De-a lungul istoriei au fost foarte multe razboaie peste tot in lume. Fiecare razboi este un esec colectiv al umanitatii de a rezolva diferendele intr-o maniera civilizata si de a-i trata pe altii cu intelege si compasiune, fara ostilitate si agresiune.
Stim deja prea bine din trecut cata suferita si ce consecinte au razboaiele. Si cu toate astea, asa cum putem vedea si in Ucraina astazi, natiunile si grupurule organizate inca mai apeleaza la ele sa isi rezolve probleme si opinii asupra carora nu reusesc sa cada de acord pe timp de pace… Care sunt lectiile pe care le-am invatat totusi din razboaiele de pana acum?
Violenta si agresiunea se mostenesc in existenta noastra. Sunt raspunsuri naturale la incercarea de a face fata unor amenintari iminentte si unor ostilitati. Afisarea puterii fizice si a armelor devine o necesitate cand ratiunea si emotia nu reusesc sa rezolve conflicte mocnite sau neintelegeri vechi.
Razboiul nu e doar un simplu concept, e o realitate pe care, din pacate, o traim si astazi, in secolul al XXI-lea. In razboi intra doua tabere care sunt profund nemultumite si au multe de impartit, se lupta, apar victime de ambele parti, pierderi de vieti omenesti care puteau fi evitate daca exista comunicare. Totul pana una dintre parti cedeaza sau e distrusa in totalitate si apare dominarea, cucerirea.
Un razboi nu va cauza doar moarte si distrugeri inimaginabile, va duce si la probleme psihice, la rani psihice, la aparitia unor boli mintale si a unor traume psihologice greu de gestionat.
Si totusi, care sunt lectiile pe care le putem invata dintr-un astfel de conflict armat dus la extrem?
Razboaiele cresc controlul guvernamental si autoritatea. Dupa cum bine stim, in razboaiele care au zguduit planeta de-a lungul timpului au fost folosite armate, munitie, tancuri, tot ce s-a putut pentru control asupra regiunilor si pentru impunerea autoritatii, pentru recunoasterea unei puteri depline asupra unui teritoriu. Puterea guvernelor pe timp de razboi creste, apar probleme economice, inflatie, taxe mai mari, multe libertati si drepturi sunt pierdute pe loc in situatii de urgenta. Cine se opune regulilor impuse pe timp de razboi e acuzat de tradare, se ajunge si la pedepse uneori, toate stabilite de guvernarea teritoriului respectiv.
Oamenii obisnuiti ajung sa faca parte din razboi impotriva vointei si intereselor lor. Vedem prea bine astazi, in razboiul din Ucraina, cum civilii ajung sa fie implicati intr-un conflict pe care nu si l-au dorit, in care nu au absolut nicio implicare, nicio treaba. Asa e in razboi, oamenii obisnuiti devin nesemnificativi si se transforma in victime ale unor puteri care incearca sa isi arate puterea. Razboiul nu e doar despre lupte intre armate puternice, e despre oameni care ajung sa isi piarda viata sau sa fuga care incotro pentru a scapa de prapad. Nimeni nu isi doreste razboiul, dar de multe ori civilii se implica pana la urma in el, cei care nu fug din calea lui…
Orice razboi va lasa rani psihologice extrem de greu de tratat. Un razboi va „zdruncina” orice persoana implicata in el. Traumele psihologice si psihice sunt de neimaginat. Cei care lupta isi vor aminti toata viata toata desfasurarea de forte din fata ochilor lor, perioadele grele si cele mai dificile momente din lupte, civilii despartiti de familii vor ramane cu sechele pe viata, oamenii simpli vor avea mari probleme chiar si dupa ce razboiul se va fi terminat. Si aceste probleme psihice nu le vom putea trata prin cateva sedinte de terapie. Pentru ca depresia sau alte probleme psihice, psihologice nu se compara cu trauma psihologica produsa de un razboi in desfasurare fix in fata ochilor tai.
Razboiul ne testeaza valorile morale si etice, limitele lor. Sa incerci sa justifici un razboi in orice fel e una dintre cele mai mari provocari astazi. Este extrem de greu sa justifici orice fel de razboi. Valorile morale si etice sunt atunci mai importante decat oricand. Nu ai cum sa impui natiunilor sa nu se apere, la fel cum nu ai cum sa justifici orice fel de acte de violenta asupra unor natiuni care nu au provocat cu nimic alte natiuni… Moralitatea si etica intr-un razboi sunt extrem de volatile, fiecare parte implicata isi poate declara intentiile si valorile in care crede, dar la momentul in care apar probleme majore valoarea morala si etica este de domeniul trecutului. Va castiga mereu natiunea mai puternica, e adevarat, dar si cea care are valori morale si etice mai puternice va fi castigatoare intr-un final…
Razboiul scoate tot ce e mai bun si mai rau din umanitate. Am vazut de atatea ori ca, atunci cand izbucneste un razboi oamenii se transforma, lupta unul impotriva altuia, se schimba complet. Dar am vazut si ca tot ce e mai bun din noi iese la suprafata, ajutam, intelegem, devenim mai buni in vremuri grele, incercam sa ne depasim pe noi insine si sa demonstram ca putem. Un razboi e un moment perfect sa vezi cum arata fata adevarata a omului, ce inseamna instinctul de conservare, ura, ce poate face indiferenta. Si tot razboiul e momentul ideal sa vezi ce inseamna sa fii om, sa intelegi ce inseamna sa fii om si cat de important este sa ajuti si sa incerci sa contribui si tu la revenirea la normal…