9 septembrie 2024

Razboiul din Ucraina se apropie de o borna importanta, cea de un an. Primul an de razboi si 365 de zile de panica, de durere, de atacuri nemiloase si sute de mii de morti, civili si soldati. Din ianuarie 2023, dupa ce Germania a acceptat pana la urma sa dea unda verde la trimiterea de tancuri in Ucraina in speranta ca vor schimba ceva pe front, Rusia a inceput sa se inflameze si sa ameninte. NATO si SUA merg insa mai departe si incearca sa inarmeze Ucraina destul de bine pentru a putea face fata macar razboiului daca nu sa il castige in viitor…

Tancurile si trimiterea lor in Ucraina au fost de zile bune subiectele fierbinti ale discutiilor din NATO. Presedintele Ucrainei a cerut mereu armament si chiar aceste tancuri pentru a putea sa faca fata atacurilor puternice ale Rusiei. Discutiile au tot fost duse in puncte in care nu prea s-a putut lua o decizie. NATO nu doreste in niciun fel sa provoace Rusia si sa declanseze al Treilea Razboi Mondial. Tancurile, cand vor ajunge, vor fi doar un ajutor oferit Ucrainei, NATO nu vine sa lupte pe front alaturi de Ucraina si in niciun caz nu isi doreste escaladarea conflictului.

Reactia Rusiei la auzul intentiilor NATO si statelor care ajuta Ucraina a fost una virulenta. Secretarul Consiliului de Securitate rus, Nikolai Patrushev, a iesit cu o declaratie halucinanta sustinand ca Vestul incearca sa distruga Rusia. Ambasadorul Rusiei in SUA, Anatoly Antonov a mers pe aceeasi retorica a Moscovei si a afirmat ca SUA incearca sa impinga Ucraina sa lanseze atacuri „teroriste” in Rusia.

In spatele temerii de tancurile trimise, care nu vor ajuta la nimic in esenta, nu vor schimba soarta Ucrainei pe front in urmatoarele luni, Rusia are nevoie de o explicatie in fata poporului rus, de ce a mai continuat razboiul si de ce Rusia nu a reusit sa isi atinga scopurile deloc nici pana acum.

Razboiul presupus NATO-Rusia este cea mai buna „masca” pentru nenorocirile care se intampla in Ucraina, total nejustificate. Si e si un motiv puternic pentru ca Rusia sa lanseze atacuri nucleare si sa foloseasca arme nucleare, bombe nucleare fara sa dea explicatii nimanui si fara sa ii pese de urmari. Razboiul informational dus impotriva Vestului si impotriva NATO pare sa aiba mult mai mult succes decat razboiul din Ucraina.

Cu toate astea, Rusia se teme in continuare de NATO chiar si cu tancuri trimise pe front care nu prea vor aduce nimic nou pe fronturi. De ce? Pentru ca, potrivit analistilor politici, Rusia nu are cum sa reziste intr-u razboi cu Alianta. Si chiar daca se va ajunge, prin absurd, la confruntari directe NATO-Rusia, pentru Rusia conflictul va fi de scurta durata pentru ca rezistenta sa dupa un razboi de un an sau mai mult este mult prea slaba.

Ucraina va continua sa ceara armament si echipamente, sustinere si dupa ce are toate tancurile, insa NATO si membrii sai se vor gandi mereu suficient de mult pentru a nu pica in capcana Rusiei care de abia asteapta escaladarea conflictului mocnit din Ucraina. Sa ne amintim doar de tacticile perfice ale Uniunii Sovietice in timpul Razboiului Rece.

Planurile SUA de a trimite 30 de tancuri Abrams, intr-un gest simbolic, au determinat Germania sa renunte la obiectiile in privinta tancurilor Leopard. Dar de la a dori sa trimiti armament si tancuri si pana la a le si vedea pe front folosite de ucraineni va mai trece mult timp. Nici NATO si nici tarile care au fost de acord cu trimiterea de armament si care sustin Ucraina nu se tem de nimic si sunt in stare sa renunte la parte din armamentul lor care ar fi extrem de util intr-un eventual razboi extins.

Danezii au decis sa trimita artilerie Caesar, norvegienii au decis sa trimita tancuri Leopard, si alte tari ar putea urma exemplul pe viitor pe masura ce se aduna luni de razboi si Rusia nu cedeaza deloc in Ucraina.

Decizia comuna a NATO si a tarilor care rezoneaza cu Ucraina de a ajuta mereu si sustinut tara inseamna si un alt lucru important: Vestul are incredere in Ucraina, toleranta Vestului este din ce in ce mai mare fata de riscuri asumate, asa ca sansele Ucrainei de a invinge Rusia ar putea spori in viitor.

La inceput, cand aveam cateva saptamani de razboi, Vestul a crezut ca Ucraina va pierde in fata Rusiei, s-a ferit de ajutor „pe fata” de teama escaladarii conflictului cu Rusia. Asa ca s-au oferit doar arme de aparare. A fost si teama de a nu ajunge arme americane, de exemplu, pe mana Rusiei, dar si teama de a nu transforma razboiul din Ucraina in al Treilea Razboi Mondial dintr-o incercare nevinovata de a ajuta.

Dar Ucraina a rezistat si inca rezista, Rusia si-a schimbat tactica si s-a indreptat spre Est, spre eliberarea unor regiuni. SUA a oferit rachete cu raza larga de actiune pentru ca Ucraina sa atace si ea, nu doar sa primeasca lovituri dupa lovituri, HIMARS.

Din toamna Rusia a schimbat iar tactica de lupta pe front, si, daca a vazut ca nu face nimic nici in Est, a trecut la lovituri nemiloase asupra tintelor civile de tot felul, asupra infrastructurii energetice. Si dronele iraniene au fost trimise pentru a distruge cat mai mult, dar Ucraina a rezistat iarasi si le-a tot doborat. Tarile Vestice au trimis si mai multe sisteme de aparare aeriana ca sa ajute Ucraina sa faca fata dronelor, NASAMS si Patriot. Vehiculele armate grele au fost o idee buna si era nevoie de ele de abia cand a venit iarna adevarata si a inceput si 2023.

Rusia a pierdut pana acum in Ucraina peste 1.600 de tancuri si are mari probleme in a face un upgrade la flota de T-72-uri. Dar are vreo 400 de tanuri T-90 care ar fi servisabile.

Se discuta deja despre Franta, Polonia, Canada, care trimit si ele tancuri in Ucraina, dar tot vor fi prea putine, pentru ca presedintele Ucrainei a afirmat ca are nevoie de aproape 500 de tancuri ca sa reziste in fata Rusiei. Si va fi nevoie si de antrenament pentru trupele ucrainene ca sa poata opera toate tancurile, deci va dura mult. De abia din primavara vor ajunge si primele tancuri si se va vedea cum se va imbunatati situatia Ucrainei pe fronturi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *