13 iulie 2024

Dupa tragedia din Serbia, unde un elev de 14 ani a omorat alti colegi si un paznic, si incidentele din SUA care se tot repeta de ani buni, atacurile armate care mai apar prin Europa razlet, s-a pus problema serioasa peste tot cat de buna e legislatia legata de posesia armelor si de ce se ajunge totusi la folosirea de arme la discretie si prezenta lor in casele oamenilor. Sunt tari unde legislatia este una foarte stricta, dar sunt si tari unde in continuare e foarte usor sa ai o arma si sa o folosesti mai departe cand vrei…

Unde e cea mai permisiva legislatie in materie de arme de foc detinute de civili?

Bosnia si Herzegovina. In Bosnia si Herzegovina avem cea mai relaxata legislatie legata de arme si posesia lor. 31% din toata populatia are arme, 34% din locuinte au una sau mai multe arme. Politia e cea care elibereaza permisele de detinere arma la foc automat, poti face apel si da in judecata politia daca nu ti se aproba permisul.

Franta. Desi Franta e mereu prin topuri daca ne gandim la mancare, la turism, arhitectura, la vinuri, sampanie, Franta nu are de ce sa se laude cu prezenta in aceasta lista. Sunt cam 20 de arme la fiecare 100 de francezi, e usor sa ai licenta ca sa poti avea arma. Ai peste 18 ani, sau chiar peste 12 ani si detii permisiune de a participa la sporturi ce implica folosire de arme, are afiliere la un poligon de tragere, ai trei sesiuni de tras cu arma cu instructor langa tine, ai certificat medical ca esti bine psihic? Foarte bine, mergi repejor si ia o arma.

Finlanda. Ca si in alte tari nordice, si in Finlanda sunt multe arme, asta pentru ca vanatoarea acolo face parte din traditie. Ca sa detii o arma ai nevoie de evaluari mintale, ai nevoie de cazier curat, de teorie si de examen practic. Cam 34% e procentul de arme per capita, cu multe arme din Al Doilea Razboi Mondial inca prezente acolo. Oricine vrea sa vaneze in Finlanda are de trecut un examen si trebuie sa prezinte acte din tara sa legate de posesia de arme de foc.

Argentina. Argentina este cunoscuta pentru turismul de vanatoare, 20.000 de vanatori din toata lumea ajung anual acolo. E nevoie de rezidenta temporara, permanenta ca sa poti avea arme si permis. Ai nevoie de motive legitime dovedite ca sa ti se dea voie sa ai arme, sa vanezi. Costul licentei, permisului e de 300-500 pesos argentinieni si se reinnoieste permisul la fiecare cinci ani. Nu ai limita legata de munitie si de armele din posesia ta.

Norvegia. Se dau licente, permise de detinere arme de foc pentru vanatoare, sporturi, dar doar celor sobri si care raspund pentru ce fac cu arma. Transportul de arme e interzis, e nevoie de teste si calificari ca sa ai si permis, si odata ce le ai poti sa detii si arme semi-automate cu permis special. Vanatorii care vor sa aiba permis detinere arma trec de un curs de noua sesiuni de 30 de ore de instructaj si au si examen de dat. Se ofera si informatii despre protectia mediului la curs.

Italia. Orice arma vrei sa detii ai nevoie mai intai de licentiere si permis. Sunt trei tipuri de licente pentru indivizi ce vor sa aiba arme de foc, de vanatoare, de sporturi ce implica trageri cu arma, de permis transport arme. Nu ai voie sa fi luat droguri, sa fi baut la greu in trecut si trebuie sa fii bine din punct de vedere psihic.

In functie de licenta si permis ai pana la trei arme de foc detinute, sase arme de foc sau chiar numar nelimitat ed arme de foc de toate felurile. Ti se permite pana si sa ai arme antice, sitorice, de dinainte de 1890.

Elvetia. Pana prin 2010 toti barbatii „capabili” puteau sa aiba Sig SG 550 sau Sig Sauer p229 acasa. Armele „la liber” se pot cumpara de oricine are peste 18 ani fara permis. Pot sa ai si arme de foc asupra ta daca te simti amenintat si poti dovedi ca ai dreptate sa le ai la tine. Pustile automate sunt permit doar cu permis special si doar pentru vanatoare. Munitia insa e ilegala, dar prin toata tara gasesti poligoane de tragere gata sa te primeasca si sa iti puna arme in mana.

Unde e cea mai aspra legislatie in materie de arme de foc detinute de civili?

Singapore. Da, in Singapore ai poate cea mai aspra legislatie, poti sa ai o arma, dar ca sa o obtii e nevoie de multa „munca” de convingere si de timp de asteptare prea mare ca sa te mai complici. Trebuie sa faci parte dintr-un club al celor care au arme, trebuie sa iti lasi arma la club, nu ai voie sa ai arme acasa, orice permis e valabil doar un an, dupa care reiei tot procesul birocratic. Primesti cinci ani fara discutii daca esti prins cu arme de foc acasa si cu munitie, iar daca ai tupeul sa tragi cu arma, chiar daca nu ranesti pe nimeni, ai deja condamnare la inchisoare pe viata garantata, nu te mai scapa nimeni. Nici politia sau cei de la firmele de securitate nu pot sa foloseasca si sa detina armele cum vor. Impusca un criminal, deja incepe un proces de motivare si de verificare de ce s-a folosit arma cum s-a folosit. Se trage doar cand folosirea armei de foc e singura solutie ramasa.

China. Te astepti ca in tara in care s-a inventat praful de pusca toata lumea sa aiba arme si sa faca ce vrea cu ele. Dar nu e asa deloc. Daca detii arme, praf de pusca, munitie faci inchisoare, nu ai voie sa le ai. Autoritatile monitorieaza strict ce se intampla cu armele si munitia, doar Politia si cei din paza pot sa le aiba, dar le vor folosi doar la nevoie si cand nu mai au ce sa faca ca sa se apere sau sa opreasca un atacator, o situatie critica de securitate.

Japonia. Nu vei auzi de crime si de impuscaturi in Japonia. E foarte greu sa cumperi arme acolo si mai greu sa le detii. Singurele arme permise acolo sunt pustile si pustile cu aer comprimat, pistoalele. Ca sa iei o arma treci de examen, inveti pana cand nu iti mai arde de nimic si renunti pentru ca e prea greu, si daca treci de examen ai de dat test practic de tras la poligon, la tinte, cu acuratete asteptata de la candidati de 95% si peste. Se testeaza si deplinatatea facultatilor mintale si prezenta drogurilor in sistemul circulator al indivizilor. Plus ca se mai face si o verificare a istoricului viitorului posesor de arme. Politia discuta si ea cu toata lumea ca sa afle tot ce poate despre tine…

Marea Britanie. Poti detine doar pusti sport si pusti de vanatoare in Anglia. Ai nevoie si de permis, de inregistrarea oficiala a armei, ai nevoie de motive intemeiate. Trebuie sa stii clar ce munitie vei folosi, ce arme vrei sa cumperi, trebuie sa demonstrezi ca ai un loc sigur unde sa le tii. Ai nevoie si de oameni care sa vorbeasca despre tine si sa asigure autoritatile ca nu vor fi probleme cu armele detinute.

Germania. In 2019, autoritatile germane au aprobat controale extrem de stricte la detinatorii de arme. Toate armele din tara sunt verificate de BfV, o agentie de informatii germana. Doar ca armele facute la imprimante 3D nu au fost inca incluse in legislatia aspra-stati linistiti, se va actualiza legislatia in curand. Vanatorii si sportivii care au nevoie de arme vor obtine mai usor permisul, licenta si nu vor mai trece prin atat de multe verificari inainte sa aiba armele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *