Ceea ce vedem astazi in Ucraina si actiunile greu de inteles ale unui presedinte care pare rupt de realitate, Vladimir Putin, nu este o noutate. Este doar o continuare a unei politici puternice de a readuce sub cupola Rusiei teritorii care i-ar fi apartinut in trecut. Dupa ce a numit in 2005 caderea URSS cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului, trei ani mai tarziu Putin ataca Georgia. Apoi a urmat Ucraina, care incepea sa se indrepte spre Europa, lasand in urma o Rusie care si-o dorea langa ea. Povestea insa a inceput undeva mult mai departe, in Cecenia…
Republica Cecena sau Cecenia este o regiune apartinand Federatiei Ruse cu statut de republica. Toata lumea a fost socata de reactia rusilor, insa nu si cei din Cecenia. Micuta republica a trecut deja prin doua razboaie serioase cu Rusia. Primul razboi, desfasurat intre anii 1994-1995, a fost castigat de catre ceceni. Al doilea razboi, inceput in 1999, a trecut prin mai multe etape, a avut o faza de tip guerrila si a durat pana in 2014. Cecenia a pierdut al doilea razboi cu rusii. Al doilea razboi din Cecenia poate fi comparat mai usor cu tot ce se intampla acum in Ucraina. Au fost atunci niste bombardamente misterioase in orase rusesti, Putin isi dorea un rating mai bun, o imagine mai buna. Kremlinul afirma sus si tare ca cecenii erau raspunzatori de bombardamente, desi nu exista nicio dovada ca s-ar fi intamplat asa. Opinia publica din Rusia s-a intors impotriva cecenilor, in favoarea unui razboi. Tehnici de propaganda asemanatoare se folosesc si astazi in Ucraina, dar nu mai au succesul de altadata.
Asemanari intre razboiul din Ucraina si razboaiele din Cecenia
Autoritatile ruse refuza sa recunoasca evenimentele din Cecenia ca un conflict armat sau ca un razboi. Fortele cecene au devenit teroristi peste noapte in razboiul cecen si toata lumea a ajuns sa ii priveasca fix din aceasta perspectiva. La fel se intampla si in Ucraina acum. Nu exista razboi in ochii Moscovei, exista doar o operatiune speciala de de-nazificare. Deci toti cei care lupta in Ucraina impotriva Rusiei sunt nazisti, au eticheta pusa exact cum s-a intamplat si cu cecenii.
Rusia a declarat in 1999 ca alegerile din Cecenia, democratice, din 1997, nu au legitimitate. Erau legitime si nu aveau nici cea mai mica problema de legitimitate. Asa se intampla si in Ucraina. Dupa ce Viktor Yanukovich a parasit tara dupa momentul revolutiei Maidan, a fost inlaturat formal de la putere prin decizia Verkhovna Rada in februarie 2014. A fost ales alt presedinte pe baze democratice. Pentru Putin insa liderul ales legal e tot Yanukovich. Invazia Ucrainei la o data apropiata de cea din trecut nu a fost deloc o coincidenta, se pare.
Opozitia fake, arme si bani. Pe masura ce era prapad in Cecenia, puterea era transferat nominal celor care depindeau de Moscova. Ucraina va avea aceeasi soarta. Viktor Medvedchuk si Viktor Yanukovich sunt nume vehiculate care vor veni la conducere daca Rusia reuseste sa castige razboiul si sa preia Kievul si puterea.
Negocieri de fatada si distragerea atentiei pentru regrupare armata. Amanarea negocierilor si esecul lor au pus presiune psihologica pe ceceni, speranta ca se va termina varsarea de sange era mult prea indepartata in acel context. Si in prezent, in razboiul din Ucraina, se intampla fix la fel. Negocieri care nu duc nicaieri, intalniri de forma, coridoare umanitare nerespectate sau partial respectate si acelasi discurs perfid al Moscovei repetat la nesfarsit in fata camerelor…
Diferente intre cele doua razboaie, Cecenia si Ucraina
Ucraina e o tara cu milioane de locuitori, cu frontiere recunoscute, parte din Natiunile Unite. Cecenia si-a declarat independenta, dar niciun stat din lume nu a recunoscut-o oficial, populatia e una nesemnificativa raportat la populatia din Ucraina.
Cecenii nu aveau o armata puternica. Se bazau pe grupari organizate formate in timpul primului razboi cu Rusia, militii. Intre 1997 si 1999, autoritatile din republica independenta Cecenia au incercat sa isi faca o garda nationala, dar au esuat pentru ca nu aveau acces la resurse materiale, blocate de Moscova.
Ucraina are armament, tancuri, artilerie, se poate apara de pericolele venite din aer, are aviatie. Cecenii nu prea aveau arme, poate doar niste lansatoare de grenade. Si cu toate astea rusii au avut nevoie de doua luni jumatate ca sa se indrepte spre capitala si sa evite luptele cu micuta armata cecena.
Tactica rusilor in Cecenia a fost la inceput sa loveasca puternic in zone rezidentiale, sate din Cecenia ca sa intimideze populatia si sa o aduca aproape de predare. In razboiul din Ucraina Rusia pretinde ca ataca doar unitati militare strategice, insa loveste si tinte civile si omoara oameni nevinovati mereu de zile bune deja.
In Rusia, ucraineni sunt al doilea cel mai numeros grup din tara, multi rusi au rude in Ucraina. Cecenii sunt diferiti de rusi si ucraineni, rusii au reusit sa omoare grupuri mari de ceceni in razboiul din Cecenia.
Nu au fost sanctiuni in razboaiele din Cecenia, Moscova a putut folosi cata forta a dorit impotriva separatistilor ceceni. Din afara nu s-a implicat nimeni. Rusia a ramas membru al Consiliului Europei, participa la intalnirile G7 si a facut parte din World Trade Organization. Lipsa de reactie a Occidentului de atunci a dus si la momentul pe care il traim acum.
In razboiul din Ucraina din 2022, Occidentul s-a regrupat impotriva Rusiei, sunt sanctiuni puternice din toate partile pentru Rusia, si sanctiunile economice dor cel mai tare. NATO si U.E. discuta, toate tarile condamna invadarea Ucrainei, cine poate ajuta cu tot ce se poate si toata lumea este impotriva Rusiei pe toate planurile, mai putin in plan militar, unde toata lumea tace si nu da curs cererilor disperate ale presedintelui Ucrainei. Un Al Treilea Razboi Mondial nu e posibil, pe moment, si asta e bine.