4 decembrie 2024

Primul si Al Doilea Razboi Mondial au fost doua conflicte armate uriase care au lasat in urma durere si zeci de mii de morti pe toate fronturile. De la acele razboaie credeam ca nu vom mai vedea asemenea orori si nu vom mai asista la peisaje dezolante precum cele vazute in cartile de istorie. Insa secolul al XXI-lea ne-a aratat deja pana acum ca oamenii si statele inca mai au multe de impartit si prefera sa o faca violent si neaparat cu varsare de sange si prin implicarea armelor…

Daca te gandesti ca am invatat ceva din razboaiele din trecut e doar o iluzie. Natiunile si oamenii nu au incetat sa caute motive de conflicte si sa se urasca, sa se tachineze si sa se provoace de-a lungul anilor. Si de aici pana la razboaie puternice si conflicte armate cu urmari devastatoare locale si nationale, internationale a fost doar un pas. Iata in continuare cele mai sangeroase razboaie din secolul in care ne aflam…

Al doilea razboi din Congo. A tinut mai bine de cinci ani, intre 1998-2003, a avut radacinile in confruntarile anterioare conflictului, in disputele dintre diverse tabere. In mai 1997 liderul rebel Laurent Kabila a redenumit Zair Republica Democrata din Congo (DRC). La scurt timp a izbucnit un razboi civil urias, multe dintre fortele implicate fiind tocmai cele care il ajutasera sa preia puterea. Armate din noua tari si militii afiliate au devastat tara. Angola, Chad, Sudan, Zimbabwe si Namibia au fost de partea guvernului congolez, in vreme de Rwanda, Burundi, Uganda i-au sustinut pe rebelii anti-Kabila. La final de razboi peste trei milioane de oameni, in mare parte civili, au fost omorati cu sange rece in lupte sau au murit pur si simplu de foame, din cauza bolilor ce au rezultat din conflictul armat…

Razboiul Civil din Siria. Primavara Araba a zdruncinat Orientul Mijlociu si Africa de Nord, oamenii s-au rasculat impotriva autoritatilor din Tunisia, Libia, Egipt, Yemen. In Siria, presedintele Bashar-al-Assad a raspuns la proteste cu un fel de concesiune simulata si cu violente impotriva propriului popor. Razboiul civil izbucnit acolo, care a atins si parte din Iraq a dus la aparitia militantilor din Statul Islamic in Iraq si a Levantului, ISIS. Grupuri de rebeli au facut prapad in teritoriu, zona controlata de guvern a fost redusa la o fasiuta din vestul Siriei. Bashar-al-Assad a venit cu arme chimice, bombe ca sa preia controlul asupra teritoriilor unde erau rebeli, fara sa se gandeasca deloc la populatia urbana, victime colaterale. Militiile curde au patruns pana in nordul Iraq, SUA a venit cu atacuri asupra fortelor opozante puterii in Siria si Iraq. Rusia a venit si ea sa sustinta presedintele si a bombardat Siria in 2015. Milioane de oameni au tot parasit tara, 1 din 10 sirieni au fost ucisi sau raniti in lupte. Peste 500.000 de morti au fost cauzate direct sau indirect de razboi, speranta de viata a scazut la doar 55 de ani…

Razboiul din Iraq. Scopul final a fost inlaturarea regimului lui Saddam Hussein. Pornind de la legaturi presupuse intre regimul din Iraq si al-Qaeda, raspunzatoare de atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA, dar si sub pretextul prezentei armelor de distrugere in masa in Iraq, SUA a lansat un atac asupra regiunii in martie 2003. Razboiul de atunci a avut doua faze distincte: a fost un razboi conventional scurt de o singura parte, unde fortele coalitiei au avut doar 200 de morti intr-o luna de lupte, urmat de o insurgenta care s-a tot intins pe ani buni si a generat zeci de mii de morti. La retragerea trupelor coalitiei formate la inceputul razboiului, in august 2010, mai mult de 4.700 de trupe ale coalitiei fusesera anihilate, 85.000 de civili iraqieni nevinovati au fost ucisi, insa estimarile specialistilor vorbesc despre cifre mult mai mari. In urma conflictului violent s-a ridicat si ISIS, Statul Islamic, un grup sunit care voia sa stabileasca un califat in Iraq si in Siria. Intre 2013 si 2016, alti 50.000 de civili au fost ucisi in conflictul ce a urmat.

Razboiul din Afganistan. SUA a tot atacat regimul taliban din Afganistan mai ales dupa evenimentele din 11 septembrie 2001 din SUA. Talibanii le-au oferit celor din al-Qaeda un loc sigur unde sa se adaposteasca. La inceput SUA a inceput razboiul de acolo pretinzand ca e un razboi impotriva terorismului. Pana in decembrie 2001, talibanii au fost idepartati de la putere, dar talibanii afgani si partea pakistaneza si-au recapatat puterile la granitele tarilor. Talibanii au folosit dispozitive explozive impotriva civililor si militarilor. Intre 2001 si 2016 au murit 30.000 de trupe afgane si politisti, 31.000 de civili afgani. Peste 3.500 de trupe NATO au fost ucise si ele, 29 de tari avand morti acolo. 30.000 de forte pakistaneze si civili au fost omorati de talibanii pakistanezi…

Conflictul din Ucraina devenit razboi in februarie 2022. In noiembrie 2013, presedintele Ucrainei de atunci, de partea Rusiei, Viktor Yanukovych, a preferat o apropiere de U.E. in defavoarea legaturilor cu Rusia. Au aparut imediat proteste in Kiev, protestantii au stabilit o tabara permanenta in Piata Independentei, Maidan Nezalezhnosti. Confruntarile dintre politie si protestari au devenit foarte violente, iar in februarie 2014 au inceput focurile de arma trase impotriva civililor protestatari, criza era din ce in ce mai mare. Presedintele a plecat rapid cand a escaladat situatia. Rusii inarmati au ocupa cladiri guvernamentale in republica autonoma Crimeea. Crimeea urma sa fie anexata la Rusia, dupa ce s-a cedat controlul asupra sa. Anexarea ilegala a fost formalizata in martie de catre Vladimir Putin. Donetsk si Luhansk au urmat la cateva saptamani dupa Crimeea. Puterea de la Moscova a pretins ca toate trupele capturate sau omorate in teritorii ucrainiene erau voluntari…

Pana in vara lui 2014 deja trupele rusesti controlau teritorii vaste din Ucraina. In iulie a fost doborat si un avion de pasageri, cu 300 de pasageri si echipaj omorati intr-o secunda. Era vorba despre zborul Malaysia Airlines MH17. In august s-a deschis alt front si au aparut alte confruntari care amenintau Mariupol. O incetare a focului si o intelegere intre parti a aparut in februarie 2015. Dar asta nu a rezolvat conflictul puternic. Pana in 2017 au murit 10.000 de oameni acolo, majoritatea civili.

A venit si momentul 24 februarie 2022 cand a inceput razboiul in Ucraina, un razboi absurd intre fortele rusesti si cele ucrainiene, cu mii de morti in randul militarilor si cateva zeci in randul civililor deja. Nu se stie cand se va termina razboiul si in ce directie se va indrepta conflictul momentan, cate victime vor mai fi, daca va exista si implicare armata directa din partea NATO si U.E. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *