6 decembrie 2024

De cate ori te doare zona gatului, zona coloanei te gandesti la ce e mai rau. Si de cele mai multe ori ai dreptate. Spondiloza cervicala a inceput sa afecteze din ce in ce mai multa lume, sedentarismul contribuie si el la acutizarea simptomatologiei, iar postura incorecta de la birou sau din pat se afla printre cele mai frecvente cauze ale aparitiei sale. Tratamente exista pentru spondiloza cervicala, dar e esential sa avem intai o diagnosticare corecta si sa ne prezentam la medic imediat ce apar primele semne ca gatul nostru sufera.

Spondiloza cervicala este o problema pe care o vom avea odata ce inaintam in varsta. Vor fi afectate discurile coloanei vertebrale de la nivelul gatului. Ele se micsoreaza, de deshidrateaza, apar semne ale osteoporozei, dar si pintei ososi durerosi. Pe masura ce depasim varsta de 60 de ani incepem sa avem mari probleme cu spondiloza cervicala.

Pentru multi pacienti, cel putin la inceput, nu exista simptome. Nici nu stii ca suferi de spondiloza cervicala pana cand simptomatologia nu se agraveaza. Si cand se agraveaza simptomele ne putem trezi cu durere, cu gat care pare intepenit, rigid.

De multe ori spondiloza cervicala apare atunci cand se ingusteaza canalul rahidian de la nivelul vertebrelor. Canalul rahidian e acel spatiu din interiorul vertebrelor prin care trec nervii si coloana vertebrala ca sa ajunga la restul corpului. Daca nervii si coloana vertebrala sufera din cauza spondilozei apar probleme cu membrele, lipsa coordonarii, dificultati la mers, imposibilitatea controlului eliminarii urinei si materiilor fecale.

Cauzele spondilozei cervicale sunt cele legate de varsta. Cu cat suntem mai batrani, cu atat avem sanse mai mari sa ne trezim cu spondiloza cervicala. Discurile se deshidrateaza, devin mai mici dupa 40 de ani, apare contactul direct dintre vertebre, os pe os, apar discuri herniate, interiorul moale din discuri iese prin crapaturile ce apar. Vom avea si multi pinteni in zona gatului, care vor aduce dureri si imposibilitatea miscarii capului si gatului in mod normal. Ligamentele rigide ar putea fi o alta cauza si asta pe masura ce inaintam in varsta.

Factorii de risc pentru spondiloza cervicala ar putea fi: varsta, ocupatia, joburile care implica micari repetitive ale capului, pozitii ciudate care pun presiune pe gat, loviturile in zona gatului, ranile, factorii genetici, fumatul ce duce la acutizarea durerilor de gat.

Complicatiile pentru spondiloza cervicala exista si se poate ajunge la comprimarea severa a coloanei vertebrale si a terminatiilor nervoase, cu distrugeri permanente de tesut.

Cat despre diagnosticarea spondilozei cervicale, ea se va face in cabinetele medicilor de specialitate, ortopezi sau celor de medicina generala. Se va verifica zona gatului, flexibilitatea in timpul miscarilor obisnuite, se vor testa reflexele musculaturii, puterea muschilor, rezistenta la presiune. Vei fi pus sa te deplasezi pentru a observa daca a aparut sau nu compresia la nivelul coloanei vertebrale.

Se vor recoamnda radiografii la gat, RMN, computer tomograf mielografie, se vor testa nervii prin proceduri speciale ca sa se observe daca impulsul nervos circula prin nervi-electromiografia va fi cea mai buna varianta de testare. De asemenea, se va testa si modul in care nervii conduc semnalele-se vor aplica socuri electrice mici pentru a vedea puterea si viteza semnalelor nervoase.

Tratamentele pentru spondiloza cervicala depind de severitatea simptomatologiei asociate. Scopul tratamentelor este acela de a elimina sau a ameliora durerile de la nivelul gatului si de a mentine posibilitatea indeplinirii activitatilor normale. Asa se vor evita distrugeri permanente la nivelul coloane vertebrale si la nivelul terminatiilor nervoase.

Se vor prescrie medicamente pentru durere, medicamente antiinflamatoare fara steroizi, corticosteroizi, injectii cu corticosteroizi, relaxanti musculari, pentru spasmele de la nivelul gatului. Medicamente anti-crize se vor administra de asemenea, cele pentru epilepsie sunt bune ca sa se evite semnalele nervoase gresite de la nervii deja afectati de spondiloza cervicala.

Antidepresivele ar putea fi bune cand apar dureri insuportabile, le mai calmeaza.

Terapia fizica e de mare ajutor cand te confrunti cu spondiloza cervicala. Terapetul cu experienta te va ajuta sa iti revii si sa ai grija de musculatura de la gat si de la umeri. Asa dispare si durerea si senzatia de gat „teapan”, rigid.

Se ajunge si la operatii daca niciun tratament descris anterior nu da roade. Tot operatia e solutia si atunci cand apar simptome neurologice si cand acestea se inrautatesc-simti slabiciune la nivelul bratelor si la nivelul picioarelor. In urma interventiilor chirurgicale se va face mai mult loc pentru coloana vertebrala si pentru terminatiile nervoase si durerile si compresia nu vor mai fi posibile.

In urma operatiilor se vor elimina discurile herniate, pintenii aparuti si o parte din vertebre. Un segment din gat ar putea fi combinat cu grefe de os si hardware special ca sa scapi de spondiloza cervicala.

In cazurile de spondiloza cervicala cu o simptomatologie nu atat de severa vor ajuta exercitiile fizice regulate, plimbarile zilnice, caldura si gheata aplicate local, dar si protezele moi locale, care permit musculaturii sa se relaxeze si sa se odihneasca. Protezele se vor purta doar pe termen scurt pentru ca risti sa ai musculatura slabita la nivelul gatului si sa reapara rigiditatea locala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *