3 iunie 2023

Cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturala sunt nevoite sa caute diverse alternative. Unele apeleaza la fertilizari in vitro si au rezultate bune, au un copil sau mai multi. Alte cupluri cu probleme si mai mari de fertilitate nu se pot limita doar la fertilizari in vitro, pentru ca nu le ajuta cu nimic, si au nevoie de o femeie care sa le poarte copilul in pantec pana la nastere.

Aici intervin mamele-surogat. O mama surogat va accepta transferul de embrioni rezultati in urma fertilizarii in vitro sau inseminarea artificiala cu sperma de la un barbat pentru a da nastere copilului pe care il va da parintilor biologici. Practica e una contestata in multe parti ale lumii si legislatia e destul de neclara in unele tari, in vreme ce in altele guvernele au interzis definitiv existenta mamelor-surogat si existenta serviciilor asociate.

Am auzit de multe ori de mame-surogat, de persoane de sex feminin care isi pun corpul/uterul la dispozitie pentru un copil care nu este al lor si pe care il vor da parintilor biologici dupa nastere. De cele mai multe ori la mamele-surogat apeleaza adultii care nu pot avea copii din diverse motie.

Embrionul implantat in uterul mamelor-surogat provine de regula din fertilizari in vitro, cu material genetic reproductiv de la ambii parteneri sau ovule de la un donator. Mamele-surogat nu au niciun fel de legatura genetica cu bebelusul purtat in pantec.

Procesul prin care ajungi sa ai acces la o mama-surogat si sa vezi si copilul in bratele tale, dupa nastere e unul complex si lung. Mamele-surogat sunt alese in functie de mai multe criterii, se intalnesc parintii viitorului copil cu mama-surogat, se fac analize, se asteapta fertilizarea in vitro, se transfera embrionii, se confirma sarcina. In timpul sarcinii se construieste, dezvolta relatia mama-surogat-parinti, are loc nasterea, se fac demersurile pentru incredintarea copilului parintilor biologici.

Mamele-surogat care primesc embrioni cu material genetic de la ambii parinti ai copilului sunt „surogate gestationale”. Mai exista si surogatul traditional, in care o femeie e inseminata artificial cu sperma tatalui. Dupa nastere copilul e incredintat parintelui biologic. Surogatul traditional este mama biologica a copilului, asta pentru ca ovulul sau a fost fertilizat de spermatozoizii tatalui, barbatului. Se poate folosi si sperma de la donatori.

Gasirea mamelor-surogat e simpla. Apelezi la prieteni, familie, la agentii specializate in gasirea femeilor care vor sa poarte copilul altcuiva si sa fie platite pentru asta, sa aiba foarte multe beneficii. E bine de retinut ca drepturile parentale nu sunt garantate daca se foloseste un surogat pe post de mama-purtatoare. Ca sa nu ai probleme trebuie sa angajezi un avocat care sa fie specializat in legislatia reproductiva si sa ai contract clar.

In Asia, Thailanda, India in trecut era un adevarat rai pentru cei care cautau mame-surogat. Lucrurile s-au schimbat intre timp. Strainii nu mai au voie sa caute sau sa foloseasca mame-surogat pentru a aduce pe lume un copil.

Nepal si Cambodgia se adauga pe lista de tari ce interzic astfel de practici. In 2015, in Mexic era populara aceasta varianta de a avea un copil. Din 2016 strainii nu mai puteau sa apeleze la astfel de servicii pe tot teritoriul Mexicului.

Laos inca permite existenta mamelor-surogat si tot ce presupune procesul din spatele optiunii amintite. Georgia sau Rusia sunt alte destinatii unde poti gasi mame-surogat, costurile sunt mai mici, ai si protectie legala.

In cele mai multe tari europene acest fenomen al mamelor-surogat este interzis. Japonia inca permite astfel de practici, dar doar in clinicile private, care pot alege ce vor face, daca ofera servicii si consultanta in aceasta directie.

China nu are legislatie clara in privinta mamelor-surogat. Nu sunt de acord chinezii insa cu partea comerciala a fenomenului si toate locurile unde s-ar putea desfasura etape ale procesului trebuie sa fie licentiate.

In Kazakhstan e legal sa te folosesti de mame-surogat, ai si lege din 1998 care legalizeaza aceasta metoda de a trata infertilitatea.

America de Nord e destul de ambiguu partea legislativa din jurul mamelor-surogat, nu stii daca este legal sau nu. In Canada insa e legal un astfel de proces de a avea un copil cand nu ai cum pe cale naturala sau prin fertilizari simple in vitro. Nu ai voie sa faci profit insa, sa mergi pe partea comerciala. Nu platesti serviciile mamei-surogat, doar mamele-surogat care nu iau niciun ban pentru a purta copilul in uter si a-l naste sunt acceptate de lege.

Australia e deschisa la fenomenul mamelor-surogat, nu e interzis prin lege sa porti copilul altor oameni in pantec si sa-l nasti. Dar iarasi nu ai voie sa ceri bani pentru asa ceva.

Danemarca, Noua Zeelanda, Marea Britanie nu permit latura comerciala a fenomenului mamelor-surogat.

Bulgaria, Germania, Franta, Italia, Portugalia, Spania nu permit existenta mamelor-surogat.

Una dintre cele mai permisive tari unde poti sa te folosesti de mamele-surogat este Rusia…

In Cambodgia agentiile au fost interzise din 2016, asta desi nu exista legislatie clara care sa reglementeze fenomenul mamelor-surogat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *