Ti s-a intamplat de multe ori sa ai senzatia de gura uscata, sa simti ca nu mai ai saliva suficienta si tesutul din interiorul cavitatii bucale nu mai este irigat asa cum trebuie. Senzatia apare mai ales cand e foarte cald afara, cand ai temperatura sau cand ai mancat diverse ingrediente, condimente care provoaca o asemenea reactie. Insa de foarte multe ori poate fi vorba despre o afectiune cunoscuta ca xerostomie.
Glandele salivare din gura nu mai produc suficient saliva ca sa pastreze gura umeda. Daca e doar o manifestare temporara si glandele salivare isi revin e in regula, dar daca senzatia de gura uscata se mentine cu zilele e bine sa te prezinti la medic.
Gura uscata si senzatia neplacuta ce o insoteste poate fi un efect advers normal al unor medicamente pe care le iei, poate fi din cauza varstei tale sa din cauza terapiei cu radiatii, daca ai cancer, sau chiar din cauza schimbarii compozitiei chimice a salivei umane. Sau poate iti sunt afectate glandele salivare din cauza unei infectii, de exemplu.
Oricare ar fi cauzele trebuie sa stii ca netratata la timp, xerostomia iti poate afecta viata si te poate trimite la medic mai repede decat iti inchipui. In cazurile grave poti ajunge sa te ineci sau sa nu mai poti mesteca aproape deloc mancarea in lipsa unei cantitati mai mari de saliva secretate in timpul meselor…
Saliva este foarte importanta pentru cavitatea noastra bucala si trebuie sa fie mereu in cantitate suficienta. Ea previne cariile dentare, neutralizeaza acizii produsi de bacterii, elimina particulele fine de mancare ramase dupa masa. E mai usor sa gusti daca ai saliva suficienta si vei mesteca mai usor si vei inghiti mai bine tot ce vei manca. Digestia este ajutata enorm de enzimele din saliva. Sufera si dintii, si gingiile, limba, iti pierzi apetitul, nu te mai bucuri de mancarea consumata daca ajungi sa nu mai ai suficienta saliva.
In momentul in care nu ai saliva suficienta in gura si ai senzatia de gura uscata simti ca gura este ceva mai „lipicioasa”, saliva pare ca e un fel de adeziv, e mai densa, apare respiratia urat mirositoare sau halena, nu poti mesteca cum trebuie, nu poti vorbi bine, nu poti inghiti aproape deloc. Sufera si gatul, limba, gustul aproape ca dispare.
Cauzele xerostomiei sunt variate. Poate fi vorba de medicamentele pentru depresie, pentru tensiune arteriala, pentru anxietate, cele decongestionante sau cele pentru relaxarea muschilor, cele pentru durere. Varsta joaca si ea un rol important in aparitia senzatiei de gura uscata, dar si problemele de sanatate asociate cu varsta inaintata, abilitatile scazute de procesare a medicamentelor, folosirea de medicamente diverse si nutritie neadecvata.
Chimioterapia, radiatiile folosite ca tratamente pentru cancer pot duce la aparitia acestei afectiuni, la fel si distrugerea nervilor si probleme in zona capului si a gatului, la nivelul nervilor. Accidentul vascular cerebral, diabetul, bolile autoimune, sindromul Sjogren pot fi considerate alte cauze probabile ale xerostomiei. Si sforaitul sau dormitul cu gura deschisa pot sa duca la senzatia de gura uscata, la fel si consumul de alcool si de fumatul.
Diagnosticarea xerostomiei se va face intr-un cabinet medical, dupa analize medicale si o observare a gurii si a organelor din interiorul sau. Radiografiile si teste pentru masurarea functionarii glandelor salivare. Daca exista suspiciunea xerostomiei aparute din cauza sindromului Sjogren se va recomanda si o biopsie pentru glandere salivare.
Tratamentele pentru gura uscata depind de cauzele care au condus la aceasta. Se vor schimba medicamentele care au influentat glandele salivare, se vor recomanda medicamente care vor ajuta la mentinerea umiditatii din interiorul gurii
Dentistul poate sa ajute si el prescriind medicamente pentru stimularea glandelor salivare, pentru protejarea dintilor, clatirea gurii cu diverse substante pentru prevenirea uscarii mucoasei bucale.
Pe langa toate acestea poti sa iti irigi gura in permanenta cu apa, sa folosesti un pai pentru a introduce periodic cantitati mici de apa, poti sa bei apa in timpul meselor ca sa ajuti la inghitire si la mestecarea hranei.
Si banalele bomboane fara zahar si guma de mestecat fara zahar pot stimula productia de saliva in caz ca apare xerostomia. Incearca sa respiri pe nas, nu pe gura, ia tratamente pentru sforait, adauga un umidificator in camera pe timpul noptii. Evita cofeina, orice contine tutun, antihistaminicele, bauturile acidulate si zaharul in exces, dulciurile concentrate, condimentele puternice, sarea in exces, mancarurile picante-toate cauzeaza iritatie si senzatie de gura uscata.
Desi nu e periculoasa deloc daca e tratata la timp si diagnosticata corect, xerostomia trebuie sa fie privita mereu cu atentie si urmarita in timp pentru a exclude alte tipuri de afectiuni ce au ca punct de plecare gura uscata.