15 aprilie 2024

Al Treilea Razboi Mondial este o realitate la care nu speram sa ajungem niciodata. Cu toate astea se discuta tot mai mult, cu multa precautie si ingrijorare despre acest razboi despre care am auzit mai mult prin comentariile politologilor si oamenilor din armata. Si daca ar fi sa se intample la un moment dat, cat de diferit ar fi razboiul de Al Doilea Razboi Mondial din perspectiva aliantelor si tarilor implicate intr-un conflict ce va escalada cu siguranta si va deveni global?

Ne amintim ca in Al Doilea Razboi Mondial, cele trei mari puteri, Marea Britanie, SUA si Uniunea Sovietica au format o Mare Alianta care a fost cheia victoriei. Insa partenerii din alianta din acele vremuri nu aveau scopuri politice comune, nu au fost de acord mereu in legatura cu modul in care trebuia sa se lupte in razboi.

In prezent, in razboiul din Ucraina pornit de Rusia pe 24 februarie 2022, in cazul unei escaladari a conflictului Rusia ar fi cea care va porni Al Treilea Razboi Mondial. In acest caz aliatii ar fi toti membrii NATO, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Finlanda, Suedia, multe alte tari pe langa ele daca armele nucleare vor fi incluse si ele in ecuatia razboiului.

Liderul suprem al Coreei de Nord, Kim Jong Un, a facut inca de anul trecut un pas important si a demarat pe repede inainte dezvoltarea de arme nucleare intr-un program ambitios. Deja sunt facute teste cu arme nucleare, rachete care pot sbuza 4.600 km. Nici China nu sta deoparte si a inceput cu amenintari militare serioase de la escaladarea conflictului in Ucraina.

Problema este ca si tarile care poseda arme nucleare, arsenal nuclear nu mai au incet, incet stabilitatea de altadata. Iranul vrea sa faca parte din clubul „select” al tarilor cu capabilitati nucleare care ar putea fi un pericol real pentru alte natiuni, conflictele din jurul tarilor cu arme nucleare nu sunt deloc incurajatoare. Taiwan este in curs de marire a bugetului militar, ca urmare a agresiunilor din partea Chinei.

Daca se ajunge intr-adevar la al Treilea Razboi Mondial, lumea va fi impartita in trei grupuri. Rusia si SUA vor fi fata in fata in acest razboi. Unele tari vor fi de partea SUA, altele vor fi de partea Rusiei. Din al treilea grup vor face parte cel mai probabil tarile care au interese in tarile din cele doua grupuri, dar nu vor neaparat razboi.

Asadar, primul grup va include Occidentul liberal si capitalist, tarile care se inscriu in aceasta titulatra. Aici discutam despre Canada, SUA, Anglia, Japonia, Australia si unele tari europene. Coreea de Sud ar face parte din acelasi grup pentru ca SUA a oferit ajutor din cand in cand si Coreea de Sud are ceva polite de platit la randul sau.

Al doilea grup va include Rusia, Belarus, Iran, Siria, Venezuela, Coreea de Nord, China, desigur. China vrea sa fie ea puterea suprema precum SUA sau daca se poate sa fie in locul ei. Dar cum se spune „dusmanul dusmanului meu este prietenul meu”, deci China ar putea sa aiba multi asi diplomatici in maneca.

Al treilea grup va fi format din tarile dezvoltate. O tara care ar putea sa fie o provocare pentru tarile dezvoltate ar putea sa conduca grupul respectiv. Aici include India, alte tari asiatice. America de Sud, tarile arabe ar putea face parte din acelasi grup. Ele vor avea un rol deosebit de important, vor incerca sa opreasca razboiul.

Deci Aliatii in al Treilea Razboi Mondial vor fi: SUA, Canada, Chile, Columbia, Norvegia, Islanda, Finlanda, Germania, Rep. Cehia, Slovacia, Italia, Turcia, poate, Grecia, Polonia, Romania, Albania, Bulgaria, Arabia Saudita, Ungaria, Israel, Tarile de Jos, Luxembourg, Belgia, Portugalia, Franta, Anglia, Danemarca, Spania, India, Coreea de Sud, Japonia, Filipine, Taiwan, Noua Zeelanda, Etiopia, Nigeria, Africa de Sud, Ucraina, Estonia, Letonia, Lituania, Muntenegru, Australia, Slovenia, Croatia, Georgia, Vietnam, Azerbaidjan, Brazilia.

Puterile Axei in Al Treilea Razboi Mondial ar putea fi: Rusia, China, Coreea de Nord, Cuba, Venezuela, Bolivia, Libia, Siria, Algeria, Sudan, Kazakhstan, Uzbekistan, Kyrgyztan, Tajikistan, Pakistan, iran, Mianmar, Laos, Belarus, Serbia. India va ramane deoparte, insa nu si atunci cand e un atac direct din partea Chinei sau din partea Pakistanului…

Cel mai negru scenariu pentru Al Treilea Razboi Mondial este cel in care Rusia se va enerva suficient de tare si pretentiile imperialiste ale Moscovei vor fi de neoprit incat invadatorul se va confrunta direct cu SUA si cu Europa. Ce ar urma ar fi un dezastru global, iar rezultatele ar putea fi mult mai complicate pentru geopolitica si pentru siguranta tarilor europene mult prea apropiate de Rusia…

Nu stie nimeni daca vom ajunge sa vedem al Treilea Razboi Mondial si in realitate sau toate scenariile vor ramane doar pe hartie si ne vom aminti de ele peste ani, cand razboiul din Ucraina se va fi terminat deja si toata lumea va fi revenit la normalul dinaintea diminetii negre de februarie, 24 februarie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *