6 decembrie 2024

Uniunea Europeana este un ideal pentru multe tari. Intrarea in uniunea politica si economica formata din 27 de tari inseamna mai multe avantaje pentru tara care obtine statutul de membru cu drepturi depline.

Bunurile, serviciile, banii circula liber intre membrii comunitatii europene, cetatenii pot trai si lucra oriunde vor in interiorul uniunii. Exista o singura moneda unica, Euro, adoptata rand pe rand, la momente diferite din timp de tarile care fac deja parte din UE.

Statutul de membru UE aduce desigur si bani pentru bugetele nationale, sprijin si o calitate mai buna a bunurilor si serviciilor, a conditiilor de munca. Ucraina ravneste la acest statut, dar mai are de asteptat destul de mult pana sa isi vada visul devenit realitate…

Ucraina a devenit recent, pe fondul invaziei incepute de Rusia in 24 februarie 2022 si amenintarilor tot mai mari din partea Moscovei, candidat oficial la UE, primul pas spre statutul de membru cu drepturi depline. Dar procesul in urma caruia Ucraina devine membru UE va dura ani cel mai probabil si va fi destul de anevoios.

Presedintele Volodimir Zelensky a inceput demersurile de aplicare pentru statutul de membru UE inca din februarie 2022, cu gandul la beneficiile financiare normale pe care le poate primi tara de la UE. Dar motivul nu e doar unul economic. Ucraina vrea independenta ca stat european, suveranitatea recunoscuta.

Din partea Rusiei, Vladimir Putin a subliniat ca Ucraina poate sa faca parte din UE, tara sa nu are probleme cu aceasta decizie. Dar a comentat vehement la pasul spre NATO si aderarea la NATO a Ucrainei. Chiar si asa, Kremlingul urmareste cu interes ce se intampla cu Ucraina si UE pentru ca nici UE nu e un pericol de neglijat pentru planurile Rusiei.

Si pana la urma cum ajunge o tara sa fie membra cu drepturi depline in UE? Procesul e destul de complicat, dar si simplu, in acelasi timp. Prima data, Comisia European, analizeaza daca o tara e potrivita pentru a face parte din UE. Daca are guvernare democratica stabila, daca se respecta drepturile omului, dacare are o economie de piata libera.

Pana la a deveni candidat UE, toate tarile trebuie sa fie de acord cu venirea in comunitate a noii tari. Cand se ajunge la o intelegere, care dureaza ani buni, tara respectiva va adopta pe loc legislatia si regulile UE si le va respecta intocmai.

La final, tara care vrea sa fie membra UE semneaza un tratat pe care toate tarile din UE trebuie sa il aprobe. Ca sa va faceti o idee, Romania, Bulgaria sau Croatia au avut nevoie de 10-12 ani ca sa devina tari membre cu statut full in UE. Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia sunt candidati oficiali de ani, insa statutul de membru nu l-au primit, inca mai asteapta. Pe de alta parte, Turcia a devenit candidat in 1999. Pentru ca au fost probleme cu respectarea drepturilor omului in tara s-a tot amanat orice discutie despre statutul de tara membra UE cu drepturi depline.

Cum se va incadra Ucraina intre tarile UE si cum se va raporta la tot ce inseamna UE? Ucraina va avea cea mai mare suprafata terestra din UE, peste 603 kilometri patrati, va avea a cincea cea mai mare populatie, peste 44 de milioane de oameni, produsul sau intern brut per capita este de oeste 3.724 dolari si deja vinde cam 30% din tot ce inseamna cereale catre UE.

Din 2017, Ucraina are schimburi comerciale si plateste taxe catre UE, s-au schimbat intre timp multe legi si reguli pentru a fi aliniate perfect cu standardele UE, asa ca Ucraina nu va avea probleme cand va avea loc obtinerea statutului de membru cu drepturi depline in UE.

Dar mai sunt multe reforme de facut in Ucraina pana cand totul sa fie perfect din perspectiva UE. Legislatia trebuie sa fie mai coerenta, drepturile omului trebuie sa fie imbunatatite, puterea oligarhilor trebuie redusa si ea, coruptia trebuie eradicata. Si sistemul de justitie ucrainean are probleme si trebuie rezolvate rand pe rand daca se doreste cat mai repede pasul spre UE.

Si mai e ceva de retinut: UE nu a acordat niciodata statutul de candidat unei tari care se afla in plin razboi, asta pana acum. Pana cand pacea in Ucraina nu va inlocui luptele tot ce se intampla cu UE si Ucraina e doar un scenariu de fatada, mai mult din considerente politice.

De vreo opt ani se tot chinuie Ucraina sa mai faca schimbari in tara ca sa ajunga la standardele UE si tot nu reuseste. Cu un razboi pe cap si nicio perspectiva, statutul de membru cu drepturi depline UE este foarte departe pentru Ucraina, desi tara si presedintele sau spera in continuare ca lucrurile vor fi accelerate pe fondul tensiunilor politice, diplomatice, armate din zona…

In mare, cam 70% din cerintele deja formulate pentru Ucraina, venite de la Bruxelles, au fost rezolvate inainte de a incepe razboiul. Nu stim insa cat va mai dura razboiul, ce se va intampla cu Ucraina, ce va face Rusia. Asa ca nimeni nu are de unde sti cat va dura procesul de obtinere al statutului de membru cu drepturi depline UE pentru Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *