11 decembrie 2023

Pe masura ce ne apropiem deja de doua luni, 60 de zile, de razboi in Ucraina, temerile privind escaladarea conflictului Rusia-Ucraina cresc. Pericolul declansarii unui nou razboi mondial pandeste la tot pasul si pare a fi tot mai aproape pe masura ce Rusia isi anunta zi de zi ambitiile de a cuceri cat mai mult din teritoriile Ucrainei.

Al Treilea Razboi Mondial este momentan doar in mintile expertilor in conflicte militare si in articolele de opinie din toata lumea. Daca se va ajunge sa il vedem si in realitate, ramane de vazut…

Dincolo de miscarile de trupe rusesti din Ucraina, care par sa se concentreze tot mai mult le Kiev si pe Donbas, pe regiunile unde se doreste control total, luptele din Ucraina se limiteaza la teritoriul tarii, la parti din el. SUA si aliatii, toate tarile NATO, condamna la unison actiunile lui Putin comandate in Ucraina si refuza cu vehementa sa isi trimita trupe in Ucraina, asta ca sa se evite un Al Treilea Razboi Mondial real.

Dar cu un asemenea razboi intr-o tara cu mari probleme in trecut si cu alte tari aflate foarte aproape de conflict nu vei sti niciodata ce se va intampla in urmatoarele 24 de ore. Rusia este pana la urma un stat nuclear, ceea ce mareste si mai tare ingrijorarile in privinta escaladarii conflictului armat din Ucraina…

Regiunile vizate pana acum au fost sudul, estul, nordul Ucrainei. Insa criza din Ucraina este departe de a se fi terminat. Riscul unor escaladari fara precedent intre fortele armate ruse si cele ucrainene este urias. Si tocmai aceste escaladari pornite din senin ar putea duce la o noua conflagratie mondiala. Cu cat conflictul e mai mare si mai complex, cu atat cresc sansele unor degenerari periculoase, apreciaza deja expertii din intreaga lume.

Sa ne amintim ca in Razboiul Rece, discutiile dintre SUA si Uniunea Sovietica au abordat de prea multe ori problema razboiului nuclear. Multe dintre aceste degenerari chiar si la nivel de discurs au fost cauzate de erori umane si de greseli individuale venite din ambele parti.

Un scenariu pe care nimeni nu si-l doreste, dar care ar putea fi posibil, mai ales cand luptele se intetesc in Ucraina, si care ar aduce un Al Treilea Razboi Mondial, ar fi o greseala facuta de trupele rusesti si trimiterea din greseala a unei rachete fix pe granita unei tari NATO sau chiar in tara respectiva-de pilda, in Polonia, care e foarte aproape de Ucraina. Din momentul in care NATO vede aceasta greseala ca pe un atac poate sa se foloseasca de celebrul Articol 5 si sa apere, atace fortele rusesti. Articolul 5 al NATO spune clar: ataci un membru al aliantei, ai raspuns rapid si ferm din partea tuturor fortelor NATO, deci conflictul devine global.

Riscul invocarii Articolului 5 e real: Ucraina, din nefericire, are granite comune cu patru membri NATO: Romania, Ungaria, Slovacia, Polonia…

Si mai e ceva ce ar conduce la Al Treilea Razboi Mondial pornit de la razboiul din Ucraina: personalitatea foarte „instabila” a lui Vladimir Putin. E extrem de periculos sa ai un asemenea om ale carui actiuni nu le poti anticipa niciodata la putere, si e si mai periculos ca el sa fie omul care poate da ordin sa se foloseasca arsenalul nuclear rusesc… Si ce vrea Putin pana la urma: teritoriile care au apartinut candva Uniunii Sovietice. Si nicio sanctiune din partea SUA sau a altor tari nu il va opri sa „puna mana” pe Ucraina sau pe parti importante din ea.

Putin e de altfel izolat de cand a ordonat invadarea Ucrainei. Singurul aliat este, inca Alexandr Lukashenko, presedintele Belarusului, unde trupe rusesti au mai stationat pana sa inceapa invazia. China a fost neutra o perioada, s-a ferit sa faca vreo mutare care sa o implice in conflict, insa pana si ea a anuntat, prin vocea oficialilor sai, ca invazia din Ucraina e in realitate un razboi in toata regula care starneste ingrijorare. O pozitie asemanatoare are si India.

Alte tari sustin public si cu tot ce pot Ucraina: Tarile de Jos, Suedia, Finlanda, Germania au trimis rachete, lansatoare de rachete, masini speciale pentru razboi ca sa ajute armata ucraineana sa reziste.

Dar de la ajutor pentru refugiati si arme diverse pentru aparare trimise in tara pana la trimiterea de trupe pentru a lupta cot la cot cu trupele ucrainene mai e mult. Rusia a amenintat ca orice fel de amenintare la adresa sa va genera un raspuns puternic si rapid, inclusiv cu arme nucleare. SUA refuza sa trimita vreodata trupe americane in Ucraina, se bazeaza doar pe incercari diplomatice de aplanare a conflictului de acolo, pe cristalizarea unui consens international pentru condamnarea si sanctionarea Rusiei pe toate caile posibile.

Dar orice fel de succes care mai apare in Ucraina si vizeaza trupele rusesti va genera ingrijorari si mai mari si tensiuni si mai puternice in toata lumea. In momentul de fata NATO si Rusia au niste frontiere comune, dar sunt unele limitate, pe distante mici. Daca Rusia ocupa total Ucraina vor fi granite foarte lungi intre NATO si teritorii controlate de Rusia. Tensiunile NATO-Rusia, Occident-Rusia vor creste progresiv pana la un nivel pe care nu l-am mai vazut din anii 1950 incoace. Evolutia rapida a situatiei din Ucraina si volatilitatea sa ar putea aduce oricand un Al Treilea Razboi Mondial, posibil cu implicarea unor arme nucleare pornite din partea Rusiei…

Evitarea razboiului mondial a fost posibila cel putin pana acum si in conditiile in care toate tarile au respins ideea avansata de catre presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a avea o zona „no-fly”, de excludere aeriana deasupra intregii Ucraine. Daca se accepta asa ceva avioanele rusesti urmau sa fie doborate de avioanele NATO si asta insemna degenerarea razboiului si un alt nivel al conflictului, unul extrem de periculos pentru intreaga Europa.

Un alt pericol real ar fi si precedentul creat. Daca Rusia cucereste Ucraina, aceasta miscare ar putea sa alimenteze dorinta altor regimuri autoritare, cum e China, de exemplu, de a folosi forta armata ca sa preia alte natiuni care au fost odata parte a teritoriilor supuse tarii respective.

Al Treilea Razboi Mondial a inceput deja. Dar nu pe campul de lupta.

Avem deja Al Treilea Razboi Mondial, spun expertii, pe doua paliere: cel economic si cel politic. Rusia nu se va da laoparte de la a testa unitatea NATO sau de la a ataca un membru al aliantei daca se simte amenintata direct, asa e sigur. Conflictul poate escalada oricand si dupa Ucraina ar putea urma (speram sa nu se intample niciodata asa ceva) Moldova, Polonia, Lituania si alte tari care in trecut aveau legatura cu Uniunea Sovietica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *