6 decembrie 2024

Marile orase din Ucraina, dar si cele mai micute, incearca sa reziste sub asaltul nemilos al trupelor rusesti. Civili, copii, mor din cauza armelor inamicilor, de foame, de sete, din cauza ranilor. Raspunsul global dur la atacul din Ucraina si rezistenta Ucrainei in fata Rusiei sunt semne clare ca razboiul nu se va termina pana la finele anului 2022… Si in acest context, Vladimir Putin se gandeste in continuare la viitorul sau politic…

Pacea e departe, Vladimir Putin nu si-o doreste decat daca are teritoriile dorite, daca are o Ucraina care ingenuncheaza in fata sa si se preda. Ceea ce e imposibil in momentul de fata.

Pe de o parte, Putin crede ca toate beneficiile pe care i le aduce razboiul din Ucraina depasesc clar costurile invaziei nemiloase din Ucraina. Desi armata rusa nu si-a atins obiectivele si multe tinte de la inceputul razboiul au fost ratate, inclusiv cucerirea Kievului si preluarea puterii, presedintele Rusiei inca mai crede ca are ceva de castigat in Ucraina…

Pe de alta parte, s-ar putea sa avem o reticenta din partea lui Putin in privinta negocierilor pentru ca informatiile vehiculate inspre Rusia nu sunt intotdeauna de incredere. Putin asteapta si ezita sa negocieze clar pana cand are incredere ca stie exact ce se intampla si in teren si cum stau lucrurile, daca sunt in favoarea Rusiei.

Acceptarea Ucrainei in U.E. si NATO e o amenintare reala pentru presedintele Rusiei, pentru mostenirea sa si pentru puterea sa, care inca mai rezista la Kremlin. In continuare Putin crede ca operatiunea militara speciala din Ucraina, cum si-a numit invazia, este legitima si e doar un razboi de aparare. Pana la urma, Putin apara, cel putin asa da de inteles ca ar crede, drepturile rusilor din Donbas…

Putin controleaza narativul despre razboi in Rusia, are sustinerea civililor din tara, propaganda e la ea acasa, la fel si dezinformarea…

Occidentul incearca sa il forteze de saptamani bune pe Putin sa mearga la masa negocierilor cu diverse sanctiuni dure aplicate. Dar sanctiunile acestea au nevoie de timp ca sa „loveasca” bine in Rusia. E un lux pe care Ucraina nu si-l poate permite din moment ce mor oameni in fiecare zi pe teritoriul sau…

Sanctiunile afecteaza lideri, dar afecteaza si civili. Si asta alimenteaza propaganda ruseasca, care sustine in continuare ca tara e o victima si ca Occidentul nu stie ce sa mai faca sa sa o loveasca unde o doare mai tare.

Rusia are inca putere si forta sa loveasca Ucraina si sa castige razboiul in cel mai negru scenariu. Nu trebuie sa uitam sau sa neglijam asta.

Razboiul informational e mai important si mai puternic decat cel fizic. Daca rusii vor afla adevarul intr-un final, regimul Putin s-ar putea sa fie zdruncinat si sa dispara treptat sub furia multimii. Asa se intampla si cu Mihail Gorbaciov, lider sovietic, dupa ce a retras trupele sovietice din Afganistan in 1989.

Putin stie insa cat de important e controlul informatiei pe teritoriul Rusiei in economia castigarii razboiului din Ucraina. Cenzura e la ea acasa in toata Rusia, oamenii din Rusia citesc, aud, vad doar ce vrea Putin, ce e sigur pentru el. Guvernul a pregatit deja populatia pentru toate intruziunile si sanctiunile Occidentului, asa ca nimeni nu reactioneaza altfel decat isi doreste Kremlinul. Rusii raman in continuare sceptici in privinta informatiilor reale care se mai „scurg” si care sugereaza ca Rusia conduce un razboi ilegal, sangeros, in Ucraina, fara niciun fel de agresiune directa pornita vreodata dinspre Ucraina…

Si e foarte adevarat ca incercarile lui Putin de a controla mereu narativul legat de razboi nu vor avea succes pe termen nedefinit. In fiecare zi, global, apar imagini cu atrocitatile din Ucraina. Si apar tot mai multi soldati rusi ucisi, familiile lor vor cere socoteala regimului, vor vrea sa stie daca ai lor copii sunt in siguranta sau nu.

Intrebarea care se pune in acest moment este daca Putin va reusi sa termine proiectul sau de 20 de ani ca sa intoarca Rusia intr-un trecut totalitar sau razboiul va duce la demisia politica.

Cat timp Putin va reusi sa castige razboiul informational din Rusia si sa aiba oamenii de partea sa puterea din jurul sau va fi de nezdruncinat.

Si in Occident apar schimbari, in doi ani SUA va avea un alt presedinte, asa ca Putin va trebui sa mai reziste pana atunci pentru un tratament mai bun si mai putine sanctiuni… Pretul pe care e dispus sa il plateasca Occidentul si sa il „suporte” in continuare pe presedintele Rusiei pentru a evita un razboi mondial este destul de mare. Dar speranta moare ultima, ca de fiecare data…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *