La fiecare cateva zile reapare retorica Moscovei legata de utilizarea armelor nucleare in Ucraina pentru a iesi victorioasa dintr-un razboi de uzura care decimeaza armata Rusiei. Rusia nu prea mai stie ce vrea si ce are de facut intr-un razboi pe care cu siguranta nu il va castiga prea curand. Dar un atac nuclear sau o demonstratie a fortei Rusiei in fata tuturor e posibil oricand…
Intr-o saptamana sustine ca va folosi arme nucleare daca se simte provocata si atacata, in alta saptamana toti oficialii rusi si presedintele Rusiei sustin ca nu se va purta niciodata un razboi nuclear…
Expertii in razboi si confruntari armate directe sunt de parere ca ar fi posibile cel putin trei scenarii in care Rusia ar putea sa foloseasca arme nucleare ca sa aduca avantajul de partea sa si sa sperie lumea, NATO si Ucraina, armata ucraineana. Care ar fi aceste trei scenarii si la ce ne putem astepta in viitor?
Scenariul 1: 1 dispozitiv nuclear si multa retorica centrata in jurul fricii
Rusia testeaza arme nucleare pentru a da un semnal de alarma catre Ucraina si toate tarile ce o sustin, ca sa demonstreze tuturor ca poate si ca are si cu ce. Daca se ajunge la asa ceva retorica de la Kremlin se schimba radica, razboiul din Ucraina devine un conflict existential pentru statul rus. Ultimul test nuclear facut a avut loc in U.R.S.S. pe 24 octombrie 1990. In afara de Coreea de Nord care are o problema cu „jucaria” nucleara, din 1998 niciun alt stat nu a mai recurs la astfel de teste periculoase.
Unde ar putea testa Rusia arme nucleare? In regiunile nordice ale Ucrainei, in ape internationale, in zone nelocuite din Ucraina. Desigur, Rusia se va asigura ca nu vor fi victime si ca nivelul de raditatii va fi unul scazut.
Ucraina nu va fi impresionata de testele Rusiei, nici restul aliatilor, asta pentru ca deja stim ce capacitate nucleara si ce arme nucleare are Kremlinul. Kievul simte deja ca acest conflict pornit pe 24 februarie 2022 e unul existential, asa ca nu se va lasa intimidata. Si daca ar fi un singur test nuclear Rusia nu ar castiga nimic. Ar avea de castigat tot Ucraina, care va avea mai mult suport ca inainte de la toti aliatii sai.
Cel mai grav efect si unul sesizabil va fi la nivelul relatiei Rusia-China. China nu tolereaza razboiul nuclear declansat de vreun stat si se opune relatiilor cu orice tara care foloseste sau ameninta cu folosirea armelor nucleare. Asa ca relatia se va raci imediat ce Rusia va face aceasta greseala si consecintele diplomatice vor aparea pe loc.
Scenariul 2: O arma de lupta tactica si multa ingrijorare pe front
In al doilea scenariu posibil Rusia foloseste arme nucleare impotriva armatei ucrainene, dar si impotriva infrastructurii care asigura energia in tara. Armele nucleare tactice vor fi lansate spre Ucraina si vor viza strict armata, cu efecte negative evidente si asupra civililor. Rusia are cu ce la acest capitol: detine peste 2.000 de arme nucleare tactice pe care le poate lansa cum doreste asupra unui stat, din avion, puse pe rachete, de pe nave. Se va mai folosi si sistemul cu raza de actiune scurta Iskander-M. Unele arme nucleare tactice au raza de actiune cu pana la jumatate de kilometru peste cea a bombei de la Hiroshima…
Armata ucraineana nu va mai putea avansa asa de usor daca Rusia foloseste arme tactice nucleare in regiuni precum Luhansk, in apropierea liniei Troitske-Svatove-Kreminna. Ucraina nu va ceda si luptele vor continua sa fie crancene pe toate fronturile, armata ucraineana se va concentra mai mult pe atacuri aeriene si pe aparare aeriana. Bombele nucleare nu vor produce pagube atat de mari la nivelul infrastructurii ucrainene, deci eficienta va fi foarte scazuta.
Rusia va incerca sa nu detoneze arme nucleare prea aproape de oamenii sai din teren si de teritoriile ocupate. Relatia China-Rusia va fi una aproape inexistenta daca se ajunge la acest scenariu de razboi. Iarasi Ucraina va avea parte de si mai mult suport si va primi si mai multe arme ca sa se apere. Asistenta umanitara va fi si mai mare din moment ce apar in joc si radiatii si civili care vor avea de suferit cu siguranta.
Scenariul 3: Arma terorii si o mutare gresita a Rusiei
Rusia ajunge sa foloseasca arme nucleare strategice impotriva Ucrainei. Sunt vizati atat aliatii internationali, cat si oamenii din Ucraina. Instalatiile militare si infrastructura Ucrainei vor fi vizate direct. Occidentul si SUA nu vor raspunde la provocare si nu vor lansa atacuri nucleare.
Vladimir Putin ajunge sa perceapa conflictul din Ucraina ca fiind unul ce are consecinte directe asupra sa. Asa ca presedintele Rusiei va vedea in arma nucleara singura cale de a se mentine la putere si a ramane in viata si va face orice sa o foloseasca in interesul si in avantajul sau.
Deja Rusia a pus paie pe foc cu acuzatiile la adresa Ucrainei legate de bomba murdara pe care ar fi vrut sa o foloseasca. Ucraina a negat orice fel de acuzatii de acest fel.
SUA nu va reactiona cu atacuri nucleare, la fel se va intampla si cu alte tari care au o astfel de capacitate. Tarile NATO aflate aproape de Rusia se tem deja pentru ele si incurajeaza SUA si NATO sa ofere un raspuns tactic clar si puternic in asa fel incat Rusia sa stie cu cine se bate de fapt in afara de oamenii si armata din Ucraina.
SUA si NATO nu vor ataca Rusia si nu vor viza Rusia niciodata, vor tinti doar ce se intampla in Ucraina si fortele armate de acolo. Conflictul va escalada puternic in Ucraina, spre disperarea armatei ucrainene, dar Ucraina va continua sa lupte pana la final. Occidentul ramane departe de conflictul direct cu Rusia si se concentreaza doar pe situatia din Ucraina si pe tot ce se intampla in interiorul granitei sale.