23 septembrie 2023

China este o tara extrem de mare si de puternica. Asa ca e normal sa isi doreasca cat mai multa putere si teritorii. Si cum are deja o multime de zone unde poate revendica anumite teritorii ce i-ar apartine, conflictele intre China si diverse state, insule sunt la ordinea zilei.

Recent, teama de o invazie in Taiwan, a tinut pe jar intreaga lume. Conflictul militar ce ar putea porni si acolo e unul cat se poate de real, mai ales ca e in joc independenta guvernului de la Taipei. Insa dincolo de Taiwan, China are in minte alte 16 tari/zone unde are anumite teritorii pe care si le-ar dori in viitorul apropiat…

De la distanta, problemele teritoriale ale Chinei par sa fie unele mai mult legate de orgoliu si de dorinta de dominare peste cat mai multe zone ce au avut cumva legatura cu tara in trecutul destul de ciudat al statului chinez.

In multe cazuri, China tot incearca sa se impuna si sa puna mana pe cat mai multe zone de interes. Insa de fiecare data da peste o natiune si un popor care tine la ce are deja.

Asa ca de ani buni China se tot “lupta” pe toate fronturile sa mai destabilizeze si sa mai “puna mana” pe cate ceva, cat se poate. Dovada si numarul mare de dispute teritoriale existente de-a lungul timpului…

Filipine. China isi doreste control total in Marea Chinei de Sud, si asta inseamna ca vrea control asupra insulelor si arhipelagurilor de acolo. Controlul nu este unul intamplator, China vrea sa transforme multe zone in baze protejate cu rachete. Desi conflictele armate nu vor avea loc acolo in viitorul apropiat, China alimenteaza in permanenta conflictele aparute pe apa, conflicte cu urmari nefaste pentru toata zona si pentru transportori.

Vietnam. Daca stai si te gandesti un pic, Vietnamul este tinta Chinei dintr-un motiv „adiancent”. Sunt multe dispute teritoriale intre China si Vietnam pe marginea Insulelor Spratly si Insulelor Paracel. Au mai fost multe tentative de a rezolva problemele de acolo prin diplomatie, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat concludent. Politica externa vietnameza se concentreaza in mare parte pe evitarea oricaror escaladari ale situatiei de acolo…

Japonia. Tot insulele au fost si la baza disputelor celebre dintre China si Japonia. Numai ca de data asta sunt niste insule nelocuite, Senkaku, in Tokyo si Diaoyu in Beijing, Tiaoyutai in Taiwan. Baijing voia suveranitatea asupra insulelor inca de prin anii 1970, atunci cand s-au descoperit rezerve de petrol in zona. Beijing a tot pus presiune pe zona permitand Pazei de Coasta chineze sa fie in zona Senkaku/Diaoyu.

Nepal. De la problemele maritime ale Chinei ne indreptam spre cele de pe uscat. Prima data dam de Nepal. Aici sunt probleme legate de frontiera. De curand, China a fost acuzata de Nepal ca vrea sa intervina pe teritoriul sau si ca ar fi trecut deja la actiuni in districtul Humla, in vestul indepartat al Nepalului. La randul lor, chinezii neaga orice implicare in incident. Cert este ca e un conflict mocnit care ar putea degenera oricand.

Bhutan. China are deja o frontiera de aproape 470 km cu Bhutan si de aici pana la dispute teritoriale permanente nu a fost decat un pas extrem de mic. De prin anii 1980 cele doua guverne au tot vorbit despre securitate si despre granita ca sa mai detensioneze situatia. Beijingul ar fi inceput deja de curand constructia de sate, asezari de-a lungul granitelor Himalayene. Bhutan nu a oferit nicio pozitie in privinta acestor informatii…

India. O problema serioasa este in relatia cu India. China nu e de acord cu India si cu pozitia sa in privinta granitei din Himalaya. Nu ai o definire clara a frontierei dintre India si China din cauza unei cartografii coloniale cam incercete. Deja exista un razboi sangeros ce a avut loc in 1962 tot din cauza granitei ce a dus la stabilierea unei Linii de Control Actual. In iunie 2020 au mai fost conflicte tot pentru granita dintre cele doua tari.

Coreea de Sud. Socotra Rock, aflata la 4.6 metri sub nivelul Marii Galbene, este la baza disputelor teritoriale dintre Coreea de Sud si China. Ambele tari pretind ca zona ar fi sub influenta economica a unei tari. Conform legilor maritime internationale spun insa ca nu ai cum sa revendici o roca scufundata din afara zonei teritoriale a unei natiuni, deci nu ai cum sa discuti de teritoriu apartinand unei natiuni. Dar conflictul continua si nicio tara nu tine cont de ce spune legislatia…

Coreea de Nord. Si daca tot are conflict cu, Coreea de Sud, de ce sa nu aiba si cu, Coreea de Nord. Relatiile China-Coreea de Nord sunt complicate. Disputele lor teritoriale se invart in jurul a 205 insule de pe raul Yalu, care e fix pe granita dintre cele doua tari. Un tratat legat de frontiera din 1962 a impartit insulele in functie de grupurile etnice ce locuiau in fiecare insula. Coreea de Nord are 127, China are 78, insa din cauza criteriilor complicate de diviziune, unele insule care apartin Coreei de Nord nu ar fi trebuit sa fie ale ei, ci ale Chinei, pentru ca sunt pe partea raului apartinand de aceasta tara… Capabilitatile nucleare importante ale Coreei de Nord dau mereu motive de ingrijorare pe granita, asta desi avem o aliata firava care persista. China ramane totusi singurul aliat al Coreei de Nord, dar pericolul pus de Coreea de Nord ramane extrem de mare.

Tibet. Alaturi de Taiwan, disputele teritoriale cu Tibet sunt cele mai cunoscute. In 1950, China a revendicat Tibetul si l-a inclus in teritoriul sau. Dalai Lama a zburat in India dupa o incercare esuata de rascoala din 1959, locul unde a si pus bazele unui guvern in exil. Desi pericolul excaladarii conflictului nu e la fel de mare ca in cazul disputelor cu, Coreea de Nord, si in Tibet conflictul mocnit si foarte vechi poate sa degenereze oricand avand in vedere actualul context politic global.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *