24 septembrie 2023

In 2023 te-ai astepta ca toata lumea sa aiba acces usor si cat mai ieftin la internet fix sau mobil si sa isi rezolve rapid orice fel de probleme. Cum exista foarte multe zone unde guvernele nu vad cu ochi bun accesul populatiei la informatie si la Internet avem si o multime de zone de pe glob unde accesul la internet e restrictionat mereu sau nu exista pentru o mare parte a populatiei.

Daca ti se pare ceva banal sa ai o conexiune de internet pe telefon sau acasa, cu ajutorul unui ONT sau al unui router de ultima generatie trebuie sa te gandesti de doua ori de acum inainte cand apar nemultumiri legate de stabilitate sau de provider, de conexiune.

De ce? Pentru ca in multe tari accesul la internet nu exista sau e extrem de limitat si apar si pedepse pentru cei care au curajul sa aiba acces la diferite site-uri sau chiar la internetul global… Iata in continuare care ar fi tarile unde internetul e mai degraba un ideal decat o normalitate.

Belarus. Intre anii 2006-2008, Belarus a fost „inamicul Internetului” conform Reporteri fara Frontiere. Guvernul din Belarus a utilizat control de generatia a II-a si a III-a pentru a controla tot ce tine de spatiul informational national. Pana in 2006 teritorii intinse din Belarus nu aveau nici macar acces la internet de mare viteza, cu banda larga. Astazi, capitala Belarus, Minsk, are internet si e cel mai conectat oras, in zonele rurale accesul la internet fiind in continuare limitat si aproape inexistent.

Burma. Myanmar, fosta Burma, a avut acces la internet de pe la inceputul anilor 2000. Dar a aparut foarte multa cenzura din cauza guvernului militar de acolo, care s-a redus insa incepand cu septembrie 2011. Si astazi doar 1% din populatia Myanmar are internet. In afara centrului orasului accesul la internet este foarte scump si nu isi permite oricine.

China. Regimul comunist de acolo este recunoscut pentru cenzura sa foarte stricta. Desi sunt foarte multi utilizatori de internet, poate cei mai multi din lume, guvernul a impus peste 60 de reglementari la nivelul internetului si pedepse aspre pentru cine le incalca. Se blocheaza adesea continutul unor site-uri, sunt monitorizati toti cei care au acces la internet, asa ca nu poti face prea multe chiar daca ai acces. Site-urile cu trafic mare, Google si altele foarte populare sunt blocate din start in China.

Cuba. Cuba a avut acces la Internet de abia prin anii 1990, dar nu a reusit sa isi dezvolte infrastructura si reteaua. Nu au fost fonduri, guvernul a venit cu multe restrictii. Guvernul inca mai controleaza internetul si avem cenzura adevarata acolo. Doar jumatate din populatia tarii are acces la Internet. Nu ai nici cum sa folosesti internetul mobil in Cuba.

Egipt. Nu te-ai fi asteptat sa gasesti Egiptul pe aceasta lista, nu?  Ei bine, Egiptul, cat a fost sub conducerea lui Hosni Mubarak, internetul a fost partial liber. De la protestele incepute in ianuarie 2011, Twitter si Facebook au fost blocate complet, iar dupa doua zile accesul la internet la nivel national a fost blocat. Doar in 2017 erau banate 62 de site-uri web, dupa care numarul lor s-a dublat aproape in ultimii patru ani.

Iran. Guvernul iranian a impus o „incetinire” a internetului la nivel national ca sa frustreze utilizatorii si sa limiteze comunicarea intre acestia. Cand a fost vorba despre Primavara Araba si despre alegeri sau alte evenimente politice dintr-odata internetul si accesul la el erau un cosmar. In prezent, mai putin de jumatate din populatia Iranului are o conexiune la internet. Centrele urbane sunt locurile unde gasim internet si oamenii au acces la un internet de calitate ceva mai buna, dar la fel de lent ca inainte, desigur.

Coreea de Nord. In Coreea de Nord, chiar daca nu va asteptati, internetul e disponibil, dar e limitat, sunt multe restrictii aplicate si care trebuie respectate. Ai acces la Internet doar cu autorizare speciala, din motive ce tin de guvernarea stricta de acolo, comunista in esenta ei. Doar un grup restrans de indivizi au acces la internetul global.

Arabia Saudita. In Arabia Saudita sunt blocate doar anumite site-uri. Accesul la Wikipedia, Google Translate e blocat din 2006, de cand abonatii le foloseau ca sa treaca de filtrele puse de guvernul de acolo. Oricum internetul din Arabia Saudita este foarte scump si de slaba calitate, dar e important ca exista si ca oamenii pot sa il acceseze cand au nevoie de informatie.

Siria. Din motive politice multe site-uri accesate de pe teritoriul Siriei sunt blocate. Oamenii care au acces la ele sunt arestati de multe ori. In noiembrie 2011 accesul la internet a fost sistat, dupa care a mai fost oprit de inca 10 ori intre 2013-2014.

Tunisia. In trecut, internetul era cenzurat in Tunisia, dar dupa ce nu a mai fost presedintele Zine Ben Ali la putere, cenzura s-a redus foarte mult. Noul guvern a scos toate filtrele de pe retelele de socializare si inca o parte a internetului a redevenit libera si foarte simplu de folosit iarasi.

Turkmenistan si Uzbekistan. Comunicarea si presa in Turkmenistan sunt controlate de stat foarte strict. Piata de telecomunicatii ramane mica, asta desi tara are acces la internet inca din 1997. De cealalta parte, in Uzbekistan, prima data populatia a avut acces la internet in 1995, insa dezvoltarea retelei nationale a fost foarte lenta de atunci. Controlul asupra internetului e strict, exista si restrictii. Sunt peste 9 milioane de oameni in Uzbekistan care sunt conectati la internet, doar o mica parte daca ne gandim la populatia totala de 32 de milioane.

Vietnam. Guvernul blocheaza accesul la Internet, fiind vizate mai ales site-urile care critica guvernarea. Sunt blocate orice fel de subiecte on-line si site-uri legate de opozitia politica internationala, religie sau de drepturile omului. Populatia s-a obisnuit insa cu aceasta strategie a celor de la guvernare si nu are ce sa faca decat sa se supuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *