Sindromul Zollinger-Ellison este o afectiune rara, care se manifesta prin formarea unor tumori in pancreas sau in partea superioara a intestinului subtire, duoden. Tumorile secreta cantitati foarte mari de gastrina, un hormon, care cauzeaza o productie prea mare de acid in stomac.
Apar ulcerele peptice, diareea sau alte simptome tipice acestei boli si foarte periculoase. Sindromul poate sa apara oricand in timpul vietii, dar in perioada 20 de ani-60 de ani cazurile observate au fost mai multe.
Simptomatologia sindromului Zollinger-Ellison este destul de generica si greu de diagnosticat in mod corect de prima data. Apar dureri abdominale, diaree, senzatie de arsura si disconfort in parea superioara a abdomenului, reflux gastroesofagian, stare de rau, greata, varsaturi, gaze intestinale eliberate prin cavitatea bucala, sangerari la nivelul tractului digestiv, pierdere in greutate. Se mai adauga scaderea poftei de mancare, o stare alterata si oboseala frecventa.
Cauzele sindromului Zollinger-Ellison raman necunoscute. Insa evenimentele ce duc la aparitia sindromului sunt clare, din fericire. Avem una sau mai multe tumori formate in pancreas, duoden, alte locuri, de exemplu nodulii limfatici adiacenti pancreasului. Pancreasul sta in spatele si sub stomac, produce enzime pentru digestie, hormoni, insulina. In duoden va exista mereu un mix de sucuri digestive de la pancreas, ficat, vezica biliara, acolo unde digestia are nevoie de ele.
Toate celulele tumorilor ce apar in aceste locuri secreta cantitati uriase de gastrina. Si cand ai acid prea mult in stomac din cauza gastrinei ai si diaree sau ulcere peptice. De cele mai multe ori, din pacate, tumorile sunt canceroase, dar cresc intr-un ritm foarte lent, cancerul se raspandeste totusi rapid, in apropierea nodulilor limfatici sau la nivelul ficatului.
O cauza posibila a sindromului Zollinger-Ellison ar fi mostenirea genetica, o afectiune numita neoplazie endocrina multipla, tip 1 (MEN 1). Pacientii cu aceasta afectiune grava ajung sa aiba tumori si in glandele paratiroide si in glandele pituitare.
Factorii de risc tin de genetica mai mult, asa ca daca ai deja rude cu MEN 1 s-ar putea sa dezvolti si tu sindromul.
Complicatiile asociate cu sindromul Zollinger-Ellison sunt legate de severitatea ulcerelor peptice ce apar din cauza acidului in exces din stomac. Ulcerele peptice severe pot sa penetreze o artera si sa duca la hemoragii interne, sa duca la obstructii in momentul in care mancarea vrea sa paraseasca stomacul, la inflamatii locale interne, la perforatii intestinale. De asemenea, ele pot duce usor la sange in materiile fecale eliminate, la dureri in piept puternice, la anemie simptomatica, tensiune arteriala scazuta, ritm cardiac alert, voma care arata ca zatul de cafea si are si sange in ea.
Diagnosticarea sindromului Zollinger-Ellison se va baza pe istoricul medical, pe simptomatologia descrisa, pe analize de sange, pe detectarea nivelului de gastrina, repetate periodic pentru ca nivelul de gastrina e fluctuant. Se va face la nevoie si o simulare a secretinei, endoscopie gastrointestinala, endoscopie ultrasonografica, scintigrafia receptorului de somatostatina, computer tomogram, RMN.
Tratamentele pentru acest sindrom vizeaza tumorile si ulcerul aparut. Pentru tumori sunt recomandate operatiile, insa doar daca nu exista tumori multiple si tumori care s-au intins la nivelul ficatului. Se va extirpa si din tumorile ficatului, se vor distruge tumorile prin taierea accesului la vasele de sange care le alimenteaza, cu medicamente injectabile, prin chimioterapie, se va apela si la transplantul de ficat.
Excesul de acid din stomac se va controla cu inhibitori, inhibitorii pompei de protoni, omeprazol sau pantoprazol, de exemplu. Utilizarea inhibitorilor pe termen lung, mai ales la pacienti care au trecut de 50 de ani, ar putea duce la riscul crescut de fracturi de sold, incheieturi, coloana vertebrala.
Octreotida, un medicament similar hormonului somatostatina ar putea preveni efectele gastrinei si ar putea ajuta in anumite cazuri.
Si schimbarile de alimentatie si de dieta ar putea ajuta. De la eliminarea unor cantitati mari de carne sau produse, ingrediente ce provoaca aciditate, pana la gasirea unui regim alimentar adecvat, care sa incurajeze un pH neutru in organism si o reducere a secretiei de acid in stomac, toate pot ajuta. E important sa mergi la medic imediat ce ai oricare dintre simptomele descrise sau la urgenta daca ai deja complicatiile amintite in acest articol. Nu neglija semnalele pe care ti le transmite corpul daca vrei sa nu ajungi pe patul de spital si sa ai nevoie de tratamente complexe ca sa iti revii mai rapid.