
Dincolo de razboi, de criza economica si de recesiunea care ar putea avea efecte devastatoare din 2023 daca nu suntem foarte atenti ce facem cu gazele si cu energia electrica, cu preturile lor si cu inflatia aferenta, in lume sunt multiple crize umanitare la care probabil nici nu ne gandim. Crizele umanitare nu sunt usor de rezolvat, implica mult efort din partea tuturor actorilor implicati, dar si multa rabdare, solutii rapide la probleme reale. Cele mai mari crize umanitare ale prezentului sunt un subiect pe care nu ar trebui sa il neglijam indiferent de ce se intampla in lume.
Recent, am asistat la cea mai mare criza umanitara a prezentului, cea din Ucraina, pornita in 24 februarie 2022 din cauza invadarii Ucrainei de fortele armate rusesti. Milioane de oameni au fugit din tara si au cautat sa se refugieze in alte tari care au acceptat sa ii primeasca momentan sau definitiv. Criza se va adanci pe masura ce zilele de razboi vor continua sa se adune si Rusia nu va fi dispusa la negocieri si la incetarea conflictului din Ucraina.
Dar dincolo de aceasta criza importanta din 2022 mai avem si altele mult mai importante si mai grave…
Republica Democratica Congo. Intre anii 2017 si 2020, epidemia extinsa de Ebola din RDC a fost a doua cea mai mare din istorie. De ani buni una dintre cele mai mortale si mai lungi crize a tot continuat in Republica Democratica Congo. In 2021, tara devenea zona cu probleme umanitare uriase, 5.5 milioane de congolezi parasindu-si casele sau tara.
A mai inceput si o epidemie de poliomielita in 2018, congolezii au avut si invazii uriase de lacuste, inundatii devastatoare si conflicte regionale. 27 de milioane de congolezi au cerut deja asistenta umanitara in ultimii ani, o crestere uriasa de peste 100% fata de 2018-2019.
Cum s-a ajuns intr-o asemenea situatie? Foarte simplu. Tara a suferit mult de pe urma dominatiei coloniale belgiene, a ajuns la un moment cand nu a mai stiut ce sa faca, odata ce si-a castigat independenta in 1960. Disputele etice, conflictele cauzate de resursele naturale tot mai putine si de pamant nu au lasat armele sa taca in zona.
De prin anii 1990 au inceput sa fie construite scoli, centre pentru tratarea pacientilor, au venit voluntari si profesori, au fost sustinute si dezvoltate proiecte ample pentru stimularea agriculturii zonale. Nu au fost uitate infrastructurile pentru apa si canalizarile mai ales in provinciil care de abia isi reveneau de pe urma celor doua razboaie civile.
Conflictul din Afganistan. A inceput prin 1978 si a continuat decade la rand. In 2021 criza din Afganistan s-a adancit, existand peste 24.4 milioane in termeni de nevoi umanitare si ducand insecuritatea alimentara in niste zone greu de imaginat.
Cum s-a ajuns aici? Conflictele politice si civile au pus presiune mare pe infrastructura nationala si pe economie. De mai bine de 40 de ani tot avem conflict deschis in Afganistan, asa ca era firesc ca oamenii sa aiba de suferit mereu.
Accesul la apa potabila, la apa si educatie nu a mai fost posibil, multi locuitori au fost nevoiti sa isi paraseasca tot ce au avut si sa plece din zonele unde s-au nascut si au trait pana la izbucnirea conflictelor. Nu sunt locuri de munca, au mai venit si cutremurele, schimbarile climatice si Afganistanul a devenit imediat un pol important al crizelor umanitare.
Organizatii din toata lumea ajuta si contribuie la reducerea impactului crizei umanitare de acolo, oferind servicii esentiale, protectie si tot ce e nevoie pentru a se reveni la o viata cat de cat normala in contextul dat.
Conflictul din Yemen. Razboiul Civil din Yemen a lasat peste 80% din populatia tarii intr-o situatie disperata, avand nevoie de asistenta, de mancare si de siguranta. Economia, infrastructura locala si educatia au avut de suferit enorm. In 2021 erau 5 milioane de oameni din acea zona care traiau cu grija mancarii de a doua zi, in 2022 am ajuns sa avem 16.2 milioane de oameni in aceeasi situatie… 20.7 de yemeniti au nevoie de asistenta umanitara in fiecare ora si in fiecare minut.
De ce s-a ajuns la o asemenea situatie acolo? Violentele din Yemen au escaldat dupa momentul martie 2015, somajul e urias, nesiguranta zilei de maine e extrem de mare si nesiguranta civililor e o problema reala. Si ce e mai grav este faptul ca ajutorul umanitar ajunge foarte greu in tara din cauza conflictului continuu si din cauza luptelor care se duc mereu in acea regiune.
Organizatii importante incearca mereu sa garanteze apa, conditii de trai normale si igiena pentru zone din Yemen unde se poate ajunge fara riscul unor conflicte armate deschise.
Criza siriana. Ce a inceput ca un raspuns imediat la un protest pasnic in 2011 s-a transformat intr-o criza uriasa, un conflict armat care continua si astazi. A urmat un exod a peste 5.5 milioane de refugiati, peste 6 milioane de sirieni au fost dusi in alte parti ale tarii. Decembrie decembrie 2021: 14 milioane de sirieni inca au nevoie de ajutor umanitar, inclusiv 4.8 milioane de copii. In Siria e cu siguranta cea mai severa criza umanitara din lume.
Cum s-a ajuns la o asemenea criza? La fel ca si in Yemen, si in Siria au tot fost conflicte. Razboiul civil declansat dupa Primavara Araba din 2011 a tot continuat, s-au implicat multe natiuni si factiuni si lucrurile s-au tot complicat intre timp. Civilii au fost cei care au avut de suferit, au parasit locuintele, au fugit din tara sau au ajuns sa se chinuie in tara traind de pe azi pe maine si cu teama de a nu fi ucisi.
Organizatii din toata lumea au incercat in tot acest timp sa ajute copiii, dar si adultii si sa le ofere tuturor hrana, ajutor si siguranta, dar si o viata cat de cat normala in conditiile date.