tot cresc de la un an la altul. Retelele de socializare sunt tot mai populare peste tot. Comunici usor, distribui fotografii, clipuri audio, video, faci live si transmiti mesaje importante, iti arati viata asa cum e ea, cu bune si cu rele, daca vrei, fireste.

Dar tot pe social media poti sa iti exprimi pareri legate de guvernare, tara, autoritati si poti lua o anumita poziti vizavi de ce se intampla pe plan national, local, regional. Multe tari au ales sa blocheze retelele de socializare pentru a se feri de orice fel de probleme ar putea interveni din cauza lor…

Potrivit Statista, cel putin 71 de tari au blocat sau restrictionat accesul populatiei la social media din 2015. E un numar urias de tari, peste asteptari, dar asta nu uimeste pe nimeni. Cenzura e la ea acasa nu doar in dictaturile clasice, China, Coreea de Nord, ci si in tari unde regimul de acolo isi doreste control complet asupra statului si asupra populatiei. Care sunt tarile care au incercat sa “ascunda” cat se poate de bine retelele de socializare si sa nu le ofere oamenilor acces la ele?

Coreea de Nord. Te asteptai sa vezi Coreea de Nord pe aceasta lista. In aceasta tara controlul asupra retelelor de socializare este unul strict, cenzura este dusa la extrem. Retelele de socializare nu sunt agreate, nici nu se pune problema de internet pentru oamenii de rand, normali din tara, accesul la Internet este inexistent pentru multi. Doar cei din conducere, stiinta, elevi, studenti de elita pot spera sa aiba acces la internet. Dar si ei sunt controlati si monitorizati permanent.

Coreea de Nord controleaza absolut toate institutiile media, deci social media este un domeniu care este controlat si blocat la discretie. De abia prin 2013 Coreea de Nord a facut un compromis si a permis cetatenilor straini sa aiba acces la internet 3G. Da, ei pot sa foloseasca internet, social media, dar viteza e extrem de mica tocmai pentru a te determina sa renunti la utilizarea lor. Nici cu VPN nu faci nimic, apar penalizari si orice fel de miscare e taxata in vreun fel ca sa se descurajeze orice fel de „usite” pentru cei care vor totusi sa simta gustul retelelor de socializare si al Internetului intr-o tara comunista cum e Coreea de Nord.

China. Alta tara in care dictatura e la putere si unde te astepti sa vezi retele de socializare blocate si ferite de ochii curiosilor „supusi” dictaturii e China. Orice servicii de streaming straine si platforme se socializare sunt blocate de Marele Firewall chinezesc. Cele mai mari site-uri, platforme de socializare, Facebook, Twitter, YouTube au fost blocate in 2009, cu un an inainte de Primavara Araba. China interzice VPN-uri de orice fel, in afara de cele folosite pentru guvernare. Blocarea retelelor de socializare a coincis si cu revoltele puternice din China, cand activistii se cam foloseau de retelele de socializare pentru a comunica si a instiga la violente, pentru a indemna la proteste. Controlul e mai bun cand nu ai comunicare on-line si retele de socializare, asa si-a spus China.

Dar in China avem o retea de socializare nationala, Weibo, unde localnicii pot sa discute si sa se simta ca pe o retea de socializare normala, doar ca autoritatile ii supravegheaza mereu. Aplicatiile de socializare speciale, cum e TikTok, sunt permise in China, dar au denumiri diferite si au niste reguli mult prea stricte ca sa poti face ceva cu ele. Facebook e partial deblocat in Shanghai, este deblocat complet in Macau, Hong Kong.

Iran. Cenzura in Iran e de baza, asa ca retelele de socializare sunt blocate, alaturi de alte cinci milioane de site-uri din toata lumea. De la alegerile prezidentiale din 2009 cenzura in on-line a fost din ce in ce mai dura. Protestele ce au urmat dupa aflarea rezultatelor au degenerat, social media era principalul instrument de comunicare pentru protestari. Asa ca guvernul de acolo a blocat Facebook, Twitter, YouTube. De atunci s-au mai schimbat lucrurile, au fost deblocate anumite platforme de social media, s-au blocat iarasi dupa un timp si tot asa. In 2017 s-au blocat Instagram, Telegram, in 2018 la fel ca sa se opreasca alte proteste. O parte din locuitorii tarii, din anumite zone, au avut accesul blocat de tot la internet.

In 2021, Instagram si WhatsApp au fost blocate prin lege, la fel si Signal.

Vietnam. In Vietnam se blocheaza orice, in special site-uri in engleza. Guvernul din aceasta tara mimeaza faptul ca nu are nicio problema cu social media, in politica vizavi de internet demonstreaza contrariul. Cenzura internetului si social media a inceput inca din 2009 in Vietnam, cand autoritatile de acolo au blocat accesul la Facebook doar pentru o saptamana intreaga. De ce? Ca sa nu se ajunga la critici ale guvernului pe retelele de socializare.

Si in ziua de astazi se tot blocheaza random diverse site-uri, retelele de socializare, asta desi guvernul insista ca nu cenzureaza deloc retelele de socializare. Si LinkedIn a fost interzis, dar intre timp blocajul a fost ridicat.

Din 2021 e si legislatie pentru social media care pedepseste orice fel de lucru, actiune, site care ataca interesele statului. Serviciile de streaming, cele mai importante din alte tari, sunt blocate acolo. Doar un VPN bun si criptat te mai salveaza si poti sa mai accesezi pe furis retele de socializare populare in restul lumii.

Belarus. Aici e mai complicat. Da, ai acces la retele de socializare mai mereu, dar uneori esti limitat la multe grupuri si canale, intervine cenzura. Si autocenzura functioneaza foarte bine. De prin 2006 tot se aplica aceasta cenzura in tara, de atunci si-au dat seama si cetatenii ca se intampla ceva. Din 2007 tot ce inseamna internet-cafe trebuie sa tina evidenta clientilor si sa ofere datele guvernului de acolo. Ministerul Informatiilor din Belarus trebuie sa avizeze orice fel de site care vrea sa fie on-line pe teritoriul statului. Daca nu trece pe la minister, site-ul e blocat. La alegerile din 2020 guvernul a blocat partial accesul la internet pentru populatie.

Si mai grav este ca din 2021 in Belarus, daca te abonezi la vreo retea de socializare, Telegram, de exemplu, vei incalca Codul de Procedura Penala national si vei fi sanctionat conform legilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *