11 decembrie 2023

Un somn cat mai odihnitor in fiecare noapte este esential pentru sanatatea noastra, pentru productivitate si pentru starea noastra generala. Lipsa somnului este deja o problema globala, multe tari confruntandu-se cu ea. Pe langa efectele asupra sanatatii, lipsa somnului va duce si la o eficienta scazuta la locul de munca, la productivitate scazuta si la randament mai slab, de unde si venituri mai mici pentru companii.

Am auzit deja despre oameni de afaceri si celebritati care se lauda ca pot functiona normal pe timpul zilei daca dorm doar 3-5 ore pe noapte. Insa pentru oamenii obisnuiti cele 7-9 ore de somn pe noapte recomandate de catre specialisti sunt extrem de importante. Lipsa somnului suficient poate aduce cu sine o multime de probleme medicale sau le poate acutiza pe altele.

De exemplu, daca nu dormi un numar suficient de ore vei avea probleme cu tensiunea arteriala, cu sistemul circulator, cu depresia. Se adauga imposibilitatea concentrarii, schimbari frecvente de stare de spirit, emotii puternice, dezorientare, problemele cu memoria, durerile de cap, cresterea in greutate, sistem imunitar cu probleme, libido scazut. Pe langa aceste efecte vizibile sunt si multe efecte la nivelul organelor interne si la nivel celular pe care nu le putem vedea, dar care ne distrug incet, incet organismul si ne aduc rapid pe un pat de spital.

Si de multe ori privarea de somn este si o tehnica de tortura, deci ce rost are sa te torturezi singur? Cele doua topuri de mai jos, cu tarile unde oamenii nu dorm suficient de multe ore si cu tarile unde oamenii dorm suficiente ore pe noapte, sunt relevante pentru situatia in care se afla cetatenii din anumite tari si pot fi un semnal de alarma, mai ales pentru tarile din prima partea a topului general.

Tarile unde locuitorii dorm prea putin in fiecare noapte

Japonia este cu siguranta in topul tarilor unde oamenii nu dorm suficient de multe ore pe noapte. Asta si pentru ca in Japonia se munceste foarte mult, uneori si peste programul obisnuit. In semn de loialitate pentru companie japonezii ajung sa isi sacrifice sanatatea si viata personala doar de dragul aprecierilor de la sefu’.

Au fost nenumarate cazuri in Japonia de deces din cauza epuizarii la munca si a lipsei de somn. In ultimii ani, companiile japoneze au facut un pas important spre a sustine si a ajuta angajatii si le-au permis sa doarma si la munca.

Si daca te gandesti ca doar Japonia are probleme cu somnul, intr-o cursa nebuneasca extrem de stransa cu ea se afla si Coreea de Sud sau Arabia Saudita. Daca in Japonia durata medie a somnului zilnic pe timp de noapte este de mai putin de 6 ore si 20 de minute, in Coreea de Sud avem mai putin de 6 ore si 30 de minute, la fel si in Arabia Saudita, deci nici acolo nu se doarme mai deloc.

Filipinele completeaza topul celor mai somnorosi locuitori ai planetei, cu ore de somn sub 6 ore si 45 de minute pe noapte in medie, dupa care vine Malaezia, cu mai putin de 6 ore si 45 de minute, la egalitate cu Filipinele. Cele sapte ore de somn recomandate pentru refacerea organismului si a creierului nu exista, sunt doar un ideal prea greu de atins in toate cele cinci tari.

La nivel de orase, Berlinul e in topul oraselor unde nu se doarme mai deloc noaptea, cu o medie de doar 6 ore dormite pe noapte. Manila e pe locul 2, cu 6.3 ore de somn per noapte, dupa care vine Seoul cu 6.4 ore dormite noaptea si asta in medie. Nu se doarme suficient in Cairo, Jakarta, Bogota, Madrid, Rabat, Moscova, Ottawa, Brasilia, Kuala Lumpur. In toate aceste orase nu se ating aproape niciodata cele 8 ore de somn recomandate si rareori se ajunge la 7 ore de somn in medie per noapte.

Tarile unde locuitorii dorm cel mai mult in fiecare noapte

Cum nicio tara din lume nu reuseste sa aiba opt ore de somn in medie pe noapte, nu e de mirare ca toate tarile din partea opusa a clasamentelor, cele unde locuitorii dorm bine si aproape suficient, nu reusesc sa atinga cifra ideala. In medie oamenii din aceste tari dorm cam 7.5-8 ore pe noapte. Dar discutam de tari dezvoltate, de tari unde viata e mai usoara si unde oamenii nu au atat de multe griji.

Noua Zeelanda, Finlanda, Tarile de Jos sau Marea Britanie sunt in acest top al tarilor unde se doarme bine. Orasul unde se doarme cel mai mult noaptea e Buenos Aires, Argentina, cu 10 ore in medie pe noapte dormite extrem de bine, cu o ora peste numarul de ore recomandate.

Mexico City, Mexic, Beijing au locuitori care dorm in medie noua ore pe noapte, ceea ce e perfect. Se doarme suficient si in Canberra, Roma, Paris, Ankara, Islamabad, New Delhi, cu o medie de peste 8.1 ore de somn per noapte.

Aceste topuri trebuie raportate si la numarul de ore muncite intr-un an. De exemplu, Hanoi, Vietnam are locuitori care muncesc in medie 2.691 ore, 10.5 ore pe zi, ceea ce e imens, asa ca noaptea cu siguranta dorm ceva mai multe ore decat oamenii din alte zone ale globului. Mexico City, Mexic se afla pe locul 2 in privinta orelor lucrate, cu 2.622 ore lucrate pe an.

Stockholm, Suedia, are locuitori care nu se omoara cu munca, au doar 1.424 de ore muncite pe an, si asta in medie. Luxembourg e pe locul 2 cand vine vorba de ore muncite, cu 1.427 ore anual. Londra are cetateni care lucreaza in medie doar 2.003 ore pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *