
Razboiul din Ucraina, dar si conflictele civile, armate din multe alte zone ale globului ne reamintesc mereu ca oamenii au si momente in care se gandesc doar la binele lor si nu la binele celor de langa ei, la binele oamenilor de pe Terra. Anual apar fel de fel de statistici despre conflicte si razboaie, pentru multi sunt doar cifre. Dar aceste cifre spun enorm de multe despre gravitatea conflictelor si a urmarilor acestora…
Orice fel de conflict sau razboi care se intampla in lume lasa niste “urme” adanci in tot ce tine de societate, de economie, dar are si efecte individuale grave. Si toate se traduc in cifrele si in rapoartele date de autoritatile competente, care analizeaza cu atentie toate rezultatele “palpabile” ale confruntarilor armate sau civile. Cateva dintre aceste cifre ingrijoratoare le veti descoperi in randurile ce urmeaza.
27. In prezent sunt peste 27 de conflicte active in toata lumea. Ele pot fi grupate in trei mari categorii: cele care se inrautatesc de la o luna la alta, cele care raman neschimbate, cele care ajung intr-un punct in care apar si imbunatatiri. La momentul de fata nu avem niciun conflict in categoria conflictelor „imbunatatite”. Conflictele unde situatia s-a inrautatit periculos de tare sunt cele din Ucraina, din Afganistan, din Liban, din cauza instabilitatii politice, din Yemen, din Myanmar, unde avem criza Rohingya sau din Etiopia.
Numarul conflictelor active va creste mereu pe masura ce apar tot mai multe zone unde autoritatile si oamenii nu se mai inteleg.
Conflictele si violenta sunt pe un crescendo greu de controlat. Natiunile Unite avertizeaza ca pacea este sub amenintare uriasa in toata lumea, aflandu-se intr-o faza nemaivazuta de la Al Doilea Razboi Mondial pana in prezent.
2 si 84. Doua miliarde de oameni traiesc in zone in care sunt conflicte puternice. Un sfert din toata populatia globala traieste zi de zi in zone unde avem conflicte active. Regiunea Tigray din Etiopia, Sudanul de Sud, Siria, Yemen, Afganistan sunt cele mai periculoase zone, la care adaugam si Ucraina. Peste 84 de milioane de oameni au fost nevoiti sa plece din zonele unde locuiau din cauza conflictelor, violentelor si incalcarii drepturilor omului. Doar in acest an peste 274 de milioane de oameni vor avea nevoie de asistenta umanitara.
10. Copiii din Yemen sunt atat de infometati incat isi mananca propriile maini. De mai bine de sase ani Yemen se afla in centrul unui conflict sangeros, un conflict civil intre fortele saudite sustinute de Guvern si razboinicii Houthi sustinuti de Iran. Un sfer de milion de oameni au fost ucisi, insa un numar si mai mare au fost nevoiti sa treaca printr-o infometare sora cu moartea. Copiii au fost cei mai afectati. La fiecare 10 minute un copil moare in Yemen potrivit Natiunilor Unite. Si cei care nu mor isi mananca mainile la propriu ca sa supravietuiasca inca o zi…
13. Peste 13 milioane de sirieni si-au parasit locuintele si orasele de la inceputul razboiului. Criza refugiatilor din Siria ramane cea mai grava din lume, cu peste 13.2 milioane de oameni departe de casele lor si de zonele in care s-au nascut. Peste 2 milioane de oameni au ajuns sa traiasca permanent in tabere improvizate cu acces limitat la servicii de baza.
Razboiul din Siria a inceput cu Primavara Araba, niste proteste impotriva autoritatilor, si rebeliuni in toate tarile din Orientul Mijlociu incepute prin 2010. Sirienii voiau reforme, insa presedintele de atunci Bashar al-Assad a demonstrat ca democratia nu era prioritatea sa. Armata a intervenit si a deschis focul impotriva miilor de demonstranti de pe strazi.
Au aparut imediat factiuni rebele care s-au tot batut cu fortele guvernului si inca se mai bat si astazi. Razboiul civil pornit acum 12 ani inca este cel mai grav razboi de acest tip din secolul in care ne aflam la acest moment.
60 si 880.000. Conflictul din Myanmar este cel mai lung razboi civil din lume. Dureaza de peste 60 de ani, au fost multe conflicte civile si represalii militare pornite din cauza gruparilor minoritare etnice care au tot aparut de prin anii 1948, cand tara isi castiga independenta fata de Marea Britanie. In 2011 a fost o raza de speranta ca se va termina conflictul civil, dar controlul militar mentinut a ruinat toate sperantele.
In 2017 lucrurile au degenerat cand fortele armate din Myanmar, Tatmadaw si fortele de securitate locala au inceput epurarile etnice in minoritatatea musulmana Rohingya, distrugand sate intregi si fiind omorati mii de oameni.
Peste 880.000 de refugiati din Rohingya au plecat din tara, oamenii au calatorit zile intregi pe jos in incercarea de a ajunge in Bangladesh. Astazi toti traiesc in cea mai mare si cea mai populata tabara pentru refugiati din lume, Kutupalong. Si ce e mai grav este ca jumatate dintre refugiati sunt copiii…
41%. Tarile cele mai afectate de conflicte active pierd, in medie, 41% din PIB. Pe langa oamenii care mor, suferinta ramasa in urma si distrugerile de la nivelul infrastructurii, conflictele din toata lumea afecteaza extrem de mult si economiile regionale si nationale. De ce e important sa ne uitam si la PIB cand discutam despre razboi si conflicte? Cand violentele afecteaza o economie efectele vor fi resimtite pe termen lung, chiar si dupa ce conflictele nu mai exista, toata lumea va saraci ca urmare a problemelor lasate in urma de razboaiele pe banda rulanta din toata lumea.
80%. Conflictele directioneaza spre zonele „fierbinti” peste 80% din nevoile umanitare. Costurile conflictelor globale au depasit frecvent 14 trilioane de dolari. Suma e de ajuns pentru a scapa de foamete de 42 de ori. E suficient sa ne imaginam ce am fi putut face cu atat de multi bani daca nu am fi avut conflicte si razboaie in toata lumea si oameni care prefera sa lupte decat sa traiasca in pace si bunastare.