
—
Boala Addison este un tip de afectiune rara care apare in organism in momentul in care nu mai exista suficienta productie dintr-un anumit hormon. Glandele suprarenale, localizate chiar deasupra rinichilor, ajung sa produca prea putin cortizol si prea putin aldosteron. Toate grupele de varsta sunt afectate de aceasta boala, nu exista diferenta in functie de sex, iar tratamentele sunt de regula unele hormonale, ca sa se inlocuiasca hormonii care lipsesc, sa se refaca necesarul hormonal din organism.
Pot sa treaca luni bune pana sa iti dai seama ca e ceva in neregula cu organismul tau. Boala Addison are nevoie de mai multe luni la rand pentru a produce si simptome. Si ignoram toate simptomele bolii pana cand o boala, o ranire mai grava va inrautati simptomatologia. Simptomele tipice ale bolii Addison vor include: oboseala cronica nemotivata, pierderea in greutate, apetitul scazut, hiperpigmentarea, tensiunea arteriala scazuta, starile de lesin, pofta de sare, hipoglicemia, diareea, starea de rau, varsaturile frecvente, durerile abdominale sau durerile de articulatii, de muschi, iritabilitatea, depresia, pierdea parului corporal, disfunctiile sexuale la femei, glandele suprarenale care nu mai functioneaza corect.
Pe lista de simptome se pot adauga si slabiciune severa, stari de confuzie, dureri de spate, de picioare, dureri abdominale severe aparute brusc, delir, nivel scazut de potasiu si de sodiu in corp.
Cauzele bolii Addison sunt, probabil, problemele aparute la nivelul glandelor suprarenale, ceea ce duce la o cantitate mai mica de cortizol si de aldosteron in corp. Hormonii produsi de glandele suprarenale dau indicatii tuturor organelor si tesuturilor din corpul nostru. Interiorul glandelor surparenale produce hormoni de tipul adrenalinei, exteriorul glandelor produce o grupa de hormoni numiti corticosteroizi.
Pacientii care sufera de boala Addison au si boli autoimune de cele mai multe ori pentru ca nu exista o cantitate suficient de mare de hormoni. Glandele suprarenale cedeaza in timp daca avem tuberculoza, alte infectii locale, cancer, sangerari la nivelul glandelor.
Netratata la timp, boala Addison poate fi un pericol pentru viata noastra si poate determina complicatii grave. Criza addisoniana este cea mai des intalnita complicatie, cauzata de stresul fizic local. In mod normal glandele suprarenale produc de doua sau trei ori mai mult cortizol ca raspuns la stresul fizic. Si cand nu ai cum sa produci mai mult cortizon cand apare stresul se manifesta si simptomatologia bolii Addison.
Ca urmare a crizei addisoniene scade tensiunea arteriala, nivelul zaharului din corp scade, potasiul nu mai e in cantitati suficiente in corp. Nu se poate preveni aparitia bolii Addison, insa simptomatologia poate fi tratata ca sa nu se ajunga la asemenea complicatii foarte grave.
Diagnosticarea bolii Addison va incepe cu observarea simptomatologiei prezente si cu verificarea istoricului medical. Se vor recomanda analize de sange, verificarea nivelului din sange a potasiului, a sodiului, a cortizolului si a ACTH-ului. Tot cu ajutorul analizelor se vor verifica si anticorpii asociati cu boala autoimuna Addison. La nevoie se va face si testul stimularii ACTH-ului, computer tomograf la nivel abdominal, RMN la glanda pituitara.
Cat despre tratamente, ele isi propun doar sa amelioreze simptomatologia si sunt de regula medicamentoase. Se vor inlocui hormonii care lipsesc din organism si se va reface nivelul lor. Se administreaza corticosteroizi pe cale orala, hidrocortizon medicamentos si alte derivate. Medicamentele din aceasta clasa se vor lua dupa o schema de tratament stricta pentru a mima fluctuatiile nivelului de cortizol din cele 24 de ore dintr-o zi.
Acetatul de fludrocortizon va fi administrat pentru inlocuirea aldosteronului. Se va adauga multa sare in dieta, sodiul e important in timpul tratamentului, mai ales cand depui efort fizic, cand e prea cald afara sau cand ai probleme gastrointestinale.
Se va monitoriza permanent nivelul hormonal din corp, iar daca apare criza Addisoniana se administreaza intravenos corticosteroizi, solutie salina, zaharuri-dextroza.
Pe viitor se vor putea face tratamente cu corticosteroizi cu eliberare treptata, se vor implant „pompe” sub piele pentru a livra steroizi pentru dozare mai precisa. Alte tratamente din viitorul nu foarte indepartat vor include si celule stem andrenocorticale combinate cu tratamente imunomodulatoare, dar si terapia genetica complexa cu rezultate promitatoare mai ales pentru aceasta afectiune.
Desi pare o afectiune foarte grava de care nu avem cum sa scapam pe moment, viitorul va fi cu siguranta unul mai roz pentru pacientii care sufera de boala Addison. Asta pentru ca evolutiile tehnologiilor medicale si studiile facute in permanenta pentru a gasi tratamente revolutionare pentru bolile rare vor duce cel mai probabil la descoperirea tratamentelor perfecte pentru cele mai grave si mai cumplite boli. Pana atunci trebuie sa mergem in permanenta la medic, pentru controale de rutina si sa notam orice fel de simptom ciudat pe care il avem in cursul zilelor, dupa care sa prezentam observatiile noastre specialistilor pentru diagnosticare corecta si rapida si tratamente adecvate afectiunilor de care suferim.