Boala Kawasaki este o afectiune rara, care determina inflamatii la copii la nivelul vaselor de sange mici si medii din corp. Arterele coronare, care asigura sange oxigenat inimii, sunt cele „atacate”. Odata cu inflamatiile la nivelul arterelor coronare apar si inflamatii la nivelul nodulilor limflatici, membranelor mucoaselor din gura, nas, ochi, gat. Vestea buna este ca boala se poate trata si avem tratamente moderne pentru ea.
Prima descriere a acestei afectiuni rare a fost realizata in Japonia, de un anume Tomisaku Kawasaki, in 1967. Primul caz raportat in afara Japoniei a fost in 1976, depistat in Hawaii.
Copiii care sunt diagnosticati cu boala Kawasaki au febra mare, 39 grade Celsius, maini inflamate, picioare cu piele care se „jupoaie”, ochi rosii, limba rosie. Pe langa febra, alte simptome tipice pentru boala Kawasaki sunt eczemele, iritatiile pielii.
Simptomatologia trebuie sa fie prezenta cinci zile sau mai mult si trebuie sa existe mai multe simptome cumulate ca sa se discute despre boala Kawasaki. Simptomele nu apar toate deodata, in acelasi timp, asa ca micutii trebuie monitorizati permanent daca exista suspiciunea prezentei acestei afectiuni. Monitorizarea se poate face acasa, dar va trebui sa mergem si la medic obligatoriu pentru a avea o confirmare a unui specialist in privinta bolii de care sufera micutul.
Alte simptome ale bolii Kawasaki: dureri abdominale, diaree, iritabilitate, durere de articulatii, varsaturi. Toate aceste simptome pot semana mult cu cele ale sindromului inflamator multisistemic, frecvent in toata lumea acum din cauza infectarilor cu SARS-CoV-2 la copii.
Cauzele bolii Kawasaki sunt necunoscute pana acum. Oamenii de stiinta spun ca boala nu e contagioasa, ar putea aparea dupa infectii virale, bacteriene, pot fi implicati si diversi factori de mediu. Si genetica si anumite gene prezente pot determina aparitia bolii Kawasaki.
Factorii de risc pentru boala Kawasaki sunt: varsta, copiii sub cinci ani pot face mai rapid boala, sexul, baietii sunt cei mai afectati, dar si fetele pot avea boala, etnicitatea, copiii cu descendenti asiatici, cei din insulele din Pacific, japonezii, coreenii sunt predispusi la aceasta boala.
Aparitia simptomatologiei e una sezoniera. In SUA, de exemplu, putem vedea cazuri mai multe iarna si primavara devreme.
Bolile de inima sunt principalele complicatii ale bolii Kawasaki. Inflamatiile vaselor de sange, probleme cu valvele de la inima, toate au fost observate la micuti. Creste si riscul de anevrism, de formare a cheagurilor de sange. Riscurile, complicatiile pot fi prevenite daca suntem atenti la simptomatologie si mergem cat mai des la control cu micutul, indiferent de simpatomatologie. Doar asa putem fi siguri ca avem un copil sanatos, care se va putea bucura de viata.
Diagnosticarea e dificila. Practic incerci sa scoti din ecautie alte simptome de la alte boli precum scarlatina, artrita reumatoida juvenila, sindromul socului toxic, sindromul Stevens-Johnson etc.
Se vor face analize de sange, electrocardiograma, ecocardiograma. Fiecare rezultat va fi analizat de medicul de specialitate si se vor determina directiile de urmat. Foarte important este sa aveti o echipa de medici cu diverse specialitati in functie de simptomatologia depistata si sa discutati cu ei de fiecare data cand mai parcurgeti o etapa necesara diagnosticarii corecte.
Cat despre tratamente, daca sunt facute in primele 10 zile de la diagnosticarea corecta sansele de recuperare sunt mai mari. Ele vor viza la inceput scaderea febrei mari si a inflamatiei din corp, prevenirea problemelor la inima.
Tratamentele pentru boala Kawasaki includ gamma-globulina administrata intravenos, administrarea de aspirina. Pentru ca exista risc mare de complicatii tratamentele initiale se vor face doar in spital si copilul va ramane sub atenta supraveghere medicala.
Daca scapa de febra, copilul va lua doze mici de aspirina pentru sase saptamani cel putin. Daca are si anevrism la artere coronare atunci se va prelungi durata administrarii, se previne si formarea cheagurilor.
Cand avem si raceala, varicela aparute in timpul tratamentelor aspirina va fi intrerupta. Fara tratamente boala poate chinui copilui si 12 zile. Complicatiile la inima vor fi de durata daca nu administram tratamente inca de la primele simptome clare de boala Kawasaki prezenta.
In cazul in care sunt si complicatii si probleme mai grave cu inima se vor recomanda consultatii periodice la 6-8 saptamani dupa debutul bolii si dupa sase luni. Daca problemele la inima persista copilul va fi dus la un cardiolog pediatru. In functie de conditia inimii copilului se va stabili si tratamentul de urmat in continuare. Cardiologul este singurul care poate oferi directiile corecte de tratament si de intretinere pentru copilul bolnav care are deja boala Kawasaki.
Tratamentul cu gamma-globulina este bun, dar trebuie sa asteptam cel putin 11 luni pana sa facem un vaccin copilului. Gamma-globulina va influenta clar eficienta vaccinului. Parintii trebuie sa spuna celui care se va ocupa de vaccinare de prezenta anterioara a simptomatologiei asociate bolii Kawasaki.