
La mai bine de 10 luni de la invadarea Ucrainei, Rusia are in continuare mari probleme pe front, asta dupa ce armata din Ucraina si oamenii de acolo au dovedit ca pot sa faca fata inamicului fara sa aiba nevoie de prea multe… Si asta i-a infuriat teribil pe rusi, care s-au vazut nevoiti sa isi schimbe planurile pe masura ce treceau lunile si razboiul parea tot mai departe de un final asa cum si l-au dorit cei din Moscova. Cum va fi insa in 2023 in Ucraina? Si ce ii asteapta pe oamenii si pe soldatii de acolo?
In ultimele luni armata ucraineana s-a concetrat pe eliberarea a mii de kilometri de teritoriu pe care Rusia a tot incercat sa il controleze, fara prea mare succes. Rusia e si asa sub o presiune uriasa din partea U.E. si a NATO, dar si din partea propriilor cetateni care mai inteleg ce se intampla pe front.
Conflictul din Ucraina a intrat deja intr-o noua faza in care s-au schimbat tacticile de lupta, se deschide un front nou in estul Ucrainei, se bombardeaza „fara numar” si se folosesc drone peste tot, totul pentru a lasa oamenii in bezna si fara caldura, fara resurse in plina iarna. Plus ca s-au sabotat conductele europene cu gaz si petrol. Dar Ucraina a primit si primeste ajutor economic si militar solid si succesul pe front s-a datorat si acestui ajutor neintrerupt dublat de sanctiuni dure aplicate Rusiei.
Ucraina si aliatii sai trebuie insa sa vina cu o abordare noua in 2023 daca se doreste si o victorie clara pe fronturi. Deja SUA au promis presedintelui Ucrainei ajutor „atat cat va fi nevoie”. Asta inseamna ajutor militar, echipamente, ajutor pentru civili, umanitar, planuri de reconstructie a tarii dupa razboi.
Si cand te gandesti ca Moscova si Vladimir Putin au plecat la razboi cu un plan de trei zile, o operatiune speciala care ar fi trebuit sa se termine rapid si regimul de la Kiev sa fie inlaturat usor… Putin a gresit si continua sa greseasca subestimand puterea Ucrainei si rezistenta, dar si puterea aliatilor si a NATO. Rusia a pierdut de la inceputul razboiului peste 100.000 de trupe, asa ca presiunea pe Putin e una foarte mare in continuare pe masura ce tot mor rusi in Ucraina si au loc si mobilizari fortate.
Pe frontul de vest lucrurile sunt deja dificile pentru Rusia si vor ramane si in 2023, mai ales ca e iarna si ofensiva va fi mult ingreunata. Inaintarea spre Odesa sau spre Mykolaiv e foarte complicata si ea. Ceea ce isi doreste Rusia din 2023, in iarna cel putin, este sa isi consolideze pozitiile si sa reduca operatiunile, dar vrea sa lanseze si noi atacuri puternice asupra Ucrainei.
La inceput de primavara se vor relua atacurile puternice si vor muri iarasi sute de soldati si civili ucraineni.
Totusi, Rusia nu termina anul fara victorii importante: in septembrie 2022 reusea sa anexeze ilegala regiunile Luhansk, Donetsk, Zaporizhzhia si Kherson. Concomitent cu anunturile de anexare au fost mobilizati inca 300.000 de soldari, 80.000 de soldati au ajuns de la Dnipro pana la Kherson, asta desi frontul in acel punct nu avea sanse deloc sa reziste…
Tot ce incearca si va incerca Rusia si in 2023 va fi sa distruga infrastructuri de orice fel si sa forteze poporul ucrainean sa se predea rusilor. Ceea ce nu se va intampla, desigur. Ucrainenii nu au stat degeaba si si-au imbunatatit sistemele de aparare reusind sa distruga rachetele si dronele care amenintau tinte civile.
In urma vizitei presedintelui Ucrainei din decembrie 2022, in SUA, America s-a angajat sa ofere tarii aflate in razboi sisteme de aparare moderne Patriot. Aliatii incearca in continuare sa rezolve orice fel de probleme cu apararea ucraineana pentru a permite Ucrainei sa reziste cat mai bine in fata furiei Rusiei. Ucraina primeste in continuare arme si echipamente, are in vedere si folosirea mai eficienta, poate, a sistemelor lansatoare de rachete HIMARS cu raza de actiune mai mare.
Slovacia si-a anuntat deja intentia de a fabrica munitie miliatara pentru Ucraina, dar eforturile trebuie sa fie internationale si comune, mai multe tari trebuie sa se implice. In 2023, Ucraina va suferi cu siguranta pierderi si mai mari, va avea probleme si mai mari economice, sociale. Bugetul e problematic in 2023 pentru Ucraina, e un deficit de peste 38 miliarde de dolari.
In 2023, Rusia va intelege si mai clar, daca mai era nevoie, ca nu are cum sa castige razboiul odata cu un control total asupra Ucrainei, cum isi dorise de la inceput. Deja Vladimir Putin, presedintele Rusiei, e foarte implicat in razboi, personal, si asta inseamna ca nu isi va putea permite sa piarda deloc si nici sa faca pasi inapoi, sa accepte o pace care nu va fi in favoarea Rusiei…
De cealalta parte, Ucraina va fi la fel de bine echipata si in 2023 si va lupta cat de mult va putea, insa nu are suficient echipament cat sa castige fara drept de apel razboiul care se apropie de un an de desfasurari de forte pe fronturi diferite in tara. Totul depinde de cum va iesi Ucraina din iarna care tocmai a inceput si cum se va descurca si cu un razboi, ce fel va arata ofensiva in primavara, ce vor face cele doua armate. Aceste miscari si evolutia de peste iarna si in primele saptamani de primavara vor determina cu siguranta traiectoria razboiului in 2023.
Si mai e ceva: sa speram ca Rusia se va limita la a „flutura” armele nucleare si bombele nucleare doar la nivel de discurs. Daca lucrurile vor sta si mai prost pentru Rusia s-ar putea sa vedem in 2023, in disperare de cauza, si folosirea pe scara redusa, punctual, local a unor arme nucleare sau chiar a unei bombe nucleare cu raza limitata de actiune. Ceea ce ar fi o catastrofa globala, nu doar locala, cu efecte pe termen lung pentru toata lumea si mai ales pentru tarile invecinate…