24 septembrie 2023

O vacanta alaturi de grupul de prieteni poate fi una mult mai reusita decat o vacanta de unul singur sau cu familia. Poti sa faci mai multe lucruri pe care nu le faceai nici de unul singur si nici cand erai cu familia, esti mai relaxat, te distrezi si te simti excelent alaturi de cei care fac parte din viata ta. Planificarea unei vacante cu grupul de prieteni nu e asa de simpla si implica de multe ori mult mai mult stres si o atentie sporita la detalii…

Cand te gandesti la vacanta cu grupul de prieteni te gandesti la relaxare maxima, la distractie cat cuprinde, la zile pline de activitati interesante si la o vacanta perfecta pentru toata lumea. Dar ca sa ajungi acolo ai nevoie de planificare foarte bine gandita pentru ca e vorba de multi oameni care se vor deplasa odata cu tine si care vor avea ideilor lor, pasiunile lor, perspectiva lor asupra vacantei de grup.

Ce ai de facut ca sa te asiguri ca vei avea vacanta perfecta si cand mergi alaturi de grupul de prieteni?

Stabileste un lider (sau doi). Intr-o lume ideala, tu esti cel care organizezi vacanta, dar si grupul. In realitate ai nevoie de un lider care sa stie mereu ce se intampla, sa planifice si sa se ocupe de supravegherea implementarii ideilor, care sa stie ce urmeaza sa se intample. Sau poti alege sa ai mai multi oameni care se ocupa de parti din planificarea calatoriei voastre, de cazare, de bilete, tururi in destinatia aleasa. Vezi la ce se pricepe fiecare si incearca sa ii pui sa faca ce stiu cel mai bine ca toate lucrurile sa iasa perfect si sa aveti o vacanta de grup fara probleme.

Un lider e necesar, dar nu neaparat obligatoriu, mai ales daca sunt si multe orgolii la mijloc. Ce e important sa intelegi este ca nu te poti ocupa doar tu de tot sau nu poti avea foarte multi oameni care fac diverse lucruri. E nevoie de coordonare si de viziune, asa ca ar fi recomandat sa gasesti liderul despre care am discutat inca de la inceputul planificarii calatoriei.

Stabileste un buget pentru vacanta cu grupul de prieteni. Daca mergi cu un grup de prieteni in urmatoarea vacanta trebuie sa va intelegeti in privinta bugetului maxim alocat calatoriei. E bine sa ii informezi pe cei care vor fi alaturi de tine si de cheltuielile neprevazute, de cele optionale si sa aveti un buget care sa acopere toate cele necesare in vacanta.

E recomandat sa aveti si o suma de bani la comun ca sa o impartiti mai usor cand va trebui sa platiti la restaurante, pentru mancare, bautura. Pe langa bugetul de baza pentru vacanta va fi necesar sa aveti si o suma de urgenta din care sa puteti acoperi orice fel de cheltuieli neprevazute. Scrieti totul pe o hartie, discutati despre buget, incercati sa va ganditi la toate si sa fiti realisti in privinta banilor de vacanta. Doar asa veti avea sansa sa va distrati, sa va relaxati si sa va simtiti bine fara sa va ganditi mereu doar la bani.

Rezervati din timp bilete de avion, de autocar sau mergeti intai in locatia respectiva si vedeti cum decurge toata calatoria. E bine sa cumperi din timp toate biletele pentru ca s-ar putea sa ai si reduceri, sa cauti unitati de cazare care sa va ofere suficient loc pentru a putea sa va odihniti in voie si sa aveti unde sa va cazati. Calatorind in grup puteti avea reduceri si mai mari, asa ca verifica mereu la unitatile de cazare, la rezervarea biletelor daca nu cumva ai si discount suplimentar.

Gaseste si mijloace de deplasare pana la unitatea de cazare, daca e prea departe de aeroport, de locul in care veti fi lasati si planifica orice fel de calatorii scurte sau lungi cu mare atentie, luand in considerare toate detaliile. Ar fi de preferat sa mergeti de unul singur in locatia dorita sau sa va ganditi cum a fost acolo, daca ati mai fost, pentru a putea planifica si mai usor vacanta alaturi de grupul de prieteni.

Gaseste si unitati de cazare alternative. Nu e neaparat sa te cazezi la hotel cand mergi cu grupul de prieteni in vacanta. Poti alege un apartament, o pensiune, vei economisi serios daca nu te gandesti neaparat la hoteluri de lux, puteti gati impreuna si va puteti distra mai bine daca sunteti impreuna intr-un spatiu ceva mai intim si mai dragut decat banala camera de hotel cu de toate.

Planifica din timp anumite activitati. Daca ai multi prieteni care merg cu tine in vacanta vezi ce se poate face in destinatia unde ajungeti si planifica din timp unele activitati, cat de multe poti. Tururile ghidate, de exemplu, trebuie „rezervate” din timp, mai ales daca vii cu grupuri mai mari.

Acum nu te apuca si planifica totul la secunda dinainte pentru ca frumusetea vacantei si rostul ei este sa nu te mai stresezi fara rost si sa te bucuri de tot ce ti se intampla pe loc, chiar acolo. Poti lua si decizii odata ce ai ajuns acolo, dar e bine sa ai macar cateva activitati deja discutate si planficate ca sa te poti bucura si de altele care apar intre timp sau la care te gandesti doar cand esti acolo.

Uita pentru cateva momente de grup. Daca vei calatori in grup nu inseamna ca esti „lipit” 24 de ore din 24 de grup. Cand nu reusiti sa va intelegeti in privinta activitatilor de realizat acolo unde ajungeti e bine sa va impartiti in grupulete in functie de ce vrea sa faca fiecare, sa gasiti un numitor comun si sa va relaxati. Daca e ceva ce vrei sa vezi si sa faci e bine sa te desprinzi de grup si sa faci acel lucru, doar e si vacanta ta. Ai grija insa sa explici grupului si sa discutati despre ce vrei sa faci ca sa nu se interpreteze gresit gestul tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *